Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

LIVEBOX zielony port nie działa

pulas12 26 Lut 2012 13:32 2790 21
  • #1 26 Lut 2012 13:32
    pulas12
    Poziom 9  

    Witam, mam problem odnośnie zielonego portu, czy trzeba coś w ustawieniach zmieniać żeby był on aktywny czy to wina livevboxa?? 3 pozostałe porty działają bez zarzutu

    0 21
  • #2 26 Lut 2012 13:45
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    Podłącz pod port który działa, start/uruchom: cmd.exe wpisz

    ping 213.180.146.27
    ping onet.pl
    ipconfig /all

    pokaż.

    Wykonaj to samo na zielonym porcie, pokaż.

    0
  • #3 26 Lut 2012 13:45
    Bródka
    Poziom 39  

    Livebox masz nowego tego z ściętym rogiem ?
    Po co ci zielone gniazdo, do dekodera ?

    0
  • #4 26 Lut 2012 13:51
    ViP3R
    Poziom 20  

    pulas12 napisał:
    3 pozostałe porty działają bez zarzutu

    Port żółty jest na sztywno ustawiony pod dekoder kablowy więc komputera tam nie podłączysz.
    Porty: czerwony i biały to zwykłe porty ethernetowe.
    Port zielony w zależności od konfiguracji jest albo zwykłym ethernetowym albo służy do podłączenia drugiego dekodera kablowego.

    Jaki jest status podłączenia lokalnego na komputerze podłączonym do zielonego portu?

    0
  • #5 26 Lut 2012 13:57
    Bródka
    Poziom 39  

    W nowym liveboxie zielony port odpowiada za podstawowy dekoder, sam to przerabiałem parę dni temu, po prostu komunikat na dekoderze który informuje aby podlaczyć go pod zółty port dotyczy starszego liveboxa

    0
  • #6 26 Lut 2012 13:58
    pulas12
    Poziom 9  

    dzwoniłem do neo bo nie mogłem skonfigurować telewizji wdg instrukcji czyli podłączałem do żółtego gniazda i pisało że nie ma połączenia ethernetowego. Co mnie dziwiło skoro tak jest w instrukcji, gość powiedział żebym przełączył do zielonego ale zauważyłem że nie świecą się diody a na 4tym porcie mam podłączony drugi komputer, czy nie mogę w takiej sytuacji kożystać z komputera bądź dekodera jeśli mam coś w 4tym porcie.

    0
  • #7 26 Lut 2012 14:03
    Bródka
    Poziom 39  

    Tak jak pisałem błąd w instrukcji dekodera bo dotyczy ona starego liveboxa, czwarty port jest wolny i można go użyć dla komputera lub pod podłączenia switch'a, zielony port jest zarezerwowany dla dekodera, zółty dla dodatkowego dekodera, zaloguj sie na router i poszukaj opcji odpowiedzialnej za porty, jest pokazana tabela z informacja do czego jest konkretny port, niestety nie pamiętam opcji w tym LB wiec cie nie nakieruje

    0
  • #8 26 Lut 2012 14:05
    pulas12
    Poziom 9  

    Panie dokładnie rozumiem o co Ci chodzi, tylko jak podłączam pod zielony to nie świecą się diody a powinny czy przy podłączeniu dekodera czy przy podłączeniu komputera czyż nie?

    0
  • #9 26 Lut 2012 14:09
    Bródka
    Poziom 39  

    Powinny oczywiście wtedy gdy dekoder jest włączony, podaj model dekodera jaki dostałeś
    Kabel sieciowy sprawny, używasz gotowego patch corda czy ręcznie zrobiony kabel ?

