Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

VBa, Excel, argumenty-wlasciwości nowo dodanego Arkusza, uzupelnienie

amator_piotr 25 Lut 2012 17:22 4058 20
  • #1 25 Lut 2012 17:22
    amator_piotr
    Poziom 12  

    witam nie radze sobie z argumentami.

    chciałbym:
    - nadać dodanemu arkuszowi nazwę która będzie w textbox.
    - "veryHiden".


    proszę o pomoc, oto co dotychczas udało mnie sie.... :


    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0 20
  • Relpol
  • Pomocny post
    #2 25 Lut 2012 18:05
    walek33
    Poziom 28  

    Ilość arkuszy znajdziesz za pomocą:

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Edit:
    Precyzując, zapisujesz ilość arkuszy obliczoną przez powyższe do zmiennej i umieszczasz ją w nawiasach (tam gdzie masz swoje znaki zapytania). Nowy arkusz dodany będzie jako ostatni. Do zmiany nazwy w tym przypadku możesz zastosować:
    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Warunkiem prawidłowego działania jest to, że nie przeliczysz ilości arkuszy po wstawieniu nowego.

    0
  • #3 25 Lut 2012 20:46
    amator_piotr
    Poziom 12  

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod



    czy tak to powinno wygladac? jesli tak to nie wiem czemu pokazuje mi blad

    0
  • Relpol
  • Pomocny post
    #4 25 Lut 2012 22:20
    marcinj12
    Poziom 40  

    Nie tak, linijka dodająca powinna wyglądać następująco:

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Przed dodaniem można by też sprawdzić, czy arkusz o podanej nazwie nie istnieje lub objąć wszystko kodem obsługi błędu w takim wypadku.

    0
  • #5 25 Lut 2012 22:36
    amator_piotr
    Poziom 12  

    marcinj12 napisał:
    Kod Visual Basic - [rozwiń]ActiveWorkbook.Sheets.Add(after:=Sheets(ile)).Name = strName


    dlaczego tak wyglada postac tego kodu do diaska!
    nagrywalem to na rozne sposoby i nici z tego. czegos tu nie rozumiem. Marcin czy moglbys mi wytlumaczyc czemu argument jest tak sprecyzowany/wpisany w kod?

    marcinj12 napisał:
    Przed dodaniem można by też sprawdzić, czy arkusz o podanej nazwie nie istnieje lub objąć wszystko kodem obsługi błędu w takim wypadku.


    tzn jak mozna to sprawdzic?

    0
  • Pomocny post
    #6 25 Lut 2012 23:18
    marcinj12
    Poziom 40  

    Dlaczego, dlaczego... Taka jest składnia tego polecenia i już. Masz tu przykład połączenia kilku poleceń w jednej linijce - dodajesz nowy worksheet, w parametrze after:= podajesz po którym arkuszu ma go wstawić, a na końcu zmieniasz jego nazwę .Name na własną...
    Wpisz na google VBA worksheet add i otwórz pierwszy link - tam jest przykład skąd to wziąłem. Spróbuj tak wyszukiwać rozwiązania problemów, pewnie większość kodu który chcesz napisać ktoś już kiedyś napisał, trzeba go tylko odszukać.
    Rejestrator kodu nagrywa w swój specyficzny sposób, często można go potem uprościć lub przerobić.

    amator_piotr napisał:
    tzn jak mozna to sprawdzic?
    Jak wyżej. Google: VBA check if worksheet exists, któryś z pierwszych linków... Np. ten i funkcja DoesSheetExist.
    Albo pętla For Each po nazwach arkuszy i sprawdzanie czy któryś z nich ma nazwę taka jak wstawiana.

    0
  • #7 26 Lut 2012 13:04
    amator_piotr
    Poziom 12  

    marcinj12 napisał:
    ...Masz tu przykład połączenia kilku poleceń w jednej linijce....


    dzięki za pomoc, Twoje uwagi sa w cenie.

    Jak to powiedziałeś "początki są..." i w takiej sytuacji warto zapytać o składnie kodu.
    Jeśli sie go rozumie :) łatwiej znaleźć w "google" przy założeniu że sie wie, która to linijka jest wartościową linią kodu :)

    rozumiem że formu to nie kurs VBa i....

    0
  • #8 26 Lut 2012 13:40
    walek33
    Poziom 28  

    Cytat:
    rozumiem że formu to nie kurs VBa i....

    ... zadaje się pytania, na które samodzielnie nie można znaleźć odpowiedzi. :D
    Ale przedtem trzeba mimo wszystko spróbować.

    0
  • #9 26 Lut 2012 14:25
    amator_piotr
    Poziom 12  

    walek33 napisał:
    Ale przedtem trzeba mimo wszystko spróbować.


    dzięki


    znalazłem kod lecz nie wiem co robię źle proszę o pomoc.

    chciałbym aby nadawany został CodName na następny w kolejności

    oto kod który znalazłem:

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    przy wykasowaniu arkusza/y który/e jest/są niepotrzebny/e Excel pamięta ile było dotychczas i co za tym idzie nadaje numer nowemu arkuszowi: ostatni_skasowany + 1. przez co np. mam arkusz1, arkusz2(dotychczasowe i niezmienne) a następny np. to arkusz10.
    chciałbym zachować kolejność bez "luk" miedzy nimi i wpisac go w dotychczas omawiany kod

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    czy ktoś może mi pomóc?

    0
  • #10 26 Lut 2012 19:48
    walek33
    Poziom 28  

    Czegoś ci ja tu panie dzieju nie rozumiem:

    Po pierwsze primo w jakim celu czepiasz się CodeName? To już samo Name nadawane zresztą przez Ciebie osobiście nie wystarcza?

    Po drugie primo czy jesteś pewien, że kod, który publikujesz powyżej działa? Tak na moje laickie oko to raczej nie. To, że nie wypluwa błędu to fakt. Ale sam mu nie kazałeś wpisując wiersz On Error. Jak go zaczniesz apostrofem to zaraz dowiesz się jak doskonały kod masz napisany.

    Próbuj. :D :cry: :D

    0
  • #11 26 Lut 2012 20:14
    amator_piotr
    Poziom 12  

    walek33 napisał:
    Ale sam mu nie kazałeś wpisując wiersz On Error.


    Proszę, przeczytaj i zobacz co kolega Marcin12 napisał, później oceniaj. Sądzę że uwagi to nie do mnie lecz do autora po co jest "On error..."
    po za tym na forum mogę chyba publikować to na co jest stworzone, jeśli chodzi czy działa czy nie to chyba logiczne że nie skoro o to proszę o pomoc.

    marcinj12 napisał:
    Jak wyżej. Google: VBA check if worksheet exists, któryś z pierwszych linków... Np. ten i funkcja DoesSheetExist.
    Albo pętla For Each po nazwach arkuszy i sprawdzanie czy któryś z nich ma nazwę taka jak wstawiana.


    Proszę o pomoc, nie dowcipkowanie, jeśli nie masz zamiaru pomóc to...
    cenie sobie rady, chce sie nauczyć, lecz jak widzę...

    0
  • Pomocny post
    #12 26 Lut 2012 20:58
    walek33
    Poziom 28  

    Cytat:
    Proszę, przeczytaj i zobacz co kolega Marcin12 napisał

    No właśnie. W jego wypowiedzi kilkakrotnie przewija się Google.
    Cytat:
    Sądzę że uwagi to nie do mnie lecz do autora po co jest "On error..."

    On Error podpowiedziałem żeby już nie motać Ci w głowie. Po prostu źle zorganizowałeś wyszukiwanie w arkuszach a rzeczone On Error pozwoliło bez dodatkowych przeróbek uruchomić Twój kod. :cry: Ale nawet nie pofatygowałeś się żeby sprawdzić co zacz to ustrojstwo (On Error) robi. Przyjąłeś to jako gotowca i widzę, że Ty nie uczyć się chcesz tylko sklejać procedurki z podpowiedzianych kawałków. :cry:
    Cytat:
    jeśli chodzi czy działa czy nie to chyba logiczne że nie skoro o to proszę o pomoc.

    A wiesz dla czego nie działa? Próbowałeś znaleźć przyczynę, że nie działa? Przeszedłeś przynajmniej raz swój kod krokowo i wiesz w którym miejscu się wykłada? Nie. To twierdzę z całą pewnością.
    Cytat:
    Proszę o pomoc, nie dowcipkowanie, jeśli nie masz zamiaru pomóc to...
    cenie sobie rady, chce sie nauczyć, lecz jak widzę...

    Ja widzę, że Ty mojej pomocy nie chcesz.

    0
  • #13 26 Lut 2012 23:06
    amator_piotr
    Poziom 12  

    walek33 napisał:
    Cytat:
    Proszę, przeczytaj i zobacz co kolega Marcin12 napisał

    No właśnie. W jego wypowiedzi kilkakrotnie przewija się Google.


    o tym chyba pisał kolega Marcin12 jesli podażysz... :

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    jak widać na załączonym obrazku autor kodu miał jakąs intencję w tym co zrobił i dlatego jest tam:
    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    po za tym jak wspomniałeś juz:
    walek33 napisał:
    Ale nawet nie pofatygowałeś się żeby sprawdzić co zacz to ustrojstwo (On Error) robi.


    oto co zrobiłem zanim dokonałem zmian w moim makrze po zmianach o których wspomniał kolega Marcin12:

    marcinj12 napisał:
    Nie tak, linijka dodająca powinna wyglądać następująco:

    Kod Visual Basic - [rozwiń]ActiveWorkbook.Sheets.Add(after:=Sheets(ile)).Name = strName


    a przed dalszymi....:

    VBa, Excel, argumenty-wlasciwości nowo dodanego Arkusza, uzupelnienie


    walek33 napisał:
    A wiesz dla czego nie działa? Próbowałeś znaleźć przyczynę, że nie działa? Przeszedłeś przynajmniej raz swój kod krokowo i wiesz w którym miejscu się wykłada? Nie. To twierdzę z całą pewnością.
    ...
    Ja widzę, że Ty mojej pomocy nie chcesz.


    I tu się mylisz, niestety ale TAK :)

    jedno co nie wychodzi to niestety ale: nie nadpisuje nazwy "CodeName"
    i o to mi chodziło. Natomiast niema żadnego błedu typu....

    Nie rozumiej jednak czemu nasza dyskusja pobiegla w kierunku udowadniania sobie racji?
    Przcież, mnie nie o to chodziło.

    Jeśli możesz podpowiedzieć na temat o który proszę, podpowiedz. Jak to zrobisz to Twój wybór. Możesz mnie pokierować a możesz dać gotowca jak to mówisz.
    Jak do tej pory gotowce służą mi za wzór naśladowania a nie robienie kopi.

    amator_piotr napisał:
    marcinj12 napisał:
    Kod Visual Basic - [rozwiń]ActiveWorkbook.Sheets.Add(after:=Sheets(ile)).Name = strName


    dlaczego tak wyglada postac tego kodu do diaska!


    marcinj12 napisał:
    DLACZEGO, DLACZEGO... TAKA JEST SKŁADNIA TEGO POLECENIA I JUŻ. Masz tu...


    Chyba nie pytałbym dlaczego jesli liczyłbym na gotowce. :(

    Proszę nie twierdz "stanowczo że nie potrzebuje..." jeśli o nią proszę.
    Po za tym nie zignorowałem Twoich zarzutów i masz moja odpowiedz wiec....

    Myśle że ksiażki nie będę musiał kserować aby potwierdzić moje zaangażowanie w naukę :)

    0
  • Pomocny post
    #14 26 Lut 2012 23:49
    marcinj12
    Poziom 40  

    Moim skromnym zdaniem strasznie i niepotrzebnie sobie życie komplikujesz... :)

    CodeName jest właściwością tylko do odczytu: cytat z helpa VBA o którego ostatnio pytałeś:

    Cytat:
    Worksheet.CodeName Property
    Returns the code name for the object. Read-only String.
    ...

    Nigdy w życiu nie musiałem go ustawiać z poziomu VBA, faktycznie, przy usuwaniu arkuszy Excel "pamięta" ostatni numer i robi dziury w numeracji, ale... co z tego?? :) I tak do arkuszy odwołujesz się po ich nazwie .Name, a tą możesz nadać dowolną, do środka nikt zaglądać nie powinien...

    Niemniej, jako że zrobić da się wszystko, działający kod który to zrobi powinien wyglądać tak (tylko proszę, nie pytaj dlaczego ;))
    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    W przypadku sprawdzania można obsługę błędu uprościć do takiej:
    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    W tym wypadku autor kodu chciał zastosować Resume Next (ignorowanie błędów) tylko na etapie przypisania arkusza o wybranej nazwie do zmiennej - bez tego program wyrzucił by błąd, gdy taki arkusz nie istnieje, a tak zmienna pozostanie równa Nothing i błędu nie będzie.

    Jest to tylko jedna z metod sprawdzenia czy arkusz istnieje bądź nie, osobiście polecam taką pętelkę:
    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Więcej linijek kodu, ale bardziej to zgodne ze "sztuką".

    0
  • Pomocny post
    #15 27 Lut 2012 00:09
    walek33
    Poziom 28  

    Cytat:
    I tu się mylisz, niestety ale TAK

    Czy to "TAK" dotyczy pierwszego, czy ostatniego wiersza z mojego cytatu?
    Skłaniam się ku temu, że jednak chodzi o ostatni.
    Cytat:
    Natomiast niema żadnego błedu

    Na pewno?
    VBa, Excel, argumenty-wlasciwości nowo dodanego Arkusza, uzupelnienie
    A Twoim zdaniem co to za dziwadło? A powstało tu:
    VBa, Excel, argumenty-wlasciwości nowo dodanego Arkusza, uzupelnienie
    Cytat:
    A wiesz dla czego nie działa? Próbowałeś znaleźć przyczynę, że nie działa? Przeszedłeś przynajmniej raz swój kod krokowo i wiesz w którym miejscu się wykłada? Nie. To twierdzę z całą pewnością.

    I dalej to twierdzenie podtrzymuję.
    Cytat:
    Jeśli możesz podpowiedzieć na temat o który proszę, podpowiedz.

    Przecież już Ci podpowiedziałem i to nawet dwukrotnie. Z tym, że Ty wolisz się obrażać a nie zastosować się do rady. Podpowiem więc jeszcze raz:
    Na problemy z działaniem bądź bardziej nie działaniem makr dobrym lekarstwem jest uruchamianie krokowe. W wersji anglojęzycznej zwie się Step Into. Wywoływane także klawiszem funkcyjnym F8. Wtedy przechodzisz makro krok po kroku. Widzisz jak działa pętla, instrukcja warunkowa, jaką wartość przyjmuje w danym momencie konkretna zmienna. I nie mów mi, że z tego korzystałeś, bo nie uwierzę. A piszę to nie dla tego żeby coś komuś udowadniać bo jak widzisz nad moim pięknym ryjkiem po lewej napisałem prawdę o sobie. Po prostu nie jestem ekspertem. Wiem tyle ile do tej pory zdążyłem przyswoić i próbuję się swoją wiedzą podzielić z potrzebującymi.
    Wracając do makro to chyba już wiesz dla czego nie rusza?

    Edit:
    Znowu byłeś szybszy. Ale czy jesteś pewien tego:
    Cytat:
    Niemniej, jako że zrobić da się wszystko, działający kod który to zrobi powinien wyglądać tak (tylko proszę, nie pytaj dlaczego Wink)

    Myślę, że jednak powinien spytać po otrzymaniu tego:
    VBa, Excel, argumenty-wlasciwości nowo dodanego Arkusza, uzupelnienie
    :cry: :cry: :cry:

    0
  • #16 28 Lut 2012 22:37
    amator_piotr
    Poziom 12  

    :arrow: Walek33
    szczere dziękuję za wytłumaczenie, szczegółowe.... :)

    jednak z tym co piszesz na temat sprawdzania krokowego nie zgadzam sie gdy tylko cos zrobię sprawdzam co sie dzieje w oknie Locals :)

    fragmentu kodu On Error nie kasowałem gdyż uważałem ze napisał to Ktoś na wiele wyższym poziomi niż ja wiec....
    po drugie jeśli kod był nieprawidłowy to mi nie wywalało błędu i wiedziałem że ten fragment:

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    był do bani, z obserwacji w oknie locals nic....
    po trzecie obawiałem się problemu o którym możesz przeczytać w cytacie w dalszej części odpowiedzi.

    jeśli chodzi o "obrażanie się", za stary jestem aby zachowywać się jak dziecko :) Mam szczere chęci aby sie nauczyć VBa wiec czytam uważnie wszystko co piszesz :) (porusza mnie jedynie cos, co jest nieprawda, ale to juz szczegół)

    dzięki raz jeszcze za szczegółowe przeanalizowanie.....

    :arrow: Marcin12
    dziękuje za kod nie wiem czy działa, nie sprawdzałem ale...

    jeśli chodzi natomiast o wiercenie dziury w brzuchu tematem "dlaczego" ok daruje sobie to pytanie, wykorzystując inteligentna podpowiedz VBa ("ctrl+space") doszedłem do:
    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    po za tym w książce bardzo ładnie, "krok po kroku VBa '97" pokazane obrazowo Application Property wiec temat mogłabym pominąc gdyby nie "...("_CodeName")..." i moje pytanie nie dlaczego ale skąd...?
    sorry, przepraszam Marcin jeśli możesz powiedz skąd to wytrzasłeś?

    Uwzględniając Twoje zdanie dostosowałem sie do rady:
    Cytat:
    Wpisz na google...

    faktycznie znalazłem:

    Cytat:
    Moreover, you can change the code name of an object with a VBA procedure. However, this can lead to many problems, so again, don't do it unless you know what you're doing and you really need to do this. To change the code name of sheet with a code name of Sheet1 to NewCodeName, use

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    You can change the code name of the ThisWorkbook object to "NewWBName" with


    i chciałem wykorzystać.... lecz niestety.... :(

    0
  • #17 29 Lut 2012 09:21
    walek33
    Poziom 28  

    Cytat:
    temat mogłabym pominąc

    To amator_piotr jest kobietą? :D
    Jeżeli tak to jako gentelamenant przepraszam za warczenie. Na kobiety się nie warczy. :D
    Co do pytań "dla czego?" to ja mam jedno.
    Mianowicie, w jakim celu chcesz dobierać się do VBProject? Przecież operacje zmiany nazwy arkusza możesz przeprowadzić prościej.

    0
  • #18 29 Lut 2012 11:48
    marcinj12
    Poziom 40  

    walek33 napisał:
    Myślę, że jednak powinien spytać po otrzymaniu tego:
    Kolega walek33 jak zwykle dogłębnie wałkuje temat, ale to dobrze :):):) I jak zwykle ma rację :)
    W ramach rewanżu ja zwracam uwagę, że kod z obrazków Kolegi 3 posty wyżej nie zadziała, gdyż nie widzę żeby gdzieś Kolega strName ustawiał w tym kodzie (chyba że to jakaś zmienna globalna) :)

    Jako że programowe grzebanie w kodzie jest raczej niemile widziane, wygląda na to, że twórcy Excela zabezpieczyli się przed tym: widzę że Kolega używa wersji 2003, ja testowałem na 2007, kol. amator wiem że korzysta z wersji 2007 lub 2010... U mnie działało bez problemu, gdyż miałem ustawione bardzo liberalny poziom zabezpieczeń :) Niemniej potwierdzam, że kod nie będzie działał, dopóki w nie ustawi się "zaufanego dostępu do kodu VBA" w zabezpieczeniach:
    w Excelu 2003:
    VBa, Excel, argumenty-wlasciwości nowo dodanego Arkusza, uzupelnienie

    a w 2007:
    VBa, Excel, argumenty-wlasciwości nowo dodanego Arkusza, uzupelnienie

    No ale, taka cena za chęć modyfikowania kodu programem :)
    Dołączam plik do przetestowania powyższego (oczywiście działa tylko po pierwszym kliknięciu przycisku)...

    @amator_piotr:
    jeżeli korzystasz z wersji >=2007, to dlaczego uczysz się z książki "krok po kroku VBa '97" ?? W wersji 2007 są pewne różnice w stosunku do 2003, kiedy nasza firma przechodziła z 2003 na 2007 miałem trochę przebojów, kiedy okazywało się, że niektóre funkcje przestały działać w nowej wersji... A z tego co słyszałem i w wersji 2010 pewne zmiany zaszły...
    amator napisał:
    sorry, przepraszam Marcin jeśli możesz powiedz skąd to wytrzasłeś?
    Szczerze - nie wiem i nie interesuje mnie to :) taki kod znalazłem na necie, skopiowałem, wkleiłem, sprawdziłem czy działa i tyle... Przypuszczalnie jest to jakieś ustawienie zmiennej odpowiedzialnej za nazwę arkusza "na okrętkę". Niemniej, jak sprawdziłem teraz kod który zapodałeś wcześniej:
    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    to o dziwo działa :) Nie wiem czemu przedtem mi zwracał błąd że ta wartość jest tylko do odczytu, może dlatego że teraz korzystam z innego komputera niż wtedy... Jak widać nie jest to pewne rozwiązanie...

    0
  • Pomocny post
    #19 29 Lut 2012 15:10
    walek33
    Poziom 28  

    Cytat:
    nie zadziała, gdyż nie widzę żeby gdzieś Kolega strName ustawiał w tym kodzie
    Fakt, moja wina. W tym przypadku strName nie było ustawione. Ale nie to było przyczyną błędu, który widać na obrazkach. Wpisując na sztywno nazwę arkusza błąd był ten sam. :cry:
    Cytat:
    to o dziwo działa Smile Nie wiem czemu przedtem mi zwracał błąd

    A przedtem nie chodziło czasem o CodeName?

    0
  • Pomocny post
    #20 29 Lut 2012 15:35
    marcinj12
    Poziom 40  

    walek33 napisał:
    A przedtem nie chodziło czasem o CodeName?
    Racja po raz kolejny :) Już się gubię w tym temacie ;) To tłumaczy czemu jedna metoda działa a druga nie.

    0
  • #21 01 Mar 2012 01:16
    amator_piotr
    Poziom 12  

    Wielkie dzieki panowie :)

    :arrow: Walek33

    walek33 napisał:
    To amator_piotr jest kobietą?

    czy to pytanie, czy stwierdzenie? jesli pytanie to nie lol

    walek33 napisał:
    A przedtem nie chodziło czasem o CodeName?

    tak caly czas myslalem ze jest ten temat "walkowany"

    walek33 napisał:
    Mianowicie, w jakim celu chcesz dobierać się do VBProject? Przecież operacje zmiany nazwy arkusza możesz przeprowadzić prościej.

    odp: Chcialbym miec wszystko uporzadkowane, bedzie dosc duzo arkuszy, chcialbym aby ukladane byly wedlog okreslonej chronologii. latwiej sie bedzie miedzy nimi poruszac czy tez odwolac/znalezc.
    jesli znasz lepszy, szybszy i wydajniejszy sposob to.... smialo nie zastanawiaj sie :) ja jestem tylko amator wiec...

    :arrow: Marcin12
    marcinj12 napisał:
    kol. amator wiem że korzysta z wersji 2007 lub 2010... U mnie

    ja natomiast ma 2010 i jest to zupelnie innaczej niz opisujesz.

    marcinj12 napisał:
    jeżeli korzystasz z wersji >=2007, to dlaczego uczysz się z książki "krok po kroku VBa '97" ??

    odp: niestety ale nie posiadam innej ksiazki niz wspomniana. dlugo czekala aby ja przeczytac i nadszedl czas na to aby... lol nie jest latwo bo jak sam to powiedziales "wyglada o duzo inaczej niz 2010" i co moge od razu powiedziec tworcy 97 byli lepsi niz 2010 gdyz stworzyli np "drzewko Application Property" latwiej to przyswoic i latwiej sie czegos doszukac. natomias w helpie 2010 szuka sie po omacku i nie ma niczego co byloby do tego choc troche podobne i zrozumiale. :( (a chca aby sie produkt....)
    jest wiele zmian w 2010, i Twoje przypuszczenia na temat problemow sa sluszne.
    po za tym chcialem dodac ze nie mam mozliwosci tutaj (a wiesz gdzie) kupic w jezyku polskim ksiazki.... staralem sie swego czasu kupic tego samego autora do 2010 ale nie bylo w owym czasie tego co dusza pragnela. sadze ze to nie tak wazne jak chec pojecia wiedzy ktora musze, przyznac ulatwiacie mi ....

    marcinj12 napisał:
    Przypuszczalnie jest to jakieś ustawienie zmiennej...

    dzieki raz jeszcze za cierpliwosc i wyrozumialosc

    marcinj12 napisał:
    Racja po raz kolejny Już się gubię w tym temacie

    radze nie pij tyle, to faktycznie jest zgubne :)

    :arrow: Marcin Walek
    dzieki za zapoznanie mnie z tematem ta lekcja byla naprawde wazna i jak widze nie ma rzeczy niemozliwych :)
    wielkie dzieki za wyrozumialosc i cierplwosc do kolegi "osiolka" lol

    0