Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Daewoo Nubira za i przeciw ? Rozważania na temat zakupu.

staś pytalski 26 Feb 2012 19:04 2046 4
    staś pytalski
    Level 40  
    Witam!

Z uwagi na fakt, że niedługo czeka mnie przeprowadzka, postanowiłem sobie zakupić auto. Nie ukrywam, że do tej pory częściej śmigałem rowerem jak autem. Zakup auta miałby się zamknąć w cenie do 5000zł. Przeglądając oferty w tej cenie znalazłem wytwór FSO - Daewoo Nubira.

Nie ukrywam, że dla mnie "ZA" na korzyść tego auta przemawia to, że:
    - mogę znaleźć sztukę od pierwszego czy drugiego właściciela,
    - jest młodszy od przeciętnego VW, Opla i innego wytworu niemieckiej myśli technicznej o 5 lat,
    - można znaleźć bogato wyposażone modele (chociaż nie wierzę w cuda, że po 10 latach poduszki zadziałają jak trzeba),
    - nie korodują jak np Skoda Felicia, czy Seat,

W opozycji do tych plusów, są argumenty "PRZECIW":
    - zapewne będę ostatnim właścicielem tego auta,
    - nie jest to najmniejszy samochód i może mi sprawiać trudności w ruchu miejskim,

Oczywiście liczę się z kosztami takimi jak OC i większe spalanie jak Seicento czy innym małolitrażowym autku. Nubira niejako była by autem, w którym chciałbym szlifować swoje umiejętności w prowadzeniu auta.
    Nie potrzebuję auta do podrywania dziewczyn, czy też do szpanu przed blokiem. Chcę praktycznego auta, w przyzwoitym stanie, za pieniądze jakie podałem. Nie chcę dokładać więcej. Może ktoś ma jakieś doświadczenia związane z Nubirą, może mój pomysł to porażka i są jakieś inne ciekawsze auta?

Z góry dziękuję za wskazówki.
    cefaloid
    Level 33  
    Uzywałem jakiś czas temu jako słuzbowy:

za:
    - jak na klasę auta zapewnia dobry komfort zawieszenia. Nawet bardzo dobry. To takie raczej miękko zestrojone auto które raczej jest do 'dostojnej' lub taksówkarskiej jazdy jak do jazdy bokami. Ale w zakrętach też ładnie pracuje, lubiłem nią jeździć po serpentynach, bardzo ładnie wchodzi w zakręty jesli pokonujesz je z prędkościami uznawanymi za normalne.

przeciw:
    - silnik 2.0 daje radę chociaż sporo pali, u mnie po mieście palił 13-14,5 l gazu.
    - powyżej 120 km / h jest głośny tak samo jak i Lanosy
    - w zawieszeniu trzeba było często robić jakieś końcówki, drązki stabilizatora itp. Ale były to części i naprawy całkiem tanie.

Generalnie nie stwarzały jakichś większych problemów poza wybijaniem sie tych niedrogich elementów zawieszenia. Ale to było wtedy auto kilkuletnie. Nie wiem jakie są realia jazdy autem kilkunastoletnim.
    chojinka
    Level 29  
    W tej cenie nie masz wielkich możliwości, więc szukaj Nubiry z pewnej reki, najlepiej z silnikiem 2.0, sprawdź blachy na wszelki wypadek i opony - mogą być tanie i ścięte (więcej o awariach: http://www.autocentrum.pl/oceny/daewoo/nubira/i/silnik-benzynowy-2.0-16v-133km-1997-1999/ )
    Spalanie takiego auta oraz małe problemy z zawieszeniem (tanie naprawy) to największy minus tego auta. Jak znajdziesz coś w dobrym stanie to na pewno jeszcze długo pojeździsz. Wersja kombi nie jest tak pojemna jak u konkurencji. Każdą wersją powinno ci się dobrze jeździć w mieście i łatwo manewrować bo Nubira jest dość zwrotna i mimo wielkich (na oko) gabarytów, ma rozstaw osi prawie jak w golfie(tylko 6cm większy), co ułatwia parkowanie.
    Marian B
    Level 37  
    Jest stare amerykańskie powiedzenie na temat samochodów: "nic nie zastąpi pojemności", żadne doładowanie, i inne wysilenie silnika. Im większa pojemność, tym lepiej, tym lepsza, bardziej komfortowa i bezawaryjna jazda, bo te silniki nie są wysilone. Nie jest to przypadek, że nawet ubezpieczenie jest droższe od większej pojemności. Widać tam znają się na rzeczy.
    Jazda samochodem z silnikiem o większej pojemności, to mniej stresu w ruchu, mniej strachu przy wyprzedzaniu, bo zawsze jest jakiś tam zapas mocy. Do kupowania samochodow o charakterystyce wysokoobrotowej wiertarki zmusza ludzi tylko brak pieniędzy na zakup i utrzymanie samochodu o większej pojemności silnika.
    Poruszam się Octawią z benzynowym silnikiem 2.0 już 12 lat, i trochę wiem na ten temat.
    pioszym6
    Level 15  
    Witam jestem posiadaczem nubiry 1.6 kombi przebieg 340tyś kilometrów z gazem
    powiem tak auto bardzo komfortowe i naprawde wszystko działa poduszki , ABS , i cała elektryka jak szyby lusterka i klima , a wymiana tulejek wahacza to cenowo jest naprawdę bardzo niskie , ogólnie wszystkie naprawy są cenowo niskie nawet wymiana rozrządu jest bardzo korzystna ogólnie ja jestem bardzo zadowolony z auta chociaż na pewno 2.0 jest lepszym rozwiązaniem , bo nieraz mocy brakuje ( ale i tak nie jest źle) ważne żeby trafić auto nie po przejściach blacharskich bo wtedy problemy z rdzą moja jest rocznik 2000 i nie ma śladu po rdzy. W tym przedziale finansowym to najlepszy wybór.Ważne jest tez to że silnik to GM no i części zawieszenia też pasują od opla ,ja to autko naprawdę polecam Pozdrawiam