    0
  • #10 26 Lut 2012 14:13
    pulas12
    Poziom 9  

    słuchaj no skoro chodzi komputer na tym kablu to czemu miałby nie chodzić dekoder??:> przełączam od drugiego komputera i też nie działa, wydaje mi się że ten port po prostu nie działa
    model dekodera to SAMSUNG SHD 85, a livboxa to LIVEBOX 2.0 ZTE ZXV10

    0
  • #11 26 Lut 2012 14:21
    Bródka
    Poziom 39  

    Bródka napisał:
    słuchaj no skoro chodzi komputer na tym kablu to czemu miałby nie chodzić dekoder??:>

    Bo może dekoder uzywa wszystkich 4 par w kablu, a komputer tylko dwóch par ?
    pulas12 napisał:
    wydaje mi się że ten port po prostu nie działa

    Port powinien sie świecić ale to nie zmienia faktu że komputera pod niego nie podłączysz
    pulas12 napisał:
    model dekodera to SAMSUNG SHD 85, a livboxa to LIVEBOX 2.0 ZTE ZXV10

    Czyli taka sama konfiguracja jaką przerabiałem parę dni temu, dekoder podłączasz pod zielone gniazdo i ma sie świecić jak sie nie świeci upewnij sie że docisnąłeś wtyczkę, jak nadal sie nie świeci LB do wymiany
    Ewentualnie podłącz kabel z portu zielonego do zółtego aby upewnić się czy gniazdo działa

    0
  • #12 26 Lut 2012 14:23
    ViP3R
    Poziom 20  

    Bródka napisał:
    W nowym liveboxie zielony port odpowiada za podstawowy dekoder
    Bródka napisał:
    zielony port jest zarezerwowany dla dekodera, zółty dla dodatkowego dekodera

    Nie pisz proszę bzdur. Jeśli już coś piszesz to upewnij się, że tak jest.
    Konfigurację portów masz opisaną wyżej.
    pulas12 napisał:
    gość powiedział żebym przełączył do zielonego ale zauważyłem że nie świecą się diody a na 4tym porcie mam podłączony drugi komputer, czy nie mogę w takiej sytuacji korzystać z komputera bądź dekodera jeśli mam coś w 4tym porcie.

    Zakładam, że masz dekoder satelitarny. Podłącz go do czerwonego lub białego portu odłączając na chwilę jeden z komputerów. Jeśli będzie ok i jeśli na tym samym kablu nie działa na zielonym porcie to jest on uszkodzony przy założeniu że w menu Liveboxa jest ustawiona opcja "Posiadam maksymalnie jeden dekoder"

    0
  • #13 26 Lut 2012 14:24
    pulas12
    Poziom 9  

    Nie świeci się nadal, żółte chodzi ale dekoder nie działa bo powinien być podłączony pod zielone lub białe, tak mi gość z neostrady powiedział i rzeczywiście tak jest, podłączam pod 4 który chodzi to działa dekoder ale wtedy nie mogę podłączyć drugiego komputera tzn do żółtego gniazda gdyż ono jest przeznaczone dla dekodera po kablu i aby oglądać tv musi drugi komputer być odłączony od sieci, to co do najbliższego punktu i mi wymienią od ręki czy miesiącami trzeba czekać??

    0
  • #14 26 Lut 2012 14:30
    Bródka
    Poziom 39  

    Jak zielony nie działa to lb do wymiany bo do zielonego masz mieć podłączony dekoder, a pod biały ma byc komputer co do wymiany to nie wiem jak wygląda procedura, nigdy nie wymieniałem LB

    Dodano po 1 [minuty]:

    ViP3R napisał:
    Nie pisz proszę bzdur. Jeśli już coś piszesz to upewnij się, że tak jest.
    Konfigurację portów masz opisaną wyżej.

    No przecież napisałem dlaczego tak jest, nawet autor tematu to potwierdził po rozmowie z BOK, wiec gdzie widzisz bzdury ?

    0
  • #15 26 Lut 2012 14:35
    ViP3R
    Poziom 20  

    pulas12 napisał:
    wymienią od ręki czy miesiącami trzeba czekać??

