Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

płyta indukcyjna;Candy PVI 640c- po chwili nie smaży

jasiua78 27 Feb 2012 09:43 2525 4
  • #1
    jasiua78
    Level 1  
    Witam, (nie wiem czy w dobrym miejscu piszę ale mam problem)
    Płyta indukcyjna Candy PVI 640c od samego początku czyli od 2007r. mam problem ze smażeniem, gotowanie OK! Mam już 2 patelnię- wcześniej była z tefala, ale jak wezwał em serwis to powiedział,że to przez patelnię(bo nie ma płaskiej podstawy,tylką sa takie małe "kropki" a musi być gładkie- a patelnia do indukcji jak wspomniałem z tefala i tania nie była!jak teraz oglądam to są takie same w sklepach z przeznaczeniem do indukcji i ... czy ktoś się spotkał z takim problemem!!!



    Problem polega na tym że jak smażę to na początku jest OK ale po chwili już się nie smaży tylko podgrzewa! np. kotlet schabowy- rozgrzeję tłuszcz położę tego kotleta i się fajnie smaży ale jak go obrócę na drugą stronę (czasami nawet w trakcie smażenia bez obracania)to tak jakbym zmniejszył moc z 9 na 1 i nic się nie dzieje! Wtedy załączam drugie pole moc na 9 przekładam patelnię na drugie pole i chwilę się posmaży a za chwilę to samo!!! I znowu powrót na pierwsze pole itd.

    Nie wiem jaki może być tego powód!!! I nie mam już cierpliwości!
    Mam zestaw garnków z ikei pisze na nich IKEA 365+ i jest oznaczenie indukcji.Garnki chodzą bez zastrzeżeń tylko patelnia i brytfanna w trakcie podsmażania robią takie problemy-bo jak podleję wodą i dusze to jest OK i nic się nie dzieje!
  • #2
    sinuk
    Level 11  
    Czy ktoś zna rozwiązanie powyższego problemu
  • #3
    avenger1
    Level 2  
    Podbijam temat, bo mam od paru lat ten sam problem. Może ktoś mógłby coś zasugerować?
  • #4
    mrhari
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Należy dobrze nagrzać patelnię przed smażeniem.
  • #5
    avenger1
    Level 2  
    Dziękuję za sugestię.
    Wydaje mi się, że patelnia jest dobrze rozgrzana, bo przez kilkanaście, czy nawet 20-30 minutach z powodzeniem smażę np. naleśniki. I potem nagle jakby "spadek mocy" płyty (jest problem dobrze rozgrzać nawet pustą patelnię). Myślałem, że to może w związku z jakimś przegrzewaniem się, więc otwierałem całkiem szafkę gdzie płyta jest wbudowana, by miała lepszą wentylację, ale nie wydaje się to pomagać.