Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Audi A4 B5 1,6 95r dziwne zachowanie centralnego zamka

tomek_byd 27 Feb 2012 08:02 4010 4
    tomek_byd
    Level 13  
    Samochód od dość dawna miał przeboje z centralnym zamkiem. Trzeba otwierać z kluczyka drzwi kierowcy i najczęściej nie otworzy się reszta. Dopiero gdy się otworzy i trzaśnie drzwiami kierowcy otworzą się pozostałe. Mam pilota do alarmu który teoretycznie powinien otwierać drzwi. Często wszystkie się otwierają i natychmiast zamykają i wtedy trzeba z kluczyka go otworzyć. To było do zaakceptowania bo zawsze wiedziałem, że z kluczyka otworzę i albo trzasnę drzwiami i reszta się otworzy lub odtworzę od środka przez klamkę wewnętrzną na drzwiach pasażera.

Niestety ostatnio już 3 razy wykręcił numer. Niestety za każdym razem mojej dziewczynie więc nie jestem w stanie określić dokładnego przebiegu. Ogólnie otwierała samochód, odpalała silnik, chowała torebkę i inne swoje rzeczy na tylne siedzenie przez tylne drzwi więc wszystkie musiały być otwarte. Wtedy brała się za oskrobanie szyb i po chwili po skończeniu skrobania okazywało się, że samochód jest zamknięty. Wtedy jedyna opcja to powrót do mieszkania i wzięcie drugiego kompletu kluczyków. To dość niedogodna sytuacja więc jeśli ktoś mógł by mi doradzić gdzie zajrzeć to był bym bardzo wdzięczny. Niestety samochód nie jest młody, elektryka też. Samochód jest mocno wykorzystywany więc ciężko go odstawić na więcej niż 24h do mechanika. W dodatku siedzę obecnie w Inowrocławiu i nawet nie wiem gdzie tu znaleźć dobrego elektryka który za samo zdiagnozowanie nie puścił by mnie z torbami.

Dodam jeszcze, że bardzo rzadko po wyłączeniu z pilota alarmu samochód pozostaje otwarty tak jak należy. Tak się zachowuje raz na może 50 otwarć. Kiedyś miał uszkodzoną elektryczną szybę w drzwiach pasażera i miał zdjętą tapicerkę z nich. Przy zdjętej tapicerce pilot za każdym razem otwierał wszystkie drzwi. W drzwiach pasażera nie da się włożyć kluczyka. Wiem, że wcześniej samochód miał jeden kluczyk więc podejrzewam, że może być w nich złamany poprzedni drugi kluczyk.
    Ireneo
    Level 42  
    Musisz obejrzeć sterowanie z przednich drzwi(czy sygnały są prawidłowe) oraz pompkę centralnego(pod kątem wilgoci i zimnych lutów).Pompka chodzi ok 3 s.?
    tomek_byd
    Level 13  
    Z tego co zaobserwowałem to jeśli kliknie się z pilota wyłączenie alarmu i otworzenie drzwi to przyciski w drzwiach podnoszą się i natychmiast wracają w dół. To trwa dość szybko może 1-2 sek. Jeśli trzasnę drzwiami to idą do tego samego poziomu ale nie cofają się. Czas pracy pompy jest raczej porównywalny koło 2 sekund. Z rok temu były odpinane kable od zamków w przednich drzwiach. Pompa też była wyciągana i odłączana. Na płytce od pompy nie było zauważalnych problemów. Nie była mokra, nie było podejrzanych lutów.

Już zdążyłem się przyzwyczaić do tych humorów centralnego zamka ale teraz doszło samoczynne zamykanie się samochodu na włączonym silniku. Może tylko 3 razy na około 2 miesiące ale jednak. Na szczęście zawsze przy domu to się działo ale wolę nie myśleć co by było jeśli zdarzyło by się to daleko od domu i trzeba było by dowozić drugi komplet kluczyków.

Dodam jeszcze, że jak otwieram drzwi kierowcy z kluczyka to podnosi się przycisk w tych drzwiach i drzwi są otwarte. Pozostałe drzwi w ogóle nie reagują na otwieranie. Pozostałe reagują na pilota ale od razu się zamykają. Reagują też na trzaśnięcie drzwiami kierowcy choć nie zawsze oraz oczywiście na użycie wewnętrznej klamki na drzwiach pasażera. Trudno mi powiedzieć czy reagują na klamkę wewnętrzną od drzwi kierowcy bo zawsze odruchowo się otwiera pasażerowi jego drzwi. Wydaje mi się jednak, że jak są otwarte (przycisk podniesiony, zamek otwarty ale fizycznie zamknięte) drzwi kierowcy to wewnętrzna klamka kierowcy nie otwiera pozostałych drzwi.
    pioart
    Level 38  
    Sprawdź sterowanie CZ w drzwiach kierowcy. Układ nie widzi że zamek otwarty i się zamyka i/lub otwiera tylko drzwi kierowcy. Wskazuje na to przypadłość zamykania po trzaśnięciu drzwiami, ewentualnie coś nie tak z wiązką sterowania CZ.
    tomek_byd
    Level 13  
    Samochód w końcu trafił do mechanika. Okazało się, że problem stwarzała centralka alarmu która wysyłała dziwne sygnały, czasami sprzeczne i centralny zamek szalał. Do tego w drzwiach kierowcy była przypalona wiązka od zamka.