Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Xsara Picasso 1.6HDI 110KM 9HZ odpala na 2 sek i gasnie

27 Lut 2012 17:39 5107 7
  • Poziom 11  
    Witam wszystkich kolegów.
    Mam taki problem może ktoś coś podpowie.
    Xsara picasso 1.6hdi oryginalnie silnik 9HY silnik padł we francji kupiłem to autko lecz potem udało mi się kupić silnik identyczny lecz o oznaczniku 9HZ wraz z osprzętem założyłem go do mojej xsary i tu kiedy wszystko złożone ja do odpalenia a autko odpala lecz po 2 sek. gaśnie i tak na okrągło.
    Paliwo dochodzi wtryski luzowałem by paliwo poszło nic nie daje.
    Zaznaczam to autko nie ma pompy zasilającej w zbiorniku.
    Na wyświetlaczu pali się pomarańczowa kontrolka z literką K
    Może ktoś coś doradzi czy może być tak że pompa 9HZ jest inna niż 9HY i to przez to takie schody?
    Będę wdzięczny z info.
    Pozdrawiam
  • Poziom 11  
    Witam
    Własnie jeszcze nie podłączałem jutro to zrobię i zobaczymy.
    Ale wydaje mi się że przyczyną jest zawór ciśnieniowy na listwie wtryskowej.
  • Poziom 15  
    Coś z tym zaworem to nie bardzo.
    Przy walniętym zaworku raczej nie chciałby odpalić :)
    A jeśli odpala to powinien dalej chodzić - przynajmniej na wolnych.
  • Poziom 2  
    Myślę, że wine za to ponosi Lexia - podlacz ja i zobacz
  • Poziom 11  
    Witam
    Dla wszystkich zainteresowanych otóż autko nie chciało odpalić gdyż osprzęt silnika był od silnika z filtrem FAP poza tym silnik o oznaczniku 9HZ ma inna pompę wtryskowa mimo że jest bardzo podobna wizualnie.
    Po przełożeniu oryginalnego osprzętu odpalił z pierwszego.
    A w serwisie powiedzieli że trzeba cały silnik zmienić bo ten HZ się nie nadaje więc się pytam tego majstra w serwisie citroena w Łodzi czym ten silnik 9HZ różni się od 9HY i odpowiada ten jest z FAP a ten nie więc się pytam jaka jest różnica w samym klocku to nie umiał odpowiedzieć ale najprościej jest powiedzieć że nie da rady i tyle.
    A tu dla informacji dało radę i wszystko działa.
    Pozdrawiam
  • Poziom 39  
    Kolego, jak się uprzesz to tam nawet da radę wstawić silnik od traktora i tez będzie działać. Rzecz nie w tym aby z auta Frankensztajna robić ale aby naprawić co zepsute i chleb z tego mieć.

    Również pozdrawiam.
  • Poziom 11  
    Witam serdecznie pozwolicie że zadam pytanie bo już mnie trafia z tym autkiem
    Otóż tak jak wspomniałem silnik chodzi lecz ma straszny smród spalin pali się kontrolka silnika wyświetla się engine fault
    I teraz pytanie czy po wymianie sterownika silnika EDC 16C3 który był padnięty (założony oczywiście taki sam ) trzeba robić jakieś ustawienia dawek paliwa?
    Szczerze wydaje mi się że idzie za duża dawka paliwa lub brak powietrza.
    Nie mam lexi więc nie mogę kurcze sobie diagnozować.
    Może ktoś może pomóc lub jest z łodzi lub okolic bo już nie daje rady z ty autem.
    Będę wdzięczny.