Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Instalator systemu Windows 7 się zawiesza

Sektum 24 Lut 2012 18:27 3982 22
  • #1 24 Lut 2012 18:27
    Sektum
    Poziom 8  

    Witam. Nie wiedziałem w jakim dziale to napisać, ale myślę, że dobrze wybrałem.
    Mam problem z zainstalowaniem właśnie windy 7 jak i xp. Złożyłem nowy komputer:
    Procesor Intel Core i5-2500 3.3GHz
    Asus EAH6950 Radeon HD 6950 DCII 2GB
    8 GB RAMU GoodRam 4x 2 GB
    Płyta główna Gigabyte GA-P67A-D3-B3 Intel P67 LGA 1155
    Zasilacz OCZ ModXStream Pro 700W

    Zostawiłem stary dysk i napęd.
    Za pierwszym włączeniem XP stary działał na starym tylko na awaryjnym, ponieważ w starym kompie niestety prawdopodobnie się płyta główna spaliła. Więc obecnie starałem się wgrać Windows 7.
    Wszedłem na awaryjny trybie XP wrzuciłem płytkę i klikałem na nią. I coś tam mulił, kopiował pliki jakieś tam...
    Zresetował się i Windows 7 i to tam miga i miga, 30 min i nic.
    Postanowiłem zrobić rozruch dysku przy włączaniu od razu, robi robi, okienko wybrania języków i zwiecha.
    Poczytałem troche, zmieniłem tam w biosie tryb dysku na AHCI.
    Włączam normalnie przy tym wczytywaniu zwiecha.
    Wymuszam rozruch dysku, pojawia się okienko wybrania języków, zwiecha, jeb dup reset.
    Myślę okej, no to wgram starego XP (przełączyłem na IDE w biosie), robi się robi, instaluje się już, myślę spoko śmignie, z 39 min przeleciało do 35 min, i znowu zwiecha...

    No i naprawdę ja już nie wiem co jest grane. Podejrzewam, że to dysk twardy sie spartolił albo mam źle skonfigurowany bios bo tam tylko AHCI dałem i tyle. Oczywiście mogą być innego możliwości dlatego tu pisze i proszę na pomoc.
    Z góry dzięki...

    @Czy to na pewno oby oby dysk, bo ja już jestem do tego święcie, przekonany ale brak mi tej pewności ;pp

    0 22
  • #2 24 Lut 2012 18:45
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    1. Przywróć bios do domyślnych ustawień komendą "setup default",następnie "save & exit setup".
    2. Użyj MHDD do sprawdzenia stanu dysku-poinformuj o wynikach,lub zrób zdjęcie i wklej tutaj.

    0
  • #3 24 Lut 2012 18:51
    robertamel
    Poziom 27  

    Dodatkowo sugerowałbym próby instalacji systemu tylko na jednej kości ram.

    0
  • #4 24 Lut 2012 19:08
    krzychupar
    Poziom 41  

    Ale chyba autor wątku nie wie jak się instaluje Windowsa. Przecież wyraź na pisał, ze Windowsa 7 chce zainstalować z pozioma Windowsa XP w trybie awaryjnym. Chyba, że ja źle zrozumiałem.
    Cytat: "Wszedłem na awaryjny trybie XP wrzuciłem płytkę i klikałem na nią. I coś tam mulił, kopiował pliki jakieś tam...
    Zresetował się i Windows 7 i to tam miga i miga, 30 min i nic. "

    0
  • #5 24 Lut 2012 19:15
    Sektum
    Poziom 8  

    Następnie próbowałem przez rozruch dysku :) Viste instalowałem na tym lapku co teraz jestem przez właśnie wsadzenie płyty do napędu jak normalnie siedziałem odpalenie płytki i praktycznie samo sie robiło.

