Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

FRITZ!Box 7270 i słuchawka DECT Thomson Telecom

michalb77 28 Feb 2012 15:36 6806 20
    michalb77
    Level 15  
    Mam problem z telefonem DECT Thomson Telecom i routerem FRITZ!Box 7270, który jest również centralką DECT.
    Nr telefoniczny mam w Voip Freeconet.

Słuchawka zalogowana do swojej bazy i podłączona kablem działa bezproblemowo, problem jest jak zaloguję do Fritz'a jako DECT.
    Słuchawka zalogowała się bez problemu, ale nie mogę się na nią dodzwonić.
    Próbowałem z komórki i pod dwóch sygnałach (dioda telefonu na fritzu się świeci), dioda gaśnie i mam "telefon nie odpowiada" (czy jakoś tak), słuchawka ani drgnie.

Fritz rejestruje te połączenia w spisie połączeń jako nie odebrane,w panelu freeconet też rejestruje w przychodzących nieodebranych z błędem 480 "wywoływany abonent nie jest zalogowany do systemu".

Jak sobie z tym poradzić? Może ktoś ma taki system i działa? Mam chyba najnowszy firmware 54.05.04 multi.
  • Helpful post
    freetz_master
    Level 31  
    Witam, niestety niektóre (gorsze) telefony maja problemy z DECTEM, ponