Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

jaki alternator pod turbine wiatrową (schemat)?

mapa4you.pl 27 Feb 2012 09:48 26861 11
    mapa4you.pl
    Level 9  
    witam,
    jestem nowy na forum wiec proszę o wyrozumialość

jestem w trakcie budowy malej turbiny wiatrowej uniwersalnej i taniej.
    o bardzo okrojonychy możliwosciach moje wymagania nie sa duze:
    ma ładowac akumulator który ma zasliać lampy samochodowe lub diodowe 12V oraz
    radio i prawdopodobnie grzać wodę.

teraz szukam alternator myślalem o takim z stara lub jelcza lecz zwróciłem uwagę tez na tani ALTERNATOR CIĄGNIK URSUS C-330 C-330M 70A

czy alternator się nadeje? jeżeli nie to jaki proponujecie?
    i jakie przełożenie powininem zastosować?
    zamierzam zastosować większe rury niż na ryc. 1 będzie większa moc
    czy te 3 arternatory posiadają wbudowany prostownik do ładowania akumulatora i
    czy bez przerubek nadaja sie do wyżej wymienionej funkcji?

3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych. 3.1.18. (10.11) Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym). Proszę poprawić. [Łukasz]
    Fazi87
    Level 24  
    Alternator samochodowy ma wbudowany prostownik a nowsze mają też regulator, jeśli chodzi o wydajność prądową to to masz szeroką skalę do wyboru, zastanawia mnie tylko ile mocy jest w stanie wytworzyć taka turbina... Ten który jest podanym linku posiada regulator napięcia.
    mapa4you.pl
    Level 9  
    witam mam zamiar zastosować taka przekładnie http://www.darmowa-energia.eko.org.pl/pliki/wiatr/opona.html

Opona na zdjęciu (rys. 1) ma średnicę 50,8cm (20"), tzn. obwód = 62,8" (159,5cm), rolka ma średnicę 2,2cm, tak więc przełożenie 23:1 (50,8/2,2=23) dla wałka prądnicy. Tzn. że jeśli na wale wiatraka jest 250 obr/min, to na wyjściu otrzymamy 5750 obr/min.

czyli przypuśćmy ze mój wiatrak (będzie większy niż ten na zdjęciu) będzie wykonywał 60obr/sek to x23 daje prawie 1400 obrotów czy taka ilość obrotów pozwoli mi na wyciągniecie czegoś z alternatora? chociaż tyle by ładował się akumulator?
    mapa4you.pl
    Level 9  
    Fazi87 czytałem już.

teraz tak mam pytanie czy taki schemat poniżej (widok z góry) a mianowicie 6 mocnych kątowników na ich końcach przecięty baniak 600l przymocowany. czy to pozwoli mi na swobodny obrót i czy ramion powinno być więcej a może powinny być krótsze lub dłuższe... proszę o pomoc czy ta konstrukcja ma prawo się obracać dodam tylko ze na mojej działce wieje wiatr przez 300 dni w roku bardzo mocny

mapa4you.pl
    Level 9  
    witam chyba jednak zrobię coś takiego ale z ramą do góry i na dole zastosuje odpowiednio duże przełożenie tak jak pisałem wyżej i użyje alternatora z poloneza lub z hondy mam nadzieje ze będzie obracać^^ u mnie wieje cały czas żal tego nie wykorzystać ;F

web69
    Level 32  
    Coś pokręciłeś z tymi obliczeniami... 60obr/sek? i przekładnia 23:1 daje obroty 1380sek, czyli 82000obr/min !!! I obliczając przekładnię cierną trzeba uwzględnić poślizg i tarcie. Alternator ma sporą moc i w momencie włączenia wzbudzenia cała maszyneria stanie. Chyba że wzbudzenie będzie włączane wiatromierzem...
    mapa4you.pl
    Level 9  
    oczywiście miałem na myśli 60 obr/min. moja pomyłka

czyli rozumiem ze instalacja z beczka kołem na dole i alternatorem nie ma racji bytu hmm.. a te rozwiązanie co napisałeś wyżej chyba przerasta moje możliwości :)
    chyba jednak sobie odpuszczę :cry:
    web69
    Level 32  
    Nie odpuszczaj, nie miałem zamiaru Cię zniechęcać, stawiaj wiatrak, a samą prądnicę to potem wykombinujesz. Jest tyle możliwości, silniki DC, amerykanki, przerobione alternatory z wirnikiem na magnesach stałych...
    wic1
    Level 14  
    Witam,

Mam ciut materiałów konstrukcyjnych z netu (jak działa elaktrownia wiatrowa/słoneczna, jak złożyć całość elektrowni etc...) ale potrzebne mi szczegóły.

Chcę zrobić generator wolnoobrotowy z silnika od pralki (mam 2 więc może jakoś je złożę razem) tak więc mam kilka pytań. Każda odpowiedź przydatna.

Generator/alternator -
    - Czy warto zrobić z alternatora np star 200 lub c330 (daje ok 60 amper) czy inny z przekładnią na wiatraku? czy lepiej robić wolnoobrotowy?
    - Jaka jest różnica pomiędzy typami uzwojeń? (pewnie wygooglam)
    - Jaki się uzwaja alternator/generator? (ilość fac, sposób połączenia)
    - Czy można zrobić alternator na uzwojeniu z obu stron magnesów aby uzyskać większą moc za jednym obrotem? (Tzn płyta z uzwojeniem jak na przekroju kolegi, magnesy, ponownie uzwojenie z drugiej strony (tak by jeden magnes poruszał prąd na obu uzwojeniach)?
    - Czy budując na alternatorze z przekładnią można go usmażyć przy zbyt niskich lub zbyt wysokich obrotach na wietrze?
    - Czy są jakieś znane sposoby ograniczania maksymalnej ilości obrotów by nie usmażyć elektrowni wiatrowej? (a może wystarczy dodatkowe chłodzenie do alternatora?)

Obliczenia:
    - (chcę tym ogrzewać dom) Jak wyliczyć na ile czasu działania grzałek starczy przy założeniu średniej mocy z pracy alternatora i przykładowej pojemności akumulatora?
    - Jak obliczyć uzwojenie względem obrotów aby tego nie spalić Lub może jest jakaś skuteczna metoda chłodzenia tego typu sprzętu?
    - Jak obliczyć grubość drutu, ilość obrotów, ilość obwinięć zwoju do przewidywanej mocy/napięcia prądu?

Za wszelkie wypowiedzi dziękuję, jak coś to mogę gdzieś wystawić to co znalazłem a linka dam na priv.
    ziuteczeczek
    Level 2  
    Do ogrzewania to trochę popłynąłeś. Taka turbina (o ile wyjdzie) da może około 800 W - tyle to teraz suszarki mają - spróbuj suszarką ogrzać dom :)
    wic1
    Level 14  
    Haha :) no oczywiście, w 100% się zgadzam. Ale gdyby podpiąć już 4 suszarki to jeden pokój czy nawet dwa po jakimś czasie by się nagrzały :)

A to już jest plus :)

Nachodzi tylko pytanie... jaką to musi mieć moc i przepustowość grzewczą by faktycznie działało :P

Np 2-3 wiatraki-alternatory do grzałek i bezpośrednio w obieg wpiąć? :P