Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

NETIA SPOT - wszystko OK, a internetu BRAK......

bielo2 26 Feb 2012 09:34 10552 6
  • #1
    bielo2
    Level 1  
    Witam

    Nie jestem znawca komputerowym wiec opisze swoj problem prostymi słowami.


    Wieczorem wyłaczajac laptopa internet smigał bez problemu.
    Rano wstaje internetu nie ma. Sygnał 99 %. Netia spot świeci na biało. Wszystko jest podłaczone prawidłowo a internetu jak nie było tak nie ma.

    Korzystam z wifi. Do netia spot jest podłaczony jeszcze komputer stacjonarny na którym tez połaczenie zostało urwane. Rownież przez telefon komorkowy nie moge złapac sygnału.

    W prawym dolnym rogu ekranu 2 "małe monitorki" swieca sie bez "globusa" oraz symbolu przerwanego połaczenia.


    Nie mam juz siły dzwonic na infolinie.

    Dziekuje za pomoc.
  • #2
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Wejdź w konfigurację routera, sprawdź jakie masz dane w zakładce połączenie z internetem sekcja Ustawienia.
  • #4
    omzig
    Level 11  
    Panowie mam totalny problem.
    Zmieniłem TP na netię i nie mogę dojść ładu z netiaspotem.
    Na jednym kompie po wifi jest wszystko ok praktycznie cały czas działa internet (laptop windows 7) natomiast na pozostałych kompach (stacjonarne z adapterami wifi usb są dziwne objawy tzn.: wykrywają sieć i łączą się ale nie ma internetu albo jest przez chwilę. Raz nawet zaskoczyło połączenie z dyskiem podpiętym na usb do netiaspotu ale praktycznie cały czas rwie internet. Co można zrobić? wersja oprogramowania 5.4.8.2.45.1.8
    Nałączonym obrazku widok z panelu netia spot -pierwszy komp. ma internet drugi nie.
    NETIA SPOT - wszystko OK, a internetu BRAK......
    Proszę o pomoc
  • #5
    RikasMalinka
    Level 14  
    Wyłącz sieć FON.
    Przestaw Beacon Interval na 500
    Przestaw DTIM Interval na 1
    (jak zmienić znajdziesz tu http://www.pomagam.net/art.php?39#problem_wifi_netia_spot

    Po zapisaniu ustawień wyłącz i włącz Netia Spot, poczekaj ~3 minuty aż Netia Spot się połączy i testuj.

    Czy po zerwaniu czas połączenia się także zeruje ? Pisze połączony przez 0h:0m ?

    Jeśli to nie pomoże to podaj mi numer seryjny Netia Spot, włączę na nim Inter Client Privacy (niestety nie widzisz tej opcji)
  • #6
    omzig
    Level 11  
    Witam

    Dzięki za podpowiedzi , będę dziś testował.
    Mam jedno dodatkowe pytanie- dorażnie zanim uzyskałem poradęzrobiłem coś takiego:
    1. Wyłaczyłem zabezpieczenia.
    2. Dostęp do sieci po Mac-ach
    3. Wyłaczyłem punkt dostępowy Wi-fi TP-LINK TL-WA701ND.
    Po tych zabiegach przestało rwać internet, i terez nie wiem co było przyczyną.
    Nie jestem ekspertem ale zastanawiam się czy nie TP-Link powodował jakiś konflikt??
    Logowanie do niego jest po takim samym adresie jak dla Netia spot tzn. 192.168.1.254. - czy można to zmienić w TP linku lub Netia Spot?
    Struktura sieci była następująca:
    NetiaSpot->komputery stacjonarne, Laptop, drukarka Wifi HP j4680
    NetiaSpot->Extender NetGear WN2000RPT->TP-Link
    Do Extendera dodatkowo podpięty dekoder turbo telewizji N
    Do TP-Linka drugi dekorer (z uwagi na usługę Multiroom)

    Chciałbym jednak zmienić zabezpieczenie z Mac na coś mocniejszego i równocześnie zapewnić możliwość "widzenia siedekoderów"- muszą byćw jednej podsieci i puli adresowej.
  • #7
    omzig
    Level 11  
    Witam
    Więc jestem po testach- dziękuję za pomoc internet na kompach działa nawet po włączeniu ponownym zabezpieczeń.
    Ale jest inny problem z podłaczeniem Extendera o którym mówiłem w poście powyżej.
    Standardowa procedura podłaczenia nie daje efektu -Extender nie łączy się z NetiaSpot.
    Podłączyłem go do spotu jak widać na obrazku poniżej ale nie ma internetu pomimo że jest widoczny w konfiguracji.
    Gdzie popełniam błąd jak rozwiązać problem?/
    Będę wdzięczny za wszelką pomoc
    Pozdrawiam Omzig.
    NETIA SPOT - wszystko OK, a internetu BRAK......
    NETIA SPOT - wszystko OK, a internetu BRAK......