Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Współpraca Kolektorów Watt Z Piecem Viessmann

xleon 25 Feb 2012 00:45 3905 22
Buderus
    xleon
    Level 9  
    witam
    mam pytanie do fachowców "instalatorów" czy jest możliwa współpraca pieca kotła viessmann dokładnie vitodens w 200 z kolektorami firmy watt.(dodatkowy sterownik lub czy da sie podpiąć) wszystko działa powiedzmy sprawnie, chodzi mi dokładnie czy jest taka możliwośc podłaczenia tych dwóch firm- zestawów aby współgrały ze sobą. tj jeśli ma sie piec i kolektory viessmana to dziala że piec widzi uzysk energi solarnej itp. a tak każde piec kolektory urządzenia działają jak by osobno. hydraulik co prawda zastosował sterownik- gdy odpali się pompa od solarów to wyłacza piec. normalnie jak jest komplet tej samej firmy viessmann to jak piec widzi że temp wzrasta to czeka aby kolektory wykazały się.

Proszę poprawić błędy pisowni
    mod - mirrzo
  • Buderus
    Anonymous
    Anonymous  
    xleon
    Level 9  
    prościej już chyba nie wiem jak opisać. tak podłączyć aby na wyświetlaczu pieca miał wyświetlane dane z instalacji solarnej

Proszę poprawić błędy pisowni
    mod - mirrzo
  • Buderus
    Anonymous
    Anonymous  
    xleon
    Level 9  
    tak automatyka Watt'owska , mam 5 kolektorów próżniowych które mają wspomagać c.o. problem w tym że jak te kolektorki mogły wspomagać jeśli nie współpracowały z piecem. czyli co z tego że był uzysk cieplny z kolektorów ( z tego co sie orientuje aby pompa solarna działała musi być różnica temp czyli temp. w zasobniku niższa)jeśli piec cały czas działał tj. ładował zasobnik.z tego co sie orientuje mam założony sterownik PZZ

Proszę poprawić błędy pisowni. OSTRZEŻENIE
    mod - mirrzo
    Anonymous
    Anonymous  
    xleon
    Level 9  
    Dziekuję za podjęcie tematu. Kotłownie mam można powiedzieć -rozbudowaną. piec kondensacyjny vitodensa w200 +sterowanie pogodowe ;5 kolektorów cpc 9 +zasobnik 500/150 litrów; kominek z płaszczem wodnym.
    Walker29 wrote:
    Wspomaganie c.o.? To już w ogóle nic nie da rady zrobić bez automatyki Viessmann i odpowiedniego układu hydraulicznego z buforem.

Pytanie o jaką automatykę chodzi - sugestie coś konkretnego?

Dodano po 1 [godziny]:

jeszcze raz może bardziej fachowo opisze o co mi chodzi przytoczę cytaty ze stron
    "Równoległa współpraca z kolektorami jest niewydajna, gdyż kocioł kondensacyjny średnio trzy razy szybciej podgrzewa wodę niż system solarny . – Oszczędne funkcjonowanie połączonego systemu zapewni komunikacja między kotłem a kolektorami słonecznymi, którą gwarantuje inteligentny system sterowania. Automatyka kotła kontroluje, czy wzrost temperatury ciepłej wody w zasobniku, wynikający z pracy systemu solarnego, jest wystarczający, czy nie.Regulator Vitotronic 200 HO1A umożliwia współpracę kotła z modułem solarnym.
    Anonymous
    Anonymous  
    mebelki_dzieciece
    Level 11  
    Walker29 wrote:
    Wspomaganie c.o.? To już w ogóle nic nie da rady zrobić bez automatyki Viessmann i odpowiedniego układu hydraulicznego z buforem.

Można, w prosty sposób - do bufora ma podłączony kominek (chyba ten gość ma płaszcz bo by o nim nie wspominał jakby nie miał), Viessmann'a i kolektory. Viessmanna powinien mieć spiętego z kominkiem na zasadzie przekaźnika (albo przylgowego na rurę albo zwarto rozwierny - w każdym bądź razie wiadomo o co chodzi - albo kominek grzeje albo kocioł). Albo można zamiast tego przekaźnika zastosować eurostera/auratona bezprzewodowego wpinanego w łącze 96 w Viessmannie, i postawić go w okolice kominka. W momencie zapalenia kominka, wzrasta temp. na tym sterowniku i wyłącza kocioł - wtedy bufor ładuje kominek. Jest to gorsze rozwiązanie ale jest alternatywą bo mamy panel w salonie i widzimy czy chodzi kocioł.
    Oczywiście kominek powinien być w ukł. otwartym+ wymiennik płytowy a bufor i Viessmann'a mamy w ukł. zamkniętym - "oczywista oczywistość".
    I te 3 źródła ciepła ładują/pilnują temp. tylko w buforze a nie w pomieszczeniach.

