Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Atmega32 - problem przy kompilacji

Bieri13 26 Lut 2012 22:54 1852 10
  • #1 26 Lut 2012 22:54
    Bieri13
    Poziom 9  

    Witam
    Mam problem przy kompilacji prostego programu.
    Posiadam zestaw startowy ATB 1.01 Atnela
    A oto program:

    Code:

    #include <avr/io.h>
    #include <util/delay.h>

    #define LED_PIN (1<<PC7)
    #define LED_ON PORTC &= ~LED_PIN
    #define LED_OFF PORTC |= LED_PIN
    #define LED_TOG PORTC ^= LED_PIN

    int main (void)
    {

       DDRC = LED_PIN;

       while(1)
       {
          LED_ON;
          _delay_ms(1000);
          LED_OFF;
          _delay_ms(1000);
          }
    }


    Błędy jakie wyskakują są następujące:
    Code:
    ../make.c:1: error: MCU 'atmega32a' supported for assembler only
    
    In file included from ../make.c:2:
    c:/winavr-20100110/lib/gcc/../../avr/include/avr/io.h:404:6: warning: #warning "device type not defined"
    ../make.c: In function 'main':
    ../make.c:14: error: 'DDRC' undeclared (first use in this function)
    ../make.c:14: error: (Each undeclared identifier is reported only once
    ../make.c:14: error: for each function it appears in.)
    ../make.c:14: error: 'PC7' undeclared (first use in this function)
    ../make.c:18: error: 'PORTC' undeclared (first use in this function)
    make: *** [make.o] Error 1
    Build failed with 6 errors and 1 warnings...

    0 10
  • #2 26 Lut 2012 23:07
    janbernat
    Poziom 38  

    Wejdź i zarejestruj się na forum producenta tej płytki i autora tej ksiażki.
    mirekk36.

    0
  • #3 26 Lut 2012 23:34
    gaskoin
    Poziom 38  

    A nie było w sieci starszego kompilatora ? Np z 1800 roku ?

    0
  • #4 26 Lut 2012 23:47
    janbernat
    Poziom 38  

    gaskoin- nie przesadzasz?
    Ja mam taki sam.
    Nowszego nie ma- może będzie.

    0
  • #5 27 Lut 2012 01:49
    megao
    Poziom 23  

    No... Panowie. Ten kompilator z 1800 roku wcale nie jest taki zły.
    Przynajmniej jest dopracowany i nie generuje błędów z byle powodu. Później bywało z tym gorzej...

    0
  • #6 27 Lut 2012 06:51
    tronics
    Poziom 36  

    W makefile zadeklarować typ układu i taktowanie?
    edycja - a nie, jest... tylko mnie dziwi to:

    Cytat:
    error: MCU 'atmega32a' supported for assembler only

    0
  • #7 27 Lut 2012 07:40
    Bieri13
    Poziom 9  

    Taktowanie mam ustawione w AVR Studio na 1000000Hz i Atmega32A (dokładnie) bo taki procek mam na płytce

    0
  • #8 27 Lut 2012 07:46
    mirekk36
    Poziom 42  

    Bieri13 napisał:
    Taktowanie mam ustawione w AVR Studio na 1000000Hz i Atmega32A (dokładnie) bo taki procek mam na płytce


    No to wystarczy że w ustawieniach projektu wybierzesz ATmega32 zamiast tego ATmega32A i wszystko cudownie ruszy ;) i zastanów się dlaczego? ... tzn jaki można z tego wniosek wyciągnąć ?

    Poza tym polecam obejrzeć lekcje VIDEO na dołączonej płycie DVD i jak najszybciej dzięki nim przejść na ECLIPSE .... zresztą jak coś to na tej samej płycie masz wszystkie kody źródłowe do książki.

    0
  • #9 27 Lut 2012 07:49
    Bieri13
    Poziom 9  

    Ok sprawdzę to jeszcze raz Ale wydaje mi się że zmieniałem 32A na 32 i odwrotnie i nic to nie dało :/

    0
  • #10 27 Lut 2012 07:56
    mirekk36
    Poziom 42  

    Niemożliwe - przy zmianie na m32 nie byłoby komunikatu:

    Cytat:
    ../make.c:1: error: MCU 'atmega32a' supported for assembler only


    chyba że jakieś inne ... ale trzeba się im wtedy przyjrzeć ;) to szybko dojdziemy co i jak.

    Aha - a wersję kompilatora masz jak najbardziej poprawną.

    0
  • #11 27 Lut 2012 08:08
    Bieri13
    Poziom 9  

    Programy wgrane z CD - AVR Studio i WinAVR (chodź, koniec końców tego ostatniego pobrałem z neta) Sprawdzę jeszcze raz wszystko popołudniu.

    0