Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Massey Ferguson 3085 Electronic-obrotomierz,elektryka

gregor2508 23 Feb 2012 17:01 7207 14
    gregor2508
    Level 11  
    Witam,mam problem z obrotomierzem i parę brakujących kostek z cewką od elektrozaworu.Znalazłem schemacik z 3060 ale trochę inny i zbrakowany.Proszę o podpowiedz i jeśli możliwe to schemat do tej jak na 17letni traktor nie źle rozbudowany elektronicznie.Dodam że liczy motogodziny,podnośnik działa normalnie,kontrolka zielona świeci non stop od napędu,czujnik(podejrzewam od ciśnienia oleju) zwarty (czarny z zielonym) i po wyłączeniu wszystkiego dalej świecą się diody na zegarach ABCD i żółw.Dzięki
    gregor2508
    Level 11  
    Super wielkie dzięki na pewno się przyda ale nabrałem niepewności z obrotomierzem.Traktorek ma moduł z prawej pod nogami,podobno on ma generować obroty a w tym schemaciku nie ma ujętych elektrozaworów do napędu,blokad czy wł wył wałka,podnośnika ale wielkie dzięki za pomoc,chociaż próbujesz,to się liczy.Dzięki Pzd
    Może jeszcze ktoś ma taki schemacik do MF 3085 Electronic
    ftp.kowal
    Level 36  
    Jak nie ma ujętych to może złe spojrzałem, żeby książka była mniejsza to bym przesłał całą. A ona ma ponad 700 mega. Przy moim transferze zajęło by to prawie całą noc. Teraz patrzę że zły plik wstawiłem ale ten drugi ma ponad 30 mega. Zaraz go spróbuje dodać.

Jeszcze trzeba by było dodać czy to jest auto tronik czy datatronik.
    Attachments:
    gregor2508
    Level 11  
    Witam. Ten schemacik ten mam,na tej są inne kości na płycie. A mianowicie BCD takie jak od ciebie D,na F 4piny okrągła(podejrzewam DIAGnoza) i jedna podłużna większa (jak sterownik silnika Golfa2)dwa rzędy pinów,nie policzyłem dokładnie chyba 15. Nie wiem czy to możliwe bo kolory kabli są trochę w innej kolejności na elektrozaworach 2 3 4 5 6 po prawej stronie skrzyni (na pierwszym od góry wystaje tylko trzpień od cewki-brak cewki i przewód czarny,żółty ucięty. Cewki dwu pinowe,górnej brak niżej jasny niebieski,pomarańcz niebieski szary i z przodu góra zielony dół biały też z czarnymi masami. Jeśli jest źle to proszę o podpowiedz,na module jest tylko napis TRW a reszta nie czytelna może będę miał więcej czasu to postaram się odczytać. A z obrotomierzem dalej wielka niewiadoma.
    ftp.kowal
    Level 36  
    Na płycie gdzie masz elektrozawory masz opisane od czego każdy jest. Szukaj złych połączeń w kostkach przy sterowniku. Zapal ciągnik i ruszaj kablami. Miałem kilka przypadków że przewód próchniał przy samym wejściu do kostki. Na PW dostałeś link do stronki napisałeś tam?
    andrzej0769
    Level 19  
    Kolego czujnik obrotów masz po prawej stronie koło filtrów ,jeden od ciśnienia drugi od obrotów .Czujnik obrotów ma pełny gwint i nakrętkę kontrującą.
    gregor2508
    Level 11  
    Witam. Dzięki za podpowiedzi,dopiero teraz mam czas po odpisywać a więc wyobraźcie sobie że obrotomierz czyta obroty z alternatora tylko ktoś zmienił na mniejszy(55A) i inny bez wyjścia na obrotomierz. Ciekawy jestem czy teraz inny alternator nie oryginalny z wyjściem na obrotomierz będzie też wskazywał właściwe obroty i dlaczego w tym traktorku nie mogę idealnie dobrać schematu a do tego jak przełożyłem kable jak ten z neta to było źle i musiałem wrócić do początkowej wersji. Co wy na to ? Muszę dołożyć cewkę do wyłączania wałka bo się wyłącza z dużym opóźnieniem i napęd działa dziwnie ryją się tylko tylnie koła a nie 4 i prędkość C taka jak B a D taka jak A chociaż diody przeskakują. Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie i to jest miłe wymienić się swoimi doświadczeniami. Pozdrawiam
    wrona1986
    Level 11  
    Witam. Mam problem z fergusonem 3090 datatronic. Czy kolega ftp.kowal mógł by wrzucić całą książkę. Oczywiście w miarę możliwości. Byłbym niezmiernie wdzięczny.
    ftp.kowal
    Level 36  
    Miałem wspomnieć o tym alternatorze ale jak pisałem post to wyleciało mi z głowy. Kolega Kidu ma rację sprawdź kostki wchodzące do kabiny. Lewa strona pod maską.
    gregor2508
    Level 11  
    Ale dając impulsy na ten przewód przy alternatorze który nie jest podłączony obrotomierz zaczyna podskakiwać a przecież były wersje że czytał z alternatora obroty(mam jeden taki schemat). Czy źle myślę ?
    ftp.kowal
    Level 36  
    Ten typ najpewniej tak ma. Na jesieni robiłem też 3085. I aż sam sprawdziłem sygnał do obrotomierza brany był z alternatora.
    gregor2508
    Level 11  
    Super i dzięki za współprace. Pozdrawiam