Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

renault,safrane,nie gaśnie oświetlenie wnętrza samochodu

pawel1982 26 Feb 2012 23:48 7237 6
    pawel1982
    Level 10  
    Witam,
    Jak w temacie na pozycji środkowej przełącznika oświetlenia środka samochodu (świeci przy otwarciu drzwi), nie gaśnie światło. Myślałem że może jest zwarcie na którymś włączniku przy drzwiach ale nie, włączenie i wył. na stałe działa. zwarcia na włączniku nie ma, gaśnie światełko tylko jak jest przekręcony kluczyk na zapłon i włączone ksenony, jak wyłącze jedno albo drugie to światło samo się zapala.
    Za ściemnianie i oświetlenie wnętrza jak i centralny zamek odpowiedzialny jest moduł który znajduje się pomiędzy schowkiem a poduszką pasażera.
    Podmieniłem ten moduł z innej safrane, ściemniacz działał tylko nie działa centralny, powinna wystarczyć wymiana modułu i środka kluczyka (może kolega jak znajdzie przywiezie następnym razem komplet ;) ), udało mi się znaleźć w piwnicy jeszcze jeden moduł z kluczykiem ale niestety nie działał moduł i kluczyk uszkodzony.
    Zostaje wymienić moduł z płytką kluczyka i ma działać, i tu pojawia się moje pytanie...
    Czy jest możliwość naprawy takiego modułu?
    podejrzewam, że uszkodzeniu uległ jakiś tranzystor czy coś.
    Powinno być tak: w tej pozycji przełącznika światło świeci się tylko przy otwartych drzwiach i pomału przygasa po ich zamknięciu, zapala się również po odblokowaniu centralnego pilotem znajdującym się w kluczyku i gaśnie bez ściemniania po zamknięciu.
    U mnie po awarii jest tak: cały czas się świeci po zamknięciu drzwi, gaśnie tylko jak odpalę samochód i włączę światła, gaśnie pomału więc ściemniacz działa, wystarczy że zgaszę światła na odpalonym silniku włącza się oświetlenie.
    Czy wiecie który element może być przyczyną?
    podejrzewam ten tranzystor,
    Pozdrawiam
    Robert SI
    Level 13  
    oddaj płytkę jakiemuś elektronikowi powinien sobie z nią poradzić. pozdrawiam
    pawel1982
    Level 10  
    A jakie elementy mogą odpowiadać za taką usterke kondensator tranzystor czy jakiś układ ?
    Robert SI
    Level 13  
    kondensator to bym wykluczył ,albo jakiś tranzystor albo diada,sprawdź czy dochodzi sterowanie z czujników z drzwi do płytki
    pawel1982
    Level 10  
    Robert SI wrote:
    kondensator to bym wykluczył ,albo jakiś tranzystor albo diada,sprawdź czy dochodzi sterowanie z czujników z drzwi do płytki

Czujniki w drzwiach są na pewno dobre, bo jak mam włączone światła i odpalony silnik to działa jak należy ale wystarczy wyłączyć jedno i już się świecą, a może być ten przekaźnik nec?
    schabu21
    Level 10  
    siema sprawdź czujnik w bagażniku na pewno nie styka
    pozdro
    pawel1982
    Level 10  
    Witam. Temat juz nie aktualny, moduł sam sie naprawił a samochod juz dawno sprzedany :) Pozdrawiam