I dopiero z bufora, osobna pompa obiegowa ładuje ciepło na instalację C.O. - czy tylko samą pompą czy rozdzielaczem, czy sprzęgłem - zależy od instalacji. Sterowanie instalacji CO i tej pompy, realizujemy za pomocą eurostera/auratona bezprzewodowego. Jest zapotrzebowanie ciepła w salonie/pokoju- włącza się pompa obiegowa, nie ma - ukł. stoi i czeka.

Podsumowując - kominek, solar, Viessmann pilnują temp. w buforze. A z bufora dodatkową pompą rozprowadzamy ciepło na instalacje CO.

Nie potrzeba dodatkowych, drogich, dedykowanych rozszerzeń Viessmann'owskich - czy to solarnych czy to mieszaczowych.

Chyba, że ktoś ma potrzebę rozszerzeń, może zastosować rozszerzenie Viessmann dedykowane do sprzęgła hydraulicznego + czujnik. Przy czym w tym przypadku sprzęgło to bufor a czujnik umieszczany za sprzęgłem to kapilara w buforze, po przemyśleniu umieszczana na odpowiedniej wysokości. Takie rozszerzenie nic nie da - układ nie zyska na funkcjonalności ani nie zyska lepszego sterowania - ot przerost formy nad treścią. Ale jak ktoś chce...

Nie mówię nic o CWU bo nikt o to nie pytał.

Rozwiązanie bufor + różne źródła ciepła ma swoje wady i zalety. Ale nie będę założyciela wątku uświadamiał ani tym bardziej zniechęcał, do tego rozwiązania. Skoro już kupił to ma to chodzić :D
    Anonymous
    Anonymous  
    xleon
    Level 9  
    dziekuje ze zainteresowanie tematem.na stronie viessmanna znalazłem taką informacje
    "Integralna funkcja obsługi instalacji słonecznej
    Integralną funkcją regulatora Vitotronic 200 jest obsługa do dwóch obiegów grzewczych z mieszaczami, jednego - bez mieszacza oraz dodatkowo - instalacji słonecznej. Moduł SM1 jest możliwy do zastosowania we wszystkich stojących gazowych lub olejowych kotłach stojących i w kotłach wiszących. Regulator Vitotronic może obsługiwać instalację z kolektorami słonecznymi dlas potrzeb podgrzewania ciepłej wody użytkowej lub dla wspomagania centralnego ogrzewania budynku."Współpraca instalacji słonecznej z kotłem grzewczym
    W przypadku systemu grzewczego współpracującego z kolektorami słonecznymi dla podgrzewania ciepłej wody użytkowej lub wspomagania ogrzewania budynku, regulator Vitotronic zapewnia współpracę pomiędzy kotłem grzewczym, a instalacją słoneczną. Regulator obserwuje ostatnie 24 godziny pracy instalacji słonecznej i ogranicza na bazie tej informacji pracę kotła grzewczego na potrzeby CWU, aby zmniejszyć zużycie paliwa i pozostawić miejsce do oddania ciepła przez pracującą instalację słoneczną. Jeżeli temperatura wody użytkowej CWU spadnie poniżej minimalnej, to wówczas kocioł grzewczy może zostać załączony."

Ponieważ posiadam Vitotronic 200 chciałbym wykorzystywać te funkcje. wiec najlepiej jeśli zamienię mój sterownik Resolwatt(taki mam orginalny wattowski) na Regulator Vitosolic 200 ? + czujniki temperatury firmy Viessmann ? ile tych czujników jaki przybliżony koszt (zastanawiam sie czy to ma sens inwestować) jak bym wiedział wcześniej że tak będzie kupił bym zestaw viessmanna - tak chciałem tylko instalator namówił że ten będzie lepiej wspomagał itp. Pozdrawiam
    Grzegorz Siemienowicz
    Level 36  
    xleon wrote:
    Regulator obserwuje ostatnie 24 godziny pracy instalacji słonecznej i ogranicza na bazie tej informacji pracę kotła grzewczego na potrzeby CWU, aby zmniejszyć zużycie paliwa i pozostawić miejsce do oddania ciepła przez pracującą instalację słoneczną. Jeżeli temperatura wody użytkowej CWU spadnie poniżej minimalnej, to wówczas kocioł grzewczy może zostać załączony."

Mam nadzieję, że po przeczytaniu tej informacji ze zrozumieniem sięgnąłeś do archiwum pogody w swoim rejonie aby sprawdzić w jakim procencie następuje powtarzanie się pogody w kolejnych dniach w Twoim regionie klimatycznym.
    Pozostałe stany są "nietrafne" dla automatyki czyli ..... zacznie działać źle.
    Po takiej analizie można statystycznie wyznaczyć ile lat taka instalacja będzie się zwracać. :D
    Anonymous
    Level 1  
    Anonymous
    Anonymous  
    Grzegorz Siemienowicz
    Level 36  
    Xleon
    Na Twoim miejscu zapytał bym Walker29 czy podją by się zgrania tego na czujnikach zgodnych z Viessmann-em (On ma wiedzę i możliwość sprawdzenia rozwiązań według mnie).
    Deg, należy analizować wydatek ciepła pozyskanego z kolektorów a nie temperaturę zewnętrzną. :D
    Przy takiej samej temperaturze zewnętrznej można uzyskać różne ilości ciepła z kolektorów (ze względu na wiatr i zachmurzenie).
    mebelki_dzieciece
    Level 11  
    Walker29 wrote:
    Wpięcie czegokolwiek we wtyk 96, kiedy mamy automatykę pogodową powoduje utratę gwarancji.

