Witam,
może na początek przedstawię zadanie jakie mam do wykonania:
Szczerze mówiąc, nie wiem od czego się zabrać. Wprowadzanie tekstu np. 'tts' zrobiłbym aby przekazywało do tablicy znakow, nastepnie obliczalo dlugosc tego ciagu znakow (np. poprzez strlen) i potem petla for lecialo by od 0 do ost wyrazu ciagu sprawdzajac kazda litere w switch'u jaka to figura. Tylko nie wiem jak wykorzystac te klasy dokładnie tak jak w poleceniu, dopiero zaczynam się ich uczyć, także proszę o wyrozumiałość.
Poniżej zamieszczam kod wyżej opisanego zdarzenia:
Proszę pamiętać o używaniu znaczników syntax. Opcja Listing kodu. - arnoldziq
może na początek przedstawię zadanie jakie mam do wykonania:
Program powinien składać się z co najmniej czterech klas:
1 klasy figura posiadającej parametry wierzchołki,
2 klasy trójkąt posiadającej trzy wierzchołki (definiowane poprzez trzy parametry – punkty – w konstruktorze),
3 klasy czworokąt posiadającej cztery wierzchołki (definiowane jak powyżej),
4 klasy kwadrat posiadającej cztery wierzchołki (definiowane jak powyżej, ze sprawdzeniem, czy jest to kwadrat).
Klasy trójkąt, czworokąt i kwadrat mają dziedziczyć po klasie figura. Klasa figura ma udostępniać metody:
- wyświetlającej wszystkie wierzchołki figury,
- liczącej pole figury,
- liczącej obwód figury.
Przykładowy scenariusz użycia:
1. Uruchomienie programu
2. Wprowadzenie liczy i typu figur: ‘tts’ (trójkąt, trójkąt, czworokąt)
3. Wprowadzenie trzech punktów (2,2) (3,3) (1,1) – wierzchołków pierwszego trójkąta
4. Wprowadzenie trzech punktów (5,0) (0,0) (2.5,2.5) – wierzchołków drugiego trójkąta
5. Wprowadzenie czterech punktów (0,0) (2,0) (2,2) (0,2) – wierzchołków kwadratu
6. Wywołanie obliczenia wszystkich pól trzech figur
Szczerze mówiąc, nie wiem od czego się zabrać. Wprowadzanie tekstu np. 'tts' zrobiłbym aby przekazywało do tablicy znakow, nastepnie obliczalo dlugosc tego ciagu znakow (np. poprzez strlen) i potem petla for lecialo by od 0 do ost wyrazu ciagu sprawdzajac kazda litere w switch'u jaka to figura. Tylko nie wiem jak wykorzystac te klasy dokładnie tak jak w poleceniu, dopiero zaczynam się ich uczyć, także proszę o wyrozumiałość.
Poniżej zamieszczam kod wyżej opisanego zdarzenia:
Code: cpp
Proszę pamiętać o używaniu znaczników syntax. Opcja Listing kodu. - arnoldziq