Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nokia 3210 - problem z nowym kablem szeregowym

crocs 28 Dec 2004 16:56 1026 13
    crocs
    Level 16  
    Właśnie zakupiłem na Allegro kabelek F&MBus do N 3210. Niestety przy próbie użycia programu do aktywacji wibry pojawia się komunikat, że telefon nie jest podłączony. Również program LogoManager nie widzi telefonu. Czy aby wszystki działało prawidłowo potrzebne są jakieś ustawienia dodatkowe portów COM? A może to kabelek mimo, że nowy (producent FOOF!) jest uszkodzony? Nie wiem, co mam robić. Wszystko wydawało się takie proste - założyć silniczek, podłączyć telefon, uaktywnić program i ustawić i wio! A tu kuku.
    kantor
    Level 13  
    LogoManager to dobry programik do sprawdzenia kabelka, pozmieniaj ustawienia w opcjach komunikacji. Sprawdź czy działa MBUS i FBUS, sprawdź do którego portu Com masz podłączony kabelek.
    BigGrzyb
    Level 12  
    Sprobuj docisnac wtyczke od kabelka do telefonu. Ja tak mialem kilka razy.
    crocs
    Level 16  
    kantor wrote:
    LogoManager to dobry programik do sprawdzenia kabelka, pozmieniaj ustawienia w opcjach komunikacji. Sprawdź czy działa MBUS i FBUS, sprawdź do którego portu Com masz podłączony kabelek.

No właśnie - przy zmianie na Mbus LogoManager nie widzi słuchawki!
    Dla ustawień Fbus mogę np. edytować książkę itp.
    To znaczy, że kabel jest walnięty? Ale przecież to nówka i opisywana jako F+M !?
    Czy da się coś z tym zrobić?
    CZy można zmienić ustawienie Vibry poprzez Fbus?
    kantor
    Level 13  
    Fbus_em nie uaktywnisz.
    Jeżeli masz winXP użyj programu USERPORT, to poprawi komunikację.
    Przetestuj kabelek innymi programami gdzie możesz wybrać Mbus_a.
    Może NSE Vibra Activator, Nokia Profile v1.7
    lub jakimkolwiek gdzie masz Mbus.
    crocs
    Level 16  
    kantor wrote:
    Przetestuj kabelek innymi programami gdzie możesz wybrać Mbus_a.
    Może NSE Vibra Activator, Nokia Profile v1.7
    lub jakimkolwiek gdzie masz Mbus.

Zaczynałem od NSE Vibra Activator. Z kolei Nokia Profile wymaga LogoMaster-a (i to na nic). Zaczynam wątpić w jakość kabelka.
    kantor
    Level 13  
    użyj programu USERPORT

Dodano po 1 [minuty]:

jakiego używasz systemu ?
    crocs
    Level 16  
    kantor wrote:
    użyj programu USERPORT

Dodano po 1 [minuty]:

jakiego używasz systemu ?

1. W98
    2. Gdzie zdobyć ten program?
    kantor
    Level 13  
    Do W98 nie jest Ci on potrzebny.
    A może sprawdź ustawuenia w BIOSie ?
    Nie wiele mi teraz przychodzi do głowy - sorry
    crocs
    Level 16  
    kantor wrote:
    A może sprawdź ustawuenia w BIOSie ?

Bios chyba ok. Próbowałem na 2 kompach i efekt podobny. Nie widzi telefonu (dla MBus).
    crocs
    Level 16  
    kantor wrote:
    Kabelek jest na 100% F&MBus ?

Taki zamawiałem w firmie ALNIDE. Na paragonie również widnieje F+M, a więc powinien być. Jak jednak sprawdzić czy to prawda? Wtyczki są nieotwieralne:(
    jarma_legia
    Level 14  
    jeśli to F+M to na wtyczce do telefonu powinienłeś mieć taką gałkę i 2 podpisy z jednej strony M a z drugiej F i przesuwając tą gałke pod daną litere załącza się dany kabel a jeśli tego nie ma to chyba nie będzie F+M ? chyba że zamontowali to gdzie indziej
    crocs
    Level 16  
    jarma_legia wrote:
    jeśli to F+M to na wtyczce do telefonu powinienłeś mieć taką gałkę i 2 podpisy z jednej strony M a z drugiej F i przesuwając tą gałke pod daną litere załącza się dany kabel a jeśli tego nie ma to chyba nie będzie F+M ? chyba że zamontowali to gdzie indziej

Przełącznika żadnego nie ma. Na paragonie jest opis kabel F+M - może jest przełącznik elektroniczny? Nie wiem. Czy ktoś ma kabel bez mechanicznego przełączania, który jest na omawiane dwa protokoły? Jeżeli takich nie ma to znaczy, że chyba zrobiono mnie w bambuko.