Stosowanie czegokolwiek NIE z Viessmann'a powoduje utratę gwarancji, m.in. wkład kominowy - jest powodem do odmówienia naprawy gwarancyjnej, wszystkie regulatory na łącze 96 w tym eurostery/aurotony również, kiepskiej jakości gaz od dostawcy, o nieodpowiednim parametrze również jest przyczyną odmowy wykonania naprawy gwarancyjnej, jeżeli był powodem uszkodzenia elementów kotła, instalacja CO napełnioną zbyt twardą wodą również (Vitodens 200 do 45 kW - woda do 16,8 °dH (3,0 mol/m3).

"Współpraca Kolektorów Watt Z Piecem Viessmann" również powoduję utratę gwarancji :D :D My tu się "produkujemy" z rozwiązaniem problemu a kolega Walker29 siedzi cichutko z taką wiedzą - zamiast z buta wyskoczyć jako pierwszy wpis w tym poście - oj nieładnie, Ty figlarzu :D

I to nie są żarty. Jak ktoś nie wierzy to niech poczyta sobie warunki gwarancji Viessmann, kotła, regulatorów, wymienników etc. + instrukcje montażu. Miła lektura na dobranoc...

Kolego Walker29 zgodzisz się ze mną, że stosowanie elementów nieoryginalnych lub nie dopuszczonych przez firmę Viessmann, grozi utratą gwarancji ?? Dlatego nikt nie powinien stosować innych rzeczy, tylko wszyscy powinni kupować oryginały w Viessmannie ?? Bo jeżeli to jest prawda, to powinniśmy zakończyć dywagacje i zamknąć wątek zaraz na początku. Tak byłoby chyba uczciwie... :D :D
    Grzegorz Siemienowicz
    Level 36  
    Trochę dziwna polityka producenta kotła.
    Czujnik to czujnik jeśli zachowuje parametry elektryczne to nie może uszkodzić sterownika. Do tego producent powinien szkolić serwisantów aby umieli tak wszystko podłączyć i sprawdzić aby to dobrze i bezpiecznie działało.
    Część producentów podaje jakie parametry mają poszczególne czujniki.
    Inna sprawa, że jeżeli ta współpraca odbywa się tak jak jest napisane w tym sloganie reklamowym który wyżej przytoczyłem to jest ...... kiepska.
    Nie rozumiem po co wykorzystywać coś co jest z założenia złe i jedyna zaleta to wyświetlanie parametrów na kotle. Zamiast patrzyć jak coś miga lub wyświetla na kotle lepiej ..... poczytać książkę przez ten czas. :D
    Anonymous
    Anonymous  
    aadamuss
    Level 20  
    xleon koszt vitosolica 200 to ok. 2000 netto i zupełnie tego nie potrzebujesz. Jeśli już chcesz mieć wyświetlone coś na kotle to wystarczy sm1 (jeśli masz czarny regulator na kotle) jednak i takie rozwiązanie nie jest w pełni takie jak powinno być z logicznego dla mnie punktu widzenia.
    Moderated By mirrzo:

Usunąłem zdublowane wpisy

futro68
    Level 10  
    Kolego xleon. Proponuję zastosowanie modułu solarnego SM1 do regulatora Vitotronic - pojawi Ci się wtedy na regulatorze kotła informacja nt solarów, do tego modułu podłączasz pompę kolektora i podmieniasz czujki temperatury (kolektora i zasobnika) na viessmanowskie - są dołączone do zestawu (NTC) w Resolu masz PT1000 i nie będą działać z regulatorem Viessmanna. Moduł ma możliwość obsługi 2 zasobników lub funkcji termostatu - ale w Twoim przypadku nadrzędne jest grzanie cwu - więc czujkę od regulatora wepniesz w wbudowany zasobnik cwu w buforze. Możesz też przy wykorzystaniu sygnału - np. po przekroczeniu temp zadanej w zasobniku cwu dać sygnał do rozpoczęcia pracy przez pompę za buforem.
    aadamuss
    Level 20  
    Futro opisz jeszcze proszę bardzo dokładnie jak będzie działał układ po takim podłączeniu.
    xleon
    Level 9  
    widzę że nie jest to takie proste skomunikowanie tych zestawów.
    futro68
    Level 10  
    aadamuss wrote:
    Futro opisz jeszcze proszę bardzo dokładnie jak będzie działał układ po takim podłączeniu.

dziś już nie mam siły sorry, albo jutro albo w poniedziałek rozrysuję co i jak....