Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TNK oraz tuner Opticum X10 - "brak sygnału"

23 Feb 2012 18:09 3835 9
  • Level 11  
    Witam.
    Bardzo proszę o jakąś pomoc bo już głupieje. Jakiś czas temu kupiłem sobie zestaw TNK z tunerem opticum X10. Wszystko działało bardzo ładnie, dopóki pewnego dnia przestałem odbierać kanały TVN-u (Komunikat BRAK SYGNAŁU). Antena przyczepiona jest wysoko do elewacji więc troszkę ciężko się do niej dostać, ale jakoś sobie poradziłem. O dziwo w opcji "Aktywacja karty" jest napisane, że odbieram sygnał z satelity HotBird i mogę aktywować usługę. Troszkę się zdenerwowałem bo przecież kożystałem już z tej telewizji. Oczywiście zadzwoniłem na infolinię, gdzie powiedziano mi, że odświeżyli mi jakieś uprawnienia i muszę chwilkę poczekać. Czekałem już około 3 dni i dalej nic. Dzwoniłem już chyba z 4 razy, ale oni twierdzą, że wszystko jest OK. pomyślałem, że może u mnie jest coś walnięte. Moją uwagę zwróciło niska siła a wysoka jakość sygnału (zawsze było odwrotnie). Ustawiam już antenę 3 dzień i nie mogę przekroczyć siły 30%. Jakość za to mam około 70%. Co może być nie tak. Z góry dzięki za pomoc.

    Pozdrawiam.
  • Level 22  
    1. Czy aktualnie odbierają inne kanały z Hot Birda?
    2. Czy karta jest opłacona, minęło 12 miesięcy od ostatniej opłaty (nowe karty aktywowane po 1-04-2010)?
    3. Jeśli masz możliwość sprawdź tuner podłączając pod inną sprawną antenę.
    Aby pobrać uprawnienia tuner musi być włączony na TVN.
  • Level 11  
    Odbieram prawie wszystkie darmowe programy, nie potrafię tylko znaleźć TVP1 i TVP2. Karta opłacona do grudnia 2012. Kurcze, nie pomyślałem o podłączeniu do innej anteny. Jutro podłącze u kumpla i dam znać. Pozdrawiam.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Jeszcze jedno, TVN-y odbieram ale jest komunikat kanał zakodowany.
  • User removed account  
  • Level 22  
    Wygląda na to, że antena jest w porządku. Zostaw tuner włączony na TVN na dłużej, może załapie aktywację, w X10 też miałem od czasu do czasu problem z aktywacją. Te tunery do dobrych nie należą i po krótkim czasie lecą kondesatory w zasilaczu.
    Jeżeli masz kogoś z tunerem i conaxem to możesz spróbować aktywować kartę u niego. Weź z sobą swój tuner i go też sprawdź, można będzie porównać czy u Ciebie jeszcze z anteną nie do końca jest dobrze.
  • Level 11  
    Jutro sprawdze u kolegi.
    mihal2002, to, że odbieram znaczy, że tuner znajduje ten kanał, wypisuje na ekranie co w danej chwili leci, ale po chwili jest komunikat kanał zakodowany. Wątpię aby kabel był strzelony, przez jakiś czas normalnie korzystałem z satki.

    Pozdrawiam.
  • User removed account  
  • Level 11  
    Dlatego, że tych kanałów nie mam na liście.
    Podłączyłem dzisiaj mój tuner u kolegi. Dalej to samo, karta na tunerze kumpla działa. Muszę kupić nowy tuner.
    Czy można kupić sam tuner? Przeglądając neta dostępne są same zestawy z kartą.
  • Level 35  
    sheezo wrote:
    Czy można kupić sam tuner?

    Witam, to zwykła TNK to możesz wymienić dekoder na inny, ważne aby był pod system Conax.
  • Level 11  
    Kupiłem nowy dekoderek, wszystko działa.
    Temat uważam za zamknięty.

    Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie.