Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toyota Corolla D4D 2.0 2003r.gaśnie jak się nagrzeje

ryszard-888 26 Feb 2012 21:36 6686 4
    ryszard-888
    Level 10  
    Witam wszystkich i proszę o pomoc.Corolla D4D 2.0 2003r. Zimna zapala bez problemu, podczas jazdy, gdy nagrzeje się do normalnej temperatury pracy traci moc, przestaje reagować na pedał gazu i w efekcie gaśnie.
    Rano uruchomiłem bez problemu i zostawiłem na wolnych obrotach -950-, gdy wskazówka wskaźnika temperatury doszła do połowy spadły obroty do -750-, nacisnąłem na gaz, wszedł na obroty, nacisnąłem ponownie, już nie zareagował i zgasł. Tak się dzieje za każdym razem. Oczywiście zapala się kontrolka silnika i pokazuje błąd P0093. Sprawdziłem cały układ paliwowy aż do filtra. Zasiliłem bezpośrednio z kanisterka i jest to samo. Wymontowałem elektrozaworki z pompy sprawdziłem czy cykają i przedmuchałem, nic się nie zmieniło. Może ktoś mi coś podpowie?
    kortyleski
    Level 43  
    rzetelna diagnostyka, podgląd parametrów. Później naprawa
    ryszard-888
    Level 10  
    Wymontowałem wtryskiwacze i dałem do sprawdzenia. Pierwszy dobry, drugi nie najlepszy, trzeci i czwarty do wyrzucenia.
    Kupiłem na Allegro komplet. Zamontowałem kupione wtryskiwacze i... rewelacja, wszystkie objawy, które opisywałem ustąpiły. Silnik chodzi równo, nie kopci, znakomicie reaguje na pedał gazu, nawet jak się rozgrzeje. Co do podkładek, to nie mogłem ich nigdzie kupić. Usprawniłem je układając na równej powierzchni drobny papier ścierny i kolistymi ruchami przeszlifowałem, aż miały równą powierzchnię.
    Temat uważam za wyczerpany. Myślę że to doświadczenie komuś pomoże.
    ryszard-888
    Level 10  
    wtryskiwacze kupiłem na Allegro, facet rozbierał anglika