Nie ma tam żadnej specjalnej procedury: tylko suwak temperatury na zimne, a suwak szybkości wiatraka na "0". Chodzi o to, że gdyby ogrzewanie pracowało - działało by identycznie jak włączony wiatrak chlodnicy. Nagrzewnica to taka mniejsza chłodnica!
Jutro to spróbuję, dzisiaj już za ciemno nic nie widać. Jednakże dzięki za dotychczasową pomoc, bo bardzo pomogliście. Pzdr
Dodano po 3 [godziny] 53 [minuty]:
Dręczy mnie jeszcze jedno pytanie, gdzie w tym fiaciku znajdują się bezpieczniki? Spalił mi się od zapalniczki i nie mam pojęcia gdzie on jest, szukałem pod maską i nie znalazłem.
Aha, tam poniżej ssania? Dzięki.
A i rozgrzałem dzisiaj auto do 120stopni, wskazówka prawie zamknęła skalę a wentylator nie uruchomił się, nie da się go ręcznie obrócić, da się go jakoś naprawić czy wymiana?
Jak będziesz robił takie experymenty to niedługo się nacieszysz swoim cintkiem.
Zagotowałeś silnik żeby sprawdzić że jest zatarty wentylator? Opamiętaj się.
Żeby ''ręcznie'' uruchomić wentylator w celu sprawdzenia czy się nie zatarł zdejmujesz wtyczkę z czujnika w chłodnicy tego dwu pinowego i zwierasz obydwa styki w wtyczce na przekręconym kluczyku[kontrolki świecą]
Wiatrak powinien ruszyć jeśli nie to sprawdź bezpiecznik,przekaźnik i czy po z mostkowaniu styków wtyczki czujnika do wentylatora dochodzi napięcie
Jeżeli sprawdziłeś wyżej wymienione elementy i prąd dalej nie dochodzi do wiatraka tzn. masz dziurę w kablach
Do tego czujnika dochodzi 1 przewód, więc jak mam styki zewrzeć, ja próbowałem obrócić nie to co trzeba Nie znam się, znalazłem wentylator i ręcznie obraca się.
Czujnik o którym mowa jest wkręcony w chłodnicę od tej strony co wentylator i ma 2 styki-poszukaj dobrze musi tam być,raczej z góry go nie na macasz,musisz włożyć głowę pod zderzak i szukać od dołu
Oj, Kolego Arur_97. Czy wentylator w ogóle może jeszcze się kręcić to należało sprawdzić przed próbą podłączania zasilania a także przed uruchamianiem silnika! Co prawda układ te 130°C nawet wytrzyma, ale nie o to chodzi. Troszkę brakło wyobraźni. Resztę opinii o tej sytuacji wyrazili już wcześniej, i to łagodnie , Koledzy powyżej.
Co do naprawy: tyle CC leży po autozłomach, że taki sprawny wiatrak dostanie Kolega za marne pieniądze. Raz zatarte tulejki zatrą się wkrótce znowu (a łożysk tam pewnie nie ma, znając Fiata).
Kable we wtyczce do włącznika wkręconego można złączyć jakimś drucikiem, fakt. A na jutro, w braku wiatraka na razie, można włączyć dowolną żarówkę na 12 wolt we wtyczkę wpiętą dotąd do wiatraka.
Piszę nie używając żadnych skrótów myślowych, by było to możliwie jak najbardziej jasne.
Zasilanie na silnik wentylatora to filetowy, ma być nawet bez kluczyka!
Kabel z wiatraka do włącznika to szaro-czarny.
A do włącznika przychodzi szaro-czarny z wiatraka, po czym do masy łączy go włącznik czarnym przewodem. I te dwa (szaro-czarny i czarny) przewody mają być we wtyku, to będzie włącznik wiatraka.
W moim poście #41, oraz poniżej.
Fajna sprawa, roboty dwie minuty, piszemy dwa dni...
Znajduje Kolega ten włącznik i zdejmuje z niego wtyczkę. Kawałkiem przewodu zwiera do blachy auta SZARO-CZARNY przewód, wiatrak ma ruszyć: czy silnik zimny, czy ciepły, czy kluczyki są w stacyjce czy nie; ma się kręcić.
Jak się nie kręci, zdejmujemy wtyczkę z wiatraka, do FIOLETOWEGO dajemy żarówkę 12V i do blachy - ma świecić.
W zależności od wyników, kupuje Kolega wiatrak, albo czujnik, albo szuka dalej. A bezpiecznik nr "3" jest cały, ale nie "na oko"!
Prościej tłumaczyć sie już nie da
Zdejmujesz wtyczkę z czujnika z chłodnicy bierzesz kawałek drutu i łączysz te 2 styki ze sobą wsiadasz do auta przekręcasz kluczyk i wentylator ma ruszyć
Witam
Szukając odpowiedzi na moje pytanie trafiłem na ten wątek,więc by nie zakładać nowego tematu zadam pytanie tutaj.
Chodzi mi o czujnik temperatury w Cinquecento 704ccm z gaźnikiem aisan.
To ten czujnik który steruje centralką i po osiągnięciu temperatury powyżej 15* włącza w centralce sterowanie składem mieszanki paliwowej.
Moje pytanie jest takie:
Wiem że ten czujnik ma dwa stany: zwarty i rozwarty w zależności od temperatury....ale nie wiem w jakim stanie jest czujnik po przekroczeniu tych 15* czyli po zagrzaniu...Zwarty? czy rozwarty?
Uwaliły mi się przewody przy tym czujniku i wymyśliłem sobie że poprostu albo zewrę te przewody albo zostawię rozwarte tak jak to czyni czujnik po przekroczeniu tych 15*
Nie jeżdzę w zimowych warunkach więc w sumie myślę że gdy pominę ten czujnik i ustawię na stałe tak by centralka odczytywała stan powyżej 15* to nie powinno być problemów z ewentualnie nieprawidłową pracą silnika.Narazie jeżdzę z przewodami w pozycji rozwartej i nie zauważyłem jakiś nieprawidłowości w pracy silnika i większym zużyciu paliwa,pali cały czas tak samo.
Byłbym wdzięczny za fachową wiedzę,a na marginesie nowy czujnik to wydatek 150zł
pozdrawiam