Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TNK oraz tuner Opticum X10 - "brak sygnału"

sheezo 23 Feb 2012 18:09 3943 9
    sheezo
    Level 11  
    Witam.
    Bardzo proszę o jakąś pomoc bo już głupieje. Jakiś czas temu kupiłem sobie zestaw TNK z tunerem opticum X10. Wszystko działało bardzo ładnie, dopóki pewnego dnia przestałem odbierać kanały TVN-u (Komunikat BRAK SYGNAŁU). Antena przyczepiona jest wysoko do elewacji więc troszkę ciężko się do niej dostać, ale jakoś sobie poradziłem. O dziwo w opcji "Aktywacja karty" jest napisane, że odbieram sygnał z satelity HotBird i mogę aktywować usługę. Troszkę się zdenerwowałem bo przecież kożystałem już z tej telewizji. Oczywiście zadzwoniłem na infolinię, gdzie powiedziano mi, że odświeżyli mi jakieś uprawnienia i muszę chwilkę poczekać. Czekałem już około 3 dni i dalej nic. Dzwoniłem już chyba z 4 razy, ale oni twierdzą, że wszystko jest OK. pomyślałem, że może u mnie jest coś walnięte. Moją uwagę zwróciło niska siła a wysoka jakość sygnału (zawsze było odwrotnie). Ustawiam już antenę 3 dzień i nie mogę przekroczyć siły 30%. Jakość za to mam około 70%. Co może być nie tak. Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam.
    wpat
    Level 22  
    1. Czy aktualnie odbierają inne kanały z Hot Birda?
    2. Czy karta jest opłacona, minęło 12 miesięcy od ostatniej opłaty (nowe karty aktywowane po 1-04-2010)?
    3. Jeśli masz możliwość sprawdź tuner podłączając pod inną sprawną antenę.
    Aby pobrać uprawnienia tuner musi być włączony na TVN.
    sheezo
    Level 11  
    Odbieram prawie wszystkie darmowe programy, nie potrafię tylko znaleźć TVP1 i TVP2. Karta opłacona do grudnia 2012. Kurcze, nie pomyślałem o podłączeniu do innej anteny. Jutro podłącze u kumpla i dam znać. Pozdrawiam.

Dodano po 1 [minuty]:

Jeszcze jedno, TVN-y odbieram ale jest komunikat kanał zakodowany.
    Anonymous
    Anonymous  
    wpat
    Level 22  
    Wygląda na to, że antena jest w porządku. Zostaw tuner włączony na TVN na dłużej, może załapie aktywację, w X10 też miałem od czasu do czasu problem z aktywacją. Te tunery do dobrych nie należą i po krótkim czasie lecą kondesatory w zasilaczu.
    Jeżeli masz kogoś z tunerem i conaxem to możesz spróbować aktywować kartę u niego. Weź z sobą swój tuner i go też sprawdź, można będzie porównać czy u Ciebie jeszcze z anteną nie do końca jest dobrze.
    sheezo
    Level 11  
    Jutro sprawdze u kolegi.
    mihal2002, to, że odbieram znaczy, że tuner znajduje ten kanał, wypisuje na ekranie co w danej chwili leci, ale po chwili jest komunikat kanał zakodowany. Wątpię aby kabel był strzelony, przez jakiś czas normalnie korzystałem z satki.

Pozdrawiam.
    Anonymous
    Anonymous  
    sheezo
    Level 11  
    Dlatego, że tych kanałów nie mam na liście.
    Podłączyłem dzisiaj mój tuner u kolegi. Dalej to samo, karta na tunerze kumpla działa. Muszę kupić nowy tuner.
    Czy można kupić sam tuner? Przeglądając neta dostępne są same zestawy z kartą.
    matzg
    Level 35  
    sheezo wrote:
    Czy można kupić sam tuner?

Witam, to zwykła TNK to możesz wymienić dekoder na inny, ważne aby był pod system Conax.
    sheezo
    Level 11  
    Kupiłem nowy dekoderek, wszystko działa.
    Temat uważam za zamknięty.

Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie.