Ja na swoim tomtomku skalibrowałem ekran.
Podłączamy tomka do komputera w apce tomtom home.
Do kalibracji ekrany musimy stworzymy plik cal.txt w notatniku w którym wpisujemy wartości Xmax Xmin Ymax Ymin.
Wpierw trzeba sprawdzić jakie są one w naszej navi. Musimy uruchomić navi w trybie serwisowym a robi się to przytrzymując włącznik
przez około 30 sekund wtedy pojawi się czarny ekran z białym tekstem. Przepisujemy ciąg cyfr obok pozycji "Touchscreen calib. data"
u mnie jest 223 828 337 653 czyli przykładowo jak byśmy chcieli użyć tych cyfr do kalibracji musielibyśmy ja wpisać w notatniku w ten sposób
828 223 653 337 bo jak nie przestawimy kolejności tych cyfr to ekran będzie działał odwrotnie (góra będzie dołem itp.).
U mnie nie można było podczas wpisywania ulic używać prawej strony ekranu około 1 cm .
Żeby przeciągnąć prawą strone ekranu w prawo trzeba zwiększyć drugą wartość o 115 (to około 1cm)
Wtedy w pliku cal.txt zapiszemy tak 828 338 653 337 a jak by się ją zmniejszyło o te 115 to ekran nie działał by poprawnie na 2cm.
Czyli w skrócie cyfra 828 odpowiada za lewą strone ekranu, 338 prawa strona ,653 góra ekranu i 337 dół ekranu.
Oczywiście te wartości mogą być inne w waszym urządzeniu więc metodą prób i błędów ustawicie swoją navi mi wyszło to za trzecim podejściem.
Plik ten zapisujemy w naszym urządzeniu tam gdzie nasze navcore do katalogu głównego, w moim przypadku G:\cal.txt i tam zostaje na stałe.
U mnie działa i stary tomtomek jeszcze mi posłuży.