    Zadzwoń raz jeszcze i poinformuj, że sprawdziłeś konfigurację na stronie (masz zaznaczoną opcję o której pisałem), że na tym samym kablu na innym porcie działa.
    Zostanie wystawione zgłoszenie na wymianę a Ty będziesz mógł udać się do punktu.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Bródka napisał:
    wiec gdzie widzisz bzdury ?

    tu
    Bródka napisał:
    zielony port jest zarezerwowany dla dekodera, zółty dla dodatkowego dekodera

    0
  • #16 26 Lut 2012 14:40
    Bródka
    Poziom 39  

    No to kolego, przeczytaj to:

    Bródka napisał:
    W nowym liveboxie zielony port odpowiada za podstawowy dekoder, sam to przerabiałem parę dni temu, po prostu komunikat na dekoderze który informuje aby podlaczyć go pod zółty port dotyczy starszego liveboxa

    I tak samo potwiedzil to BOK do ktorego dzwonilem ja i
    pulas12 napisał:
    dzwoniłem do neo bo nie mogłem skonfigurować telewizji wdg instrukcji czyli podłączałem do żółtego gniazda i pisało że nie ma połączenia ethernetowego. Co mnie dziwiło skoro tak jest w instrukcji, gość powiedział żebym przełączył do zielonego

    0
  • #17 26 Lut 2012 14:50
    pulas12
    Poziom 9  

    dobra Panowie bez kłutni hehe:) a da radę to załatwić jakoś przez neta bo teraz porobili że trzeba płacić za rozmowę że mi coś nie działa co za totalna bzdura

    0
  • #18 26 Lut 2012 14:51
    ViP3R
    Poziom 20  

    Nie interesuje co usłyszałeś na jakiejś tam infolinii. Rozumiem, że jak tam usłyszałbyś, że Elvis żyje to też uwierzyłbyś
    Napiszę ostatni raz:
    W przypadku zaznaczonej opcji "Posiadam maksymalnie jeden dekoder" porty: czerwony, zielony i biały są zwykłymi ethernetowymi i można do dowolnego z nich podłączyć czy to komputer czy STB SAT - nie ma znaczenia co gdzie. Żółty zawsze zostaje dla STB IPTV.
    W przypadku zaznaczonej opcji "Posiadam więcej niż jeden dekoder" porty: czerwony i biały są zwykłymi ethernetowymi i można do dowolnego z nich podłączyć czy to komputer czy STB SAT - nie ma znaczenia co gdzie.. Żółty (tu nic się nie zmienia) i zielony zostają do połączenia dekodera/dekoderów IPTV - być może kiedy będzie multiroom w przypadku IPTV.

    pulas12 napisał:
    a da radę to załatwić jakoś przez neta bo teraz porobili że trzeba płacić za rozmowę że mi coś nie działa co za totalna bzdura

    Jeśli posiadasz konto na tp.pl to zgłoszenie możesz tam wygenerować jednak dziś możesz nie mieć możiwości wymiany.
    Jeśli zależy Ci na wymianie dziś (masz w okolicy jakiś otwarty salon) to niestety musisz dzwonić.

    0
  • #19 26 Lut 2012 14:56
    Bródka
    Poziom 39  

    ViP3R napisał:
    Nie interesuje co usłyszałeś na jakiejś tam infolinii. Rozumiem, że jak tam usłyszałbyś, że Elvis żyje to też uwierzyłbyś

    Przeczytaj raz jeszcze że tu chodzi o port żółty i zielony jak i podłączenie do niego dekodera i błędy w instrukcji, na zółtym nie działa dekoder, a ty dalej swoje o portach, sam też o tym napisałem aby w opcjach zobaczyć za co porty są odpowiedzialne ale ty dalej swoje, czytaj uważnie, jeden port nie działa i LB do wymiany o to chodzi !

    0
  • #20 26 Lut 2012 14:57
    pulas12
    Poziom 9  

    dokładnie Bródka ma rację ;) słuchajcie to tylko telefonicznie można tą sprawę załatwić z wymianą czy można jakoś do nich mailowo?

    0
  • #21 26 Lut 2012 15:03
    ViP3R
    Poziom 20  

    pulas12 napisał:
    błędy w instrukcj

    Błąd w instrukcji ma odniesienie w przypadku STB SAT vs żółty port. Dla STB IPTV to nie występuje.
    pulas12 napisał:
    tylko telefonicznie można tą sprawę załatwić z wymianą czy można jakoś do nich mailowo

    Masz podane 2 opcje, więcej niestety nie ma.

    1