Proszę o pomoc w zwiększeniu częstotliwość fali nośnej, którą jest przebieg trójkątny. Mam kod który porównuje dwa przebiegi sinusoidalny i trójkątny, a na wyjściu generuje przebieg prostokątny. Jest to nic innego jak sinusoidalna modulacja szerokości impulsów PWM do sterowania falownikiem trójfazowym. Wszystko jest napisane w C, a procesor jaki użyłem to ATMEGA16.
Jednak po sprawdzeniu na oscyloskopie częstotliwości przebiegu trójkątnego wyszło mi niecałe 2 kHz, a potrzebuję co najmniej 6kHz.
I teraz pytanie do szanownych kolegów, czy da się wyciągnąć coś więcej z tego procesora jeżeli chodzi o ten przebieg czy to jest max??
Poniżej zamieszczam kod.
Dodam, że zmniejszanie ilości próbkowanie trójkąta już próbowałem i za wiele nie pomogło tylko pojawił się większy błąd pomiarowy.
Dziękuję za każdą pomoc.
Jednak po sprawdzeniu na oscyloskopie częstotliwości przebiegu trójkątnego wyszło mi niecałe 2 kHz, a potrzebuję co najmniej 6kHz.
I teraz pytanie do szanownych kolegów, czy da się wyciągnąć coś więcej z tego procesora jeżeli chodzi o ten przebieg czy to jest max??
Poniżej zamieszczam kod.
Code: c
Dodam, że zmniejszanie ilości próbkowanie trójkąta już próbowałem i za wiele nie pomogło tylko pojawił się większy błąd pomiarowy.
Dziękuję za każdą pomoc.