Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czym się różnią karty SIM Play Online na kartę od Nowy Play Online 19 na kartę

Ruda Kłamliwa Gęba 23 Feb 2012 22:08 8604 8
    Ruda Kłamliwa Gęba
    Level 2  
    Witam, mam następujący problem: jestem zadowolonym użytkownikiem modemu/routera Huawei E5 z Ery, jednak od kilku miesięcy jestem w Play użytkując kartę SIM Play Online na kartę. Do tej pory nie było problemu, wszystko śmigało jak pięknie. Karta SIM Play Online ma włączony tylko transfer danych.

Postanowiłem skusić się na korzystniejszą kosztowo ofertę Nowy Play Online 19 na kartę i niestety po włożeniu do modemu Huawei E5 połączenie internetowe nie działa. WiFi pomiędzy urządzeniem a laptopem działa bez zmian.

Zastanawiam się co jest grane: dlaczego modem teraz nie działa i nie współpracuje z kartą sim???

Oczywiście karta z ofertą Nowy Play Online 19 działa bez zarzutu w smartphonie, z którego mogę zrobić mini hot spot i mam dostęp do netu przez Wifi.

Co jest grane, ponieważ chcę użytkować dalej super fajny modem Huawei E5...?

Karta sim Nowy Play Online na kartę ma włączoną usługę voice i transfer danych, natomiast Play Online miał tylko transfer danych i pewnie problem wynika właśnie stad....? Jednak co ja mam zrobić z modemem aby działał poprawnie z tą kartą?

Ktoś pomoże?
    faraway.pl
    Level 17  
    Ja mam modem huawei E 220 i przekładałem karty dokładnie jak ty.
    Problem wynika prawdopodobnie z włączonych dodatkowych modułów na karcie.
    Te karty z zasady i przeznaczenia są dedykowane do modemów i transmisji danych,,, oczywiście w smartfonach też działają, ale sobie nie pogadasz.
    Wyłącz usługę voice. To po pierwsze. Jak to zrobić masz w instrukcji, albo krótkim kodem, albo przez zalogowanie się do konta swojej karty przez stronę play i wyłączenie w zakładce usługi dodatkowe.
    To powinno pomóc
    Jak nadal będzie problem to pobierz aplikację play online, nie zapomnij w czasie pobierania podać swojego modemu.Powinno
    śmigać
    A jak to nie pomoże
    To ustaw w swoim modemie :APN statyczny i nazwa: internet numer dostępowy *99#

Na pawno zadziała
    Ale najpierw wyłącz wszystko oprócz transferu.
    Ruda Kłamliwa Gęba
    Level 2  
    faraway.pl wrote:
    Ja mam modem huawei E 220 i przekładałem karty dokładnie jak ty.
    Problem wynika prawdopodobnie z włączonych dodatkowych modułów na karcie.
    Te karty z zasady i przeznaczenia są dedykowane do modemów i transmisji danych,,, oczywiście w smartfonach też działają, ale sobie nie pogadasz.
    Wyłącz usługę voice. To po pierwsze. Jak to zrobić masz w instrukcji, albo krótkim kodem, albo przez zalogowanie się do konta swojej karty przez stronę play i wyłączenie w zakładce usługi dodatkowe.
    To powinno pomóc
    Jak nadal będzie problem to pobierz aplikację play online, nie zapomnij w czasie pobierania podać swojego modemu.Powinno
    śmigać
    A jak to nie pomoże
    To ustaw w swoim modemie :APN statyczny i nazwa: internet numer dostępowy *99#

Na pawno zadziała
    Ale najpierw wyłącz wszystko oprócz transferu.

Dzięki za odpowiedź. W takim razie jaki jest krótki kod aby wyłączyć usługę głosową? Zalogowałem się do play online, ale w usługach dodatkowych nic nie ma... w googlu nie mogę znaleźć krótkiego kodu... :-(

Wydaje mi się, że tylko wyłączenie usług dodatkowych na karcie sim jest rozwiązaniem, ale zobaczymy....jak będzie
    faraway.pl
    Level 17  
    Na stronie play w supporcie masz podaną listę krótkich kodów, ja nie pamiętam.
    Żeby z kodu skorzystać przełóż kartę do fona.
    Swoją drogą dziwne że masz tą usługę uruchomioną domyślnie.... bo jak się karty tego rodzaju kupuje to zazwyczaj tylko transfer chodzi.
    W googlach też są listy krótkich kodów, a na stronie play jak się zalogujesz na pewno możesz to wyłączyć,, poszperaj dobrze.
    Anonymous
    Anonymous  
    gosia652
    Level 2  
    Witam. Nie wiem czy we właściwym wątku, ale w nawiązaniu do tematu. Proszę o pomoc w przeliczeniu:

Play online na kartę
    Przesyłanie danych (APN: Internet) 0,03 PLN / 100 kB premia - 1,91 GB
    Nowy Play online na kartę
    transmisja danych (APN: Internet ) 0,01 PLN / 300 kB premia - 1,17 GB

Play online na kartę:
    30 PLN - 49 PLN 1,91 GB
    Nowy Play online na kartę:
    30 PLN - 49 PLN 1,17 GB
    Co tak naprawdę jest tańsze i jak to policzyć?
    vonKlauS
    Level 17  
    doładowanie za 30zł
    w starym mamy łącznie 2GB ważne przez 28 dni (niższa postawa wyższy bonus)
    w nowym mamy łącznie 2GB ważne przez 30 dni (wyższa podstawa niższy bonus)
    Za 50 zł
    stary 4GB na 56 dni
    nowy 5GB na 60 dni
    gosia652
    Level 2  
    Różnią się jeszcze tym, że tracimy zgromadzone wcześniej bonusy w moim przypadku ponad 2GB oraz problemami technicznym przy przajsciu na nowy play online tj. spowolnieniem łącza i faktem,że modem nie widzi karty. Udało mi sie dopiero przy odinstalowaniu i ponownej instalacji aplikacji play i 3-krotnej interwencji z nr. *500. Nie wiem co pomogło.