Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

AGD do zabudowy z konkretnymi wymaganiami

suntsu 25 Feb 2012 12:17 7529 16
    suntsu
    Level 9  
    Witam
    Mój pierwszy temat i post na tym forum :)

Kompletuje to agd od 2 tygodni i jestem mega zdezorientowany. Kuchnię mam otwartą na salon, razem mają 28m2, w tym kuchnia 10m2.
    Otóż:
    1. płyta indukcyjna ( akurat to już wybrałem i nie waham się) -Teka IR641
    http://www.ceneo.pl/2141246s
    Jeśli ktoś ma inne propozycje chętnie wysłucham.

2. okap -Teka GFH 73 IX - jeśli ktoś ma inne sugestie to słucham, lecz musi to być okap do zabudowy typu wkład, będzie używany głównie jak wyciąg, w miarę cichy oraz w pułapie cenowym do 500zł
    http://www.ceneo.pl/7412641s

3.piekarnik - tutaj mam już wątpliwości, wybrałem Mastercooka mf-800X, lecz im więcej szukam tym jestem skłonny zastąpić go czymś innym. Piekarnik będzie używany z częstotliwością raczej jak w większości domów, czyli kilka razy w tygodniu. Cena do 1300-1400zł
    http://www.ceneo.pl/335879s - Mastercook mf-800x

4. zmywarka - tutaj już wiem tylko, że albo bosch albo siemens liczą się. Szerokość 60cm, panel odkryty, możliwość połowy wsadu - to musi być, a z opcji dodatkowych ucieszyłbym się opóźnionym startem, podobno ważne jest metalowe dno, o tym, że nie może pobierać 16 litrów w cyklu nie muszę wspominać :). A cena do 1400zł.

5.kuchenka mikrofalowa - tutaj także nie mam typu. Podobno najlepiej jeśli piekarnik i kuchenka sa jednej firmy, ponieważ u mnie w kuchni jedno będzie obok drugiego,a kolor stalowy nie jest równy innemu stalowemu z innej firmy pod względem kolorystycznym. Kuchenka ma być zwykła, bez bajerów, ma tylko podgrzewać dobrze, więc wszelkie sprzęty za 1000zł odpadają, a cena do 400-500zł.

Jeśli coś pominąłem i nie doprecyzowałem to słucham.

ps. może niektórych zdziwić brak lodówki :). Lodówkę mam już kupioną rok temu, electrolux ern 29770.
    patryk260983
    Level 19  
    Z mikrofalówek Mastercooka w tej cenie to wyboru nie ma.
    Jeśli miałbym coś polecić to Amica AMM 20 BIM, ewentualnie droższa AMM 20 BIS. Obie znane i polecane przez moich znajomych. Jak chcesz mieć jednej firmy, to piekarnik wtedy pomyśl też o Amice.
    Siostra ma Beko MWB 3010 EX i sobie bardzo chwali, zwłaszcza program do lekkiego podgrzewania na szybko mleka czy deserków do malucha.
    Możesz spojrzeć na podobny model MWB 2310 EX, jest trochę tańszy i w sumie chyba nie różnią się niczym znacząco.
    suntsu
    Level 9  
    Dzięki za odpowiedź patryk.
    Hmm, Amica, naczytałem się tego i o ile mikrofala tej firmy mogłaby być to o dużym agd tej firmy nie wyrobiłem sobie najlepszego zdania. Ale to są tylko opinie wyczytane z internetu.
    Znalazłem piekarnik http://www.ceneo.pl/2293702s , prosty piekarnik z wszystkimi podstawowymi funkcjami, ale to bosh i teraz szukam mikrofali, a to może być już ciężkie w moim przedziale cenowym tej firmy. Zastanawia mnie fakt czy do każdej mikrofali można kupić ramkę przystosowującą ją do zabudowy.

Aha, i zmywarkę chyba także mam http://www.ceneo.pl/8852202s.
    patryk260983
    Level 19  
    suntsu wrote:
    Zastanawia mnie fakt czy do każdej mikrofali można kupić ramkę przystosowującą ją do zabudowy.

Raczej nie. Ale może stolarz wykonać taką półkę zabudowaną, czyli szafkę bez drzwi pod wymiar mikrofali i z tyłu wystarczy otwór na kabel. Coś takiego widziałem u znajomych. Nie jest to może jakieś super estetyczne, ale jak chcesz wydać kokosów na mikrofalę do zabudowy, to ta opcja jak najbardziej. Zwykła mikrofala i do tego szafeczka.
    A odnośnie sprzętów dużych AGD z Amici, to piekarniki polecam, choć sam na początku podchodziłem sceptycznie.
    patryk260983
    Level 19  
    suntsu wrote:
    Co do mikrofali to zdecydowaliśmy z żoną, że właśnie zrobimy jednak taką półkę i kupimy zwykłą kuchenkę, chyba samsunga, bo mam dobre doświadczenie z taką.

Jak twierdzisz, że masz dobre doświadczenie z mikrofalówkami tej firmy, to też pomyślę nad takową, bo przede mną jeszcze zakup tego ustrojstwa. Wszystko już skompletowałem właśnie oprócz mikroweli. Ale ta będzie wolnostojąca na blacie kuchennych, więc nie musiałem się z tym spieszyć. Meble pod wymiar, niestandardowe, więc lodówkę musiałem kupić wcześniej i już mam i to akurat Samsunga, więc dobrze by było, gdyby mikrofalę też wybrać tej samej firmy, bo będą stały w pobliżu i będą się jakoś prezentować :-)
    Myślę jeszcze nad Amicą, ale design nie bardzo mi odpowiada, a szukam sterowanej mechanicznie i wybór trochę ograniczony.
    neszad
    Level 11  
    co do piekarnika, to myślę że warto przyinwestować. Piekarnik to akurat ten rodzaj sprzętu gdzie oszczędność mści się najszybciej, ja bym polecał coś nowszego jak integra smart
    suntsu
    Level 9  
    neszad wrote:
    co do piekarnika, to myślę że warto przyinwestować. Piekarnik to akurat ten rodzaj sprzętu gdzie oszczędność mści się najszybciej, ja bym polecał coś nowszego jak integra smart

Hmm, dać za piekarnik 3 tysiące jest łatwo, ale rozumiem, że używasz go kilka razy w tygodniu, bo chyba tylko takie jego przeznaczenie uzasadnia wydanie takiej kwoty. U mnie prawdopodobnie będzie używany, tak jak chyba w większości domów i tak jak mi się wydaje, od 1 do 3 razy w tygodniu.
    astw
    Level 18  
    neszad wrote:

Za ponad 3 tys. może być już piekarnik Miele lub Electrolux z fabryki w Szwajcarii (z funkcją pary).
    neszad
    Level 11  
    E tam w integra smart tez jest funkcja pary, termosonda, termoobieg i dotykowy ekran,
    więc nie wiem czy jest sens oglądać się na tzw "szwajcarię"
    Twolipan
    Level 10  
    Jest i to poważny powód, na imię ma jakość. Nie bez powodu mówi się o najlepszym marketingu Mastercook'a i Whirlpool'a które to są ich największymi zaletami...
    Wiadomo, że obie firmy wydają sporą część budżetu ma "konsumenckie" wpisy i efekty są widoczne. Tyle tylko, że jakoś pewnych firm nie widać w wątkach o uszkodzeniach i naprawach, a inne jak najbardziej.

Mastercook ma opisane problemy w wywalająca się elektroniką i nieszczelnymi piekarnikami. A 6 zmysł to standard konkurencji ładnie nazwany i sprzedany. Gadanie o "innowacyjności" tej firmy jako prekursora indukcji przypomina mi gadkę sprzedawcy w salonie forda...tylko kto dziś kupuje forda?
    Ja mam płytę ceramiczną Mastercook odziedziczoną po poprzednikach. Spalone pola, nie działające pokrętła i zdarta czarna farba to jedne z jej "zalet", czyli inaczej szalet.

Najlepiej pytać znajomych i "macać" w sklepach. Wiele co do jakości wykonania można się dowiedzieć. Jednak częściowo za ceną idzie jakość, przynajmniej w uznanych markach. Tylko, że dziś każdy i tak chce wymieniać sprzęt co kilka lat, bo płyty z 2008 roku to dziś starocie, jak to z elektroniką. Dziś Booster, Slider, czy aktywne pole to właściwie standard za 1200-1500 zł. Może więc warto kupować najtańsze i zmieniać, a zwracać tylko uwagę na A+++?
    Co ciekawe np. Bosch wypuszcza modele w 2013 roku z funkcjami prawie dwukrotnie droższych modeli z 2012, więc kryzys sprzyja zakupom. Wspomniana tu wersja za 3 tys innej formy dziś jest do kupienia za połowę ceny.
    qstosz
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Ten bosch niema nawet prawdziwego termoobiegu.
    suntsu
    Level 9  
    Witam po dłuższej przerwie.

Otóż z AGD, które chciałem kupić mam już zmywarkę SIEMENS SN 65L000EU ( http://portone.pl/siemens-zmywarka-siemens-sn-65l000eu,id-87823 ), okap MAAN saturn quadro ( http://www.okapymaan.pl/okapy_kuchenne_kominowe/okap_kuchenny_saturn_quadro.html ) oraz płytę indukcyjną Teka irs 643 ( http://megamedia.pl/plyta-indukcyjna-teka-irs-643.php?cnv=85e0c9-8ce78398ce&gclid=COKg88vpyrcCFc2R3godZGsAnw ).

Brakuje mi jeszcze piekarnika oraz kuchenki mikrofalowej, lecz to do wyboru piekarnika mam gąszcz wyboru, a żadnych konkretów.
    Za piekarnik jestem skłonny dać ok.2200zł.

ps. znalazłem coś takiego http://www.euro.com.pl/piekarniki-do-zabudowy/samsung-bq1vd6t131.bhtml#opis
    Tylko mam do niego pewne wątpliwości, ponieważ ma on wkłady katalityczne i nie wiem czy jak będę czyścił go parowo to wkłady i tak musiałbym wymienić po kilku latach.

Mam także drugi piekarnik, dużo już bardziej tradycyjny http://www.euro.com.pl/piekarniki-do-zabudowy/siemens-hb63as521.bhtml#
    Mam pytanie w sprawie pyrolizy i zabudowy. W trakcie trwania pyrolizy lodówka mocno odczuje zwiększenie ciepła ? Jeśli tak to może takie piekarnik ustawić tradycyjnie, pod płytą indukcyjną ?
    Ewel1977
    Level 1  
    Panie i Panowie pracuję z branży AGD i przedstawię Wam kilka smutnych faktów co do "jakości" i tego czy ktoś jest lepszy czy gorszy od drugiego...

A więc musicie sobie zdawać sprawę, że branża ta podobnie jak inne poddała się globalizacji. W chwili obecnej firmy w wielu wypadkach ogłupiają innych swoim logiem, które sugeruje odpowiednią jakość. Dla przykładu przytoczę wymienioną markę Bosch jako symbol "dobrej jakości" i 2 ponoć gorsze (Whirpool i Mastercook). Otóż mało kto wie, że najpierw Mastercook a teraz Whirpool jest producentem pralek z górnym załadunkiem dla firmy Bosh i Siemens (bo to jedna firma), która tylko je firmuje swoim logiem... Czy to coś złego - chyba nie... Jak popatrzymy na segment zmywarek o szerokości 45cm, lodówek, czy okapów to bardzo dużo marek posiłkuje się produktami z Chin i Turcji. Dla przykładu nasza polska firma Amica po sprzedaży fabryk lodówek i pralek dla Samsunga cały ten asortyment zastąpiła "Chińczykami" lub "Turkami". Beko produkuje wszystko w Turcji. Podobne sytuacje znajdziemy w takich firmach jak: FagorMastercook, Whirpool, Indesit, HotPoint Ariston, Gorenje i wielu wielu innych. Moim skromnym zadaniem należy się skupić na produktach, które dla danego producenta są najbardziej rozwojowe i są przez nich produkowane (najlepiej w Polsce:)). Czyli w wypadku Amicy to są kuchenki wolnostojące piekarniki i płyty (choć uwaga nie wszystkie tu także czają się chińscy partnerzy:)), Mastercook podobnie jak Amica + pralki z górnym załadunkiem, Whirpool, Indesit i HotPoint chłodnictwo i pralnictwo, BSH i Electrolux - zdecydowanie zmywarki i wszystko po trochę...

Oczywiście moje opinie mogą być krzywdzące, bo rynek zmienia się bardzo dynamicznie (np. Indesit i Mastercook otworzyli nowe fabryki zmywarek w Polsce i pewnie też będą coś chcieli urwać z tego tortu)...

Konkluzja jest taka: uważnie patrzmy na etykiety produkcyjne i na jakość serwisu, bo to może być w przyszłości najważniejsze!!!
    A tak na marginesie w kwestii serwisu wymieniony Bosch mocno odbiega od najlepszych na rynku:). Kto zaś jest najlepszy zachowam dla siebie:)
    qstosz
    VIP Meritorious for electroda.pl
    W większości zgadzam isę z Tobą.

Ps. Beko nie wszystko robi u siebie.
    suntsu
    Level 9  
    Co myślicie o tym http://www.samsung.com/pl/consumer/home-appliances/oven/standard/BQ1VD6T131/XEO-spec

Mam tylko wątpliwości, bo pan na czacie-online samsunga powiedział mi, że ma on pyrolize, a coś mi się wydaje, że ma on katalize, które polega na grzaniu w 200 stopniach C przez godzinę i dlatego panu z czatu się pomyliło. Oglądałem ten piekarnik i nie ma on wkładów katalitycznych, a pan z czatu powiedział, że po około 10 latach powłoka, która pomaga przy "wypalaniu katalitycznym" zanika.

Przyznam, że nie wiem co o tym wszystkim sądzić. Czy czasem dać sobie spokój z niepewnym samsungiem i brać siemensa, który jest uboższy, ale sprawdzony.
    bielak01
    Level 11  
    Poniewaz mam podobny problem postanowilem nie zakladac nowego tematu tylko tu dopisac.

Robie remont kuchi i potrzebuje piekarnik, plyte indukcyjna i zmywarke
    Kuchnia jest mala wiec zmywarka musi byc waska

Moje typy:
    zmywarka: ELECTROLUX ESL 4500 RO lub BOSCH SPV 40E00EU
    Piekarnik: Electrolux EOB 53102X
    Plyta: Electrolux EHH 16340FK