Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Netbook Toshiba NB100 ( NB100-12A ) 6050A2213401-MB-A03-001

25 Lut 2012 15:58 2996 11
  • Poziom 11  
    Witam
    Poszukuję schematu do modelu:
    Netbook Toshiba NB100 ( NB100-12A ) 6050A2213401-MB-A03-001.
    Lub porady jeśli ktoś już naprawiał w/w sprzęt z usterką polegającą na poprawnym włączaniu i wyłączaniu się komputera ale bez jakiejkolwiek reakcji tzn: brak podświetlenia brak treści na matrycy jak i również na zewnętrznym monitorze. Bios sprawdzony i jest sprawny również pamięci jak i inne wyjmowalne komponenty, napięcia są na wszystkich cewkach (ale czy są prawidłowe to mogę ocenić tylko z schematem) i nie wykryłem żadnych zwarć. Jeśli chodzi o układy bga: grafika - 82945GSE, procesor - Atom N270, mostek północny - 82801GBM, to zostały pozbawione kleju i podgrzane w celu wykluczenia rozszczelnienia połączeń padów - nie przyniosło to żadnych efektów. Stwierdziłem również że układ graficzny i mostek po włączeniu komputera robią się ciepłe jak podczas normalnej pracy, natomiast procesor podnosi swoja temperaturę ledwo odczuwalnie (wszystko sprawdzane bez radiatorów). Inne funkcje jak ładowanie baterii zabezpieczenie termiczne oraz zwiększanie szybkości wentylatora po zwiększeniu temperatury wydaja się być prawidłowe.
  • Poziom 11  
    O ile się nie mylę producenci nie udostępniają schematów.
  • Poziom 25  
    Dan76, jeżeli wpadłeś tu na chwilę i to po raz pierwszy to daruję ci ja i chyba wielu innych takiej odpowiedzi. Mogłeś wcześniej przejrzeć to forum i wiele innych by nie udzielać takich odpowiedzi.
    Co do schematu to w tej chwili nie jest on dostępny, a przynajmniej nie mogę go znaleźć.
  • Poziom 11  
    Niestety chyba Panowie macie racje ze nie znajdę tego schematu, no chyba że na chińskich forach bo tam już sporo materiału trudno dostępnego udało mi się pozyskać ale tylko dzięki temu że było to poparte angielskojęzycznymi wpisami. Znalazłem jedynie "Service Manual" do tego netbooka ale to niestety na niewiele mi się przyda. Płyta ogólnie nie jest skomplikowana i większość pomiarów mogę poprzeć dzięki specyfikacji podzespołów dostępnej w internecie ale niestety nie te które są najbardziej istotne. Czekam na dalsze sugestie i pozdrawiam
  • Poziom 34  
    kreo napisał:
    napięcia są na wszystkich cewkach (ale czy są prawidłowe to mogę ocenić tylko z schematem)
    Bzdura - napięcia można ocenić i bez schematu.

    kreo napisał:
    procesor - Atom N270, mostek północny - 82801GBM
    82801GBM to most południowy. Jednakże wracając do meritum - jakie jest napięcie na cewkach przetwornicy CPU po włączeniu?
    Miałem kilka sztuk NB100 w serwisie - zdecydowana większość miała problem właśnie z procesorem (teoretycznie pomogło przekulkowanie).
  • Poziom 11  
    Vogelek23, oczywiście masz racje co do pomyłki i jest to SB (błąd wynikł z pośpiechu ). Natomiast jeśli chodzi napięcia to chyba jesteś jasnowidzem wiedząc jakie konkretnie mają być bo ja tego nie potrafię precyzyjnie stwierdzić. Na wszystkich cewkach mam napięcia które na tak zwane stwierdzenie są (DOBRE), a jednak chyba nie są. Czy przed kulkowaniem grzałeś procesor do rozpływu kul w celu wykluczenia rozszczelnienia ?, bo u mnie to nie przyniosło rezultatu wiec myślę że to raczej nie wina połączeń, ale dla pewności dziś przekulkuje procesor. Napięcie na przetwornicy CPU - 0,84v do 1,02v.


