Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toyota Yaris Verso 1.4 d4d wyrzuca płyn chłodniczy

Gruby_jaro 27 Feb 2012 22:40 11498 5
    Gruby_jaro
    Level 11  
    Witam!
    Od pewnego czasu ma problem z układem chłodzenia w moim Yarisie, nie dawno auto przestało ogrzewać kabinę i zauważyłem wyciek płynu z pod silnika okazało się z opaska przy webasto się poluzowała po usunięciu usterki odpowietrzyłem układ i od tego czasu nie mogę opanować sytuacji. Auto po odpowietrzeniu układu przejedzie kilkadziesiąt kilometrów i pozom płynu rośnie pod sam korek ( wyrzuca nadmiar). Byłem pewny ze to uszczelka ale żeby się upewnić na 100% zrobiłem test co2 gość stwierdził ze co2 w płynie niema wymienił mi termostat ale bez zmian jeśli ktoś może spotkał się z taką zagadką proszę o pomoc.
    exotix
    Level 11  
    Witam,mam podobny problem, z tym że pękł wąż przy nagrzewnicy i wymieniłem cały płyn. Od tego momentu nie mogę autka odpowietrzyć. Proszę o pomoc.
    Fakcik
    Level 10  
    Odpowietrzcie układ w miarę możliwości zalejcie zbiorniczek wyrównawczy do pełna obserwujcie go w ciąż czy nie pojawiają się równomierne bąbelki powietrza. Badanie przyrządem nie musi koniecznie wykazać. Preparat działa na spaliny a jeżeli zasysa powietrze z zewnątrz, nie z cylindrów silnika to raczej się nie zabarwi roztwór w przyrządzie do "Sprawdzania uszczelek pod głowicą" to taka mała porada na początek. Lejcie czystą wodę szkoda wydawać pieniędzy na koncentrat a zimy nie będzie raczej już. Jeszcze może być zatarta pompa wody która nie gania z odpowiednią mocą płynu chłodniczego i autko porostu się gotuje.
    Gruby_jaro
    Level 11  
    Kolego przerabiałem ten temat doskonale.
    po pierwsze zbiornik ma dwa korki przynajmniej mój maił odkręcasz mały korek i duży lejesz płyn do pełna przez duży aż przestaje lecieć powietrze z małego (korka) otworu zakręcasz mały korek , odciągasz płyn z dużego korka do odpowiedniego stanu. tak wygląda procedura odpowietrzania TOYOTY YARIS VERSO D4D 1.4 2004 ROK.
    W przypadku gdy po jeździe w małym zbiorniczku tj. pod małym korkiem będzie powietrze a nie płyn na 99% uszczelka wtedy jeszcze do potwierdzenia test co2 prościej nie da się tego wytłumaczyć.
    dathmore
    Level 11  
    Zgadzam sie z Gruby_jaro, nic dodaj nic ująć.
    Gruby_jaro
    Level 11  
    Witam!
    Problem rozwiązała dopiero wymiana uszczelki pod głowicą, po tym zabiegu wszystko wróciło do normy.