    Windows XP na starym kompie działał mi na trybie awaryjnym ponieważ karta graficzna w nim wyzionęła ducha. Na trybie awaryjnym odpaliłem go i wrzuciłem płytke z siódemka i sie niby poprawnie robiło jak w przypadku Visty.

    Jednak była zwiecha jak nibi sie załaczał system windows 7.

    Robiłem reset i już próbowałem postępować trydycjnie jak w przypadku XP. Rozruch dysku, wczytuje pliki z płytki i w przypadku windows 7 pojawia sie okienko wybrania języków, jest zwiecha z dodatkiem reseta, lecz reset tylko na przestawionym w biosie z IDE na AHCI. Na IDE jest tylko zwiecha. Potem próbowałem wgrac XP zrobiłem format tru tru instaluje sie 39 minute pokazuje do ukończenia, spada do 35 minut i jest zwiecha.
    Dobrze wyjaśniłem ?

    0
  • #7 24 Lut 2012 20:25
    Sektum
    Poziom 8  

    Napisałem, że zmieniłem na AHCI z IDE :)
    Obecnie skanuje dysk MHDD...

    0
  • #8 24 Lut 2012 20:47
    artaa
    Poziom 43  

    Wklej zdjęcie SMART, może nie ma już czego skanować. ;-)

    0
  • #9 24 Lut 2012 21:09
    Sektum
    Poziom 8  

    Eeee, czego? XD

    Zdjęcia skanu.
    Instalator systemu Windows 7 się zawiesza

    0
  • #12 24 Lut 2012 21:45
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    Wymień taśmę od dysku na nową.

    0
  • #13 24 Lut 2012 21:48
    Sektum
    Poziom 8  

    Rozumiem przez to, że kabel wymienić?

    0
  • #14 24 Lut 2012 21:53
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    Taśmę łączącą dysk z płytą główną.
    Parametr ten nie znika po wymianie taśmy, lecz nie będzie się powiększał i tworzył nowych problemów.

    0
  • #15 24 Lut 2012 22:24
    Sektum
    Poziom 8  

    Właśnie zmieniłem i niestety dalej to samo... Bez zmian.

    0
  • Pomocny post
    #17 24 Lut 2012 22:52
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    Ale bynajmniej nie będzie się parametr (C7) powiększał, co wskazywało iż był jakiś problem z taśmą łączącą.

    0
  • #18 25 Lut 2012 09:39
    Sektum
    Poziom 8  

    To coś z RAM'em jest nie tak... Zostawiłem 1 kość i się o dziwo zainstalował. Po instalacji działał wszystko ładnie zainstalowałem sterowniki wyłączyłem go i podpiąłem znów wszystkie RAM'y i znów nie mógł się włączyć. Uruchamianie systemu windows i zwiecha i po chwili reset...

    0
  • #20 25 Lut 2012 10:26
    Sektum
    Poziom 8  

    RAM'y to nówki sztuki także wątpię, żeby były walnięte. Bo nie ważne które wsadzę to działają, ale jak jest 6 lub GB ramu to przy ładowaniu windowsa go wywala. Przy czeterech giga śmiga aż miło. Dodam, że zainstalowałem windows 7 64 bitowego.

    0
  • #21 25 Lut 2012 14:17
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    Sektum napisał:
    RAM'y to nówki sztuki także wątpię, żeby były walnięte.

    I tu jesteś w błędzie. Miałem kilka przypadków iż nowiutkie kości wyjęte prosto z pudełka miały uszkodzone bloki pamięci. Oczywiście bez problemu zostały wymienione na nowe-sprawne.
    Tylko MemTest prawdę powie...

    0
  • #22 26 Lut 2012 12:54
    artaa
    Poziom 43  

    Dokładnie, długi wielogodzinny test,
    szczególnie, że to słynny RAM firmy noGOODRAM. ;-)

    1
  • #23 26 Lut 2012 14:38
    Sektum
    Poziom 8  

    1 kość ramu jest walnięta :) Dziękuje za pomoc :)

    1