Na wstępie zaznaczę, że nie często naprawiam kamery (częściej magnetowidy), ale właśnie dostałem do naprawy od własnego teścia model CCD-TR412E SONY, który to sprzęt odwiedził już dwa zakłady ... niestety z żadnym efektem. Trafił do mnie jako osoby grzebiącej we wszystkim (nie mam zakładu naprawczego, więc nie zarobkowo) jak na pasjonata elektronika przystało - oczywiście żyję z elektroniki również, ale z projektowania bo to mój zawód.
Proszę o fachową radę i pomoc.
Opiszę pokrótce usterkę:
Kamera nagrywa prawidłowo na kasetkę, ale przy odtwarzaniu na ekranie są pionowe szumy, pasy, rozmazania . Te zakłucenia uniemożliwiające oglądanie są na całym ekranie, prócz wąskiego paska (ok 10% ekranu) na dole (dowiedziałem się, że obszar zakłuceń powiększył się z upływem czasu.
Czy możliwe jest, żeby problem był związany z głowicami wizyjnymi (bęben) jeżeli nagrywa poprawnie. Z doświadczeń w magnetowidach wiem, że na bębnie wirują 2 lub 4 (piórka) głowice, a obok stoi głowica audio i impulsów synchronizacji CTL położenia głowic wizyjnych + oczywiście kasująca. Jednak w kamerze nie znalazłem głowicy stojącej, a na bębnie są 3 piurka - 2 naprzeciwległe (jak się domyślam wizyjne) i trzecie w połowie drogi między nimi (90*) Może źle szukam - proszę o wskazuwkę na co mam patrzeć
Gdzie powinienem zacząć szukać przyczyny awarii?
Może ktoś już miał podobny problem.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Arek
Proszę o fachową radę i pomoc.
Opiszę pokrótce usterkę:
Kamera nagrywa prawidłowo na kasetkę, ale przy odtwarzaniu na ekranie są pionowe szumy, pasy, rozmazania . Te zakłucenia uniemożliwiające oglądanie są na całym ekranie, prócz wąskiego paska (ok 10% ekranu) na dole (dowiedziałem się, że obszar zakłuceń powiększył się z upływem czasu.
Czy możliwe jest, żeby problem był związany z głowicami wizyjnymi (bęben) jeżeli nagrywa poprawnie. Z doświadczeń w magnetowidach wiem, że na bębnie wirują 2 lub 4 (piórka) głowice, a obok stoi głowica audio i impulsów synchronizacji CTL położenia głowic wizyjnych + oczywiście kasująca. Jednak w kamerze nie znalazłem głowicy stojącej, a na bębnie są 3 piurka - 2 naprzeciwległe (jak się domyślam wizyjne) i trzecie w połowie drogi między nimi (90*) Może źle szukam - proszę o wskazuwkę na co mam patrzeć
Gdzie powinienem zacząć szukać przyczyny awarii?
Może ktoś już miał podobny problem.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Arek