Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

excel-Wyszukiwanie konkretnego wiersza?

28 Lut 2012 08:28 3891 12
  • Poziom 9  
    Witam ,


    Mam Problem - Próbuje za wszelką cenę uporać się z problemem wyszukiwania wierszy w excelu ale niestety sam nie potrafię a w internecie też rozwiązania nie znalazłem - Pomóżcie proszę .


    Problem :


    Mam bazę danych ludzi którzy wyjeżdżają sobie w różne zakątki świata - kolumna A - nazwiska ludzi , i dalej np Kolumna C - styczeń , D - luty itd. , wiec wiem że w styczniu Pan Kowalski i Zalewski pojechali do Estoni a w lutym Pan Zalewski do Nigerii i teraz chciałbym mieć pole szukaj aby po wpisaniu np Estonia pojawiły mi się tylko te wiersze gdzie występuje nazwa Estonia .


    Nie wiem czy jest to realne do zrobienia ale może akurat


    Dziękuje serdecznie za zainteresowanie tematem


    Kuba
  • Poziom 18  
    Czy dla każdego nazwiska muszą być przewidziane 3 wiersze? 1 wiersz znacznie ułatwiłby sprawę... I czy w tych pozostałych dwóch wierszach (nad i pod państwem) też będą jakieś dane?
  • Poziom 11  
    Witaj
    Na początek wyjaśnij trochę bardziej szczegółowo co ma się dziać (czy mają się ukrywać kolumny nie zawierające szukanych danych, czy w jakiejś komórce mają się wyświetlać informacje w jakich miesiącach dany pracownik był w danym kraju, czy też ile razy był w danym kraju, czy wystarczy że dane kraje się podświetlą np. u danego pracownika na jakiś kolor).
    I opieraj się na oznaczeniach kolumn ze skoroszytu, np. kolumna C to nie miesiąc tylko Funkcja, Styczeń zaczyna się od kolumny J, a Luty od kolumny O
    Pozdrawiam
  • Poziom 18  
    Kolega chce, zeby po wyborze państwa wyświetlały się tylko te wiersze, które je zawierają. To jest raczej jasne... tyle, że do kazdego państwa w tym pliku przypisane są 3 wiersze nie jeden...
  • Poziom 9  
    Odp 1 .- Tak do Każdego nazwiska 3 wiersze

    Odp 2. -Tak - powinny się ukrywać kolumny nie zawierające konkretnych danych

    W załączeiu zdjęcie obrazujące mam nadzieje nieco jaśniej - o co mi konkretnie chodzi.
  • Poziom 9  
    WItam ,

    Mam pomysł aby wszystkie 3 wiersze były widoczne moge oczywiście zdublować nazwę - wiersz powyżej i wiersz poniżej - dla danego nazwiska - tu nie ma problemu.
  • Poziom 11  
    Witaj
    Zdaje się że ukrywanie wierszy to tylko przez VBA można zrealizować.
    Niestety nie jestem specem od VBA, dlatego tylko tyle udało mi się wykombinować.
    Połączenie VBA z dodatkowymi dwoma kolumnami pomocniczymi. Ktoś bieglejszy w VBA pewnie by to zrobił lepiej i mniej łopatologicznie ;)
    W tych dodatkowych kolumnach szukamy poszczególnych miast, czy występują oraz żeby było wiadomo które wiersze mają pozostać.
    Dołączyłem dwa guziki - filtrowania i czyszczenia filtru.
    No i w VBA już pozostało zrobić dwa makra do przypisania do tych guzików.
    Na chwilę obecną jest przyjęte tylko 156 wierszy i trochę muli przy filtrowaniu, ale powinno Tobie pomóc ogarnąć temat :)
    Te dwie kolumny pomocnicze można oczywiście ukryć.
  • Poziom 9  
    Witam ,

    Ropsi - jestem pełen uznania dla twego ..... co tu dużo ukrywać - geniuszu - dokładnie o taki efekt mi chodziło - dzięki serdeczne - działa wyśmienicie.

    Nie wiem czy da się to jakoś zoptymalizować aby samo filtrowanie przebiegało minimalnie szybciej - ale nie ma to już takiego znaczenia - Najważniejszy jest efekt , a efekt jest własnie taki jaki powinien być . DZIĘKI SERDECZNE

    Kuba
  • Poziom 9  
    Aldrin , Ropsi - Jesteście Wielcy

    Witam ponownie - siedzę przed tym komputerem i się cieszę jak dziecko które własnie dostało zabawkę - Rewelacja - cóż mogę więcej powiedzieć.

    Teraz tak sam siebie pytam - czemu ja wcześniej nie wpadłem na to aby zapytać się fachowców - ale nic - człowiek ambitnie próbował się zmierzyć z tematem i nie bardzo miał odwagę się przyznać , że może troszkę go temat przerasta .

    A jak już tak świetnie nam idzie - to może sobie trochę powybrzydzam - czy dało by się jeszcze tak zmodyfikować pole "szukaj" aby po fragmencie nazwy już excel zaznaczał pasujące wyniki - tzn wpisuje Ma i zaznacza mi MAjorka , Malta itd .

    Ale jak już zaznaczyłem wcześniej wynik który został mi zaserwowany całkowicie mnie satysfakcjonuje

    DZIĘKI
  • Poziom 11  
    Witaj ponownie
    No akurat w tej ostatniej kwestii to jest bardzo proste i możesz to robić sam ;)
    Wystarczy że nie będziesz wpisywał całej nazwy, a dokończysz *
    Jak zapewne wiesz "gwiazdka" zastępuje dowolną liczbę, dowolnych znaków.
    Czyli wpisując w pole szukaj ma* i po kliknięciu filtruj przefiltruje wszystkie słowa zaczynające się na ma (czyli malty, maroka, manili, makarony i manny ;))

    @Aldrin
    Dzięki, tego mi brakowało.
    Duuuuużo wody musi jeszcze upłynąć żebym śmigał po VBA :D
    A przy okazji może podpowiesz dlaczego gdy chciałem zrobić to odwrotnie (ukryć wszystkie wiersze poleceniem Rows.Hidden = True i odkrywać te na których mi zależy wyskakiwał błąd 1004 "Ustawienie właściwości Hidden klasy Range nie jest możliwe, podświetlając Rows.Hidden = True
  • Poziom 9  
    WItam

    DZIĘKI DZIĘKI SERDECZNE ZA WSZYSTKO - jeszcze tylko jedno pytanko na koniec.

    Kolumnę E , F przeciągnąłem do 300 - bo tyle mam wierszy po zaktualizowaniu swojej bazy - oczywiście modyfikując odpowiednio formułę

    w makro zmieniłem zakres do 300

    wszystko pięknie działa filtruje jak należy - tylko wyników w tych moich dodatkowych wierszach nie zaznacza już na kolor żółty - rozumiem ,że jeszcze gdzieś coś powinienem zmienić ?

    czy mogę się podpytać gdzie jeszcze tkwi haczyk ?
  • Poziom 11  
    Hehehe, faktycznie zapomniałem dopisać że w międzyczasie zrobiłem podkolorowywanie określonych komórek. Dopiero ostatnio to rozkminiłem i sprawdzałem jak to działa na Twoim przykładzie :)
    Szukaj w "formatowaniu warunkowym", "zarządzanie regułami", "ten arkusz"