Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
HelukabelHelukabel
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Radio CB Alan 87 uszkodzone

24 Lut 2012 20:02 2377 4
  • Poziom 10  
    Witam wszystkich.
    Kupiłem Alana uszkodzonego i chciałbym go naprawić.
    W radiu po podłączeniu anteny samochodowej (typu zwartego) znika wyświetlanie kanału. Dokładnie to się dzieje przy nakręcaniu nakrętki masowej od anteny.
    Podświetlenie wskaźnika SWR świeci, tu nic się nie dzieje.

    3.1.15. (11) Zabronione jest publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum. Tytuł wpisu powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki. /Olek II/
  • HelukabelHelukabel
  • Poziom 38  
    Na wtyku antenowym nie ma prawa być stałego napięcia . W żadnym wypadku nie połączaj do niego anteny. Zmierz napięcie na gnieździe anteny pomiędzy masą a stykiem sygnałowym. Jeśli jest tam napięcie stałe to wyciągnij zworę TP7-TP8-TP9 i ponownie zmierz napięcie jak wcześniej. Zanik napięcia przy zdjętej zworze będzie świadczył o przebiciu kondensatora C166, sprzęgającego końcówkę mocy z obwodem antenowym. Ale to pewnie wierzchołek góry lodowej. Co jeszcze jest uszkodzone nie wiadomo.
  • HelukabelHelukabel
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    skarzycki napisał:
    Witam wszystkich.
    Kupiłem Alana uszkodzonego i chciałbym go naprawić.
    W radiu po podłączeniu anteny samochodowej (typu zwartego) znika wyświetlanie kanału. Dokładnie to się dzieje przy nakręcaniu nakrętki masowej od anteny.
    Podświetlenie wskaźnika SWR świeci, tu nic się nie dzieje.


    Alana 87 mam w jednym palcu. Obudowa jest galwanicznie od napięć stałych odseparowana kondensatorami. Nie może być czegoś takiego że antena robi zwarcie. Ktoś nie źle w tym pogrzebał. Gdyby końcówki padły to i tak na gniazdku nie może być napięcia stałego powodującego zwarcie. Najlepiej zrób kilka podstawowych pomiarów mianowicie czy obudowa ma przejście z masą zasilania czyli z czarnym przewodem. Potem należy sprawdzić czy na środku gniazdka antenowego nie ma napięcia w stosunku do czarnego kabla zasilania. Możesz też mieć co jest prawdopodobne jeśli ktoś przerabiał wyjście mikrofonowe na mikrofon ze wzmocnieniem i wtedy podłącza się jeden z czterech nie używanych pinów do 8V, a tam może być źle poskładana wtyczka i trzaska do obudowy 8V tylko w tedy gdzieś tkwi błąd, bo nie może być masy na obudowie. Teraz ważna sprawa o której przypomniało mi się pisząc to. Trzeba otworzyć radio i z jednej strony z boku jest przykręcona końcówka mcz. ma być przykręcona plastykową śrubką, a pod końcówką przeźroczysta podkładka mikowa. Jeśli tak nie jest efekt który opisujesz jest dokładnie taki że radio się gasi (antena robi zwarcie). Jak jest wkręcona metalowa śrubka lub bez podkładki mikowej to masz usterkę zlokalizowaną. Parę tygodni temu na czas naprawy wkręciłem metalową śrubkę o której zapomniałem i zaniosłem radio do auta, jakie było zdziwienie jak podłączyłem antenę do radia i wyświetlacz zgasł. Takie radia z metalową śrubką lub bez podkładki działają fajnie jak nie podłączysz obudowy do masy czyli np. w samochodzie dostaje masę poprzez antenę i radio gaśnie.
  • Moderator
    kriss51 napisał:
    Alana 87 mam w jednym palcu.

    Witam, jeśli tak, to może pomożesz rozwiązać ten problem. Byłoby git.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=10528757#10528757
  • Poziom 10  
    Zrobiłem pomiary miernikiem czy minus ma zwarcie z obudową i nie wykazało. Napięć stałych też nie stwierdziłem na wyjściu do anteny , robiłem próbę zwarcia minusa do obudowy i też było ok. Przykładałem opornik 50Ω do wyjścia antenowego i też ok. Dzisiaj odwiedziłem serwis CB 10 min roboty , jednak jakieś zwarcie było może niepełne ale było . Radio teraz będę testować :-))