Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

NIE WŁĄCZA SIĘ- Olympus SP-510UZ

mario7-7-7 27 Lut 2012 21:12 2477 4
  • #1 27 Lut 2012 21:12
    mario7-7-7
    Poziom 8  

    Witam,moim problemem jest nie włączający się aparat,który po krótkim spacerze na mrozie(normalnie pracował,wykonywał zdjęcia)przestał działać,tzn.nie można go włączyć,bez względu na rodzaj zasilania(akumulatory,zasilacz).Nie miałem z nim problemów wcześniej,wiec tym większe moje zdziwienie.Proszę o jakąkolwiek informację w temacie,co mogę zrobić.

    0 4
  • #2 27 Lut 2012 21:37
    gajmix
    Poziom 32  

    Pewnie standardowa usterka górnego panela, pod spodem jest podwójnie złożona folia z napylonymi ścieżkami srebrowymi. Wystarczy że ten patent złapie gdzieś trochę wilgoci ścieżka zaczyna korodować i nie można wtedy włączyć pewnych funkcji, albo aparatu w ogóle jak w tym wypadku. Zła informacja jest taka że panel jest właściwie nierozbieralny, elementy plastykowe i metalowe są zgrzewane, natomiast dobra że wymiana tej części na sprawną jest prosta i nawet amator może to zrobić.

    1
  • #3 28 Lut 2012 11:42
    mario7-7-7
    Poziom 8  

    Jaki jest orientacyjny koszt owego panelu oraz jak jest fachowo nazywany?Pozdrawiam

    0
  • #4 28 Lut 2012 16:28
    gajmix
    Poziom 32  

    Sprawdzaj na serwisach aukcyjnych w dziale Fotografia>Części zamienne, takie elementy są tam z reguły sprzedawane pod nazwami "Włącznik ON/OFF, Zoom Spust migawki". Koszt 30 - 70zł.

    0
  • #5 29 Lut 2012 18:39
    bezum1
    Poziom 22  

    Sprawdź jeszcze bezpieczniki SMD , w tym aparacie znajdują się po wewnętrznej stronie płyty głównej ,obok gniazda do zasilania aparatu poprzez zasilacz sieciowy.

    0
  Szukaj w 5mln produktów