    Napięcia na ADP3208 i cewkach:

    U6 - ADP3208:

    Vcc - 4,98v
    EN - 3,30v
    PWRGD - 3,27v

    Cewki:
    wł/wył

    L504 - 5,04v - 0,16v
    L506 - 3,32v - 3,34v
    L510 - 1,46v - 0,00v
    L515 - 1,03v - 0,00v
    L519 - 1,76v - 0,00v
    L505 - 7,23v - 7,46v
    L517 - 0,88v - 0,06v

    Pobór prądu mierzony na baterii:

    Wyłączony - 0,018/0,024 A
    Włączony - 0,90 A

    Wszystko mierzone bez matrycy i dysku ale z zamontowaną pamięcią 1 GB i wentylatorem.

    Procesor przekulkowany i nie przyniosło to żadnych zmian.
  • Poziom 34  
    kreo napisał:
    Natomiast jeśli chodzi napięcia to chyba jesteś jasnowidzem wiedząc jakie konkretnie mają być bo ja tego nie potrafię precyzyjnie stwierdzić.
    Tu wcale nie trzeba być jasnowidzem.

    kreo napisał:
    Napięcie na przetwornicy CPU - 0,84v do 1,02v
    Oznaczać to może, że procedura POST rozpoczyna się, lecz zatrzymuje na samym początku.
    Czy posiadasz kartę diagnostyczną LPC? Jeśli tak, to czy karta wskazuje kod błędu?
  • Poziom 11  
    Tak posiadam w warsztacie karty diagnostyczne ale niestety choróbsko zmusza mnie do chwilowej kwarantanny w domu. Ale przyznam że o samej karcie nie pomyślałem, być może dlatego ze taki typ uszkodzenia zdarza się bardzo sporadycznie na moim warsztacie. Jutro postaram się pojechać po kartę i zobaczę co pokaże. Jeśli chodzi o to jasnowidzenie to żartobliwie przesadziłem, wiem ze po specyfikacji podzespołów i posiadaniu względnej wiedzy można sobie przytoczyć odpowiednie wartości z niewielką tolerancją, ale tak jest w przypadku sprawnej płyty lub ewidentnego uszkodzenia którejś z przetwornic, u mnie te napięcia wydają się być jak najbardziej właściwe ( ale to moje przypuszczenia ) stad chęć poparcia tego specyfikacją producenta. Wracając do uszkodzenia, to zastanawia mnie to 3,3v na EN (U6 - ADP3208).
  • Poziom 34  
    kreo napisał:
    Wracając do uszkodzenia, to zastanawia mnie to 3,3v na EN (U6 - ADP3208).
    Wystarczyło spojrzeć w datasheet układu ADP3208 i wyczytałby Kolega z niego, że:
    Cytat:
    Enable Input. Driving this pin low shuts down the chip, disables the driver outputs, pulls PWRGD and VRTT low, and pulls CLKEN high.
    Zatem 3.3V jest tu jak najbardziej na miejscu, aby przetwornica ta w ogóle rozpoczęła pracę.
  • Poziom 11  
    Nie bardzo potrzebuję zaglądać do datasheets ponieważ znam tą przetwornice, nawet aplikacja testowa pokazuje ze stan wysoki jest osiągany po 1,05v, a zastanawia mnie to 3,3v bo nie jestem do końca pewny ale poprzedni NB100 który miałem na serwisie miał na już sprawnej płycie około 1,30v.
  • Poziom 11  
    Dziś przywiozłem kartę diagnostyczną ale bez manuala, nie jestem pewny czy karta jest kompatybilna z Insyde bios. Wyświetla natychmiast po starcie bios code /no/
    QiGuan code /04F1/ diody clk i rst nie podświetlaja sie nawet na ułamek sekundy.
  • Poziom 11  
    Usterka usunięta, uszkodzona okazała się przetwornica CPU U6 - ADP3208. po wymianie płyta ruszyła i przeszła pozytywnie okres testowy. Moja karta diagnostyczna ( KQMET-6 ) okazała się niestety nie kompatybilna (nie szukałem powodu ), ale przypuszczam ze nie radzi sobie na platformach z procesorem atom.
    Dziękuję kolegom a zwłaszcza Vogelek23 za sugestie, cenię sobie każdą radę doświadczonego elektronika i pozdrawiam. Temat uważam za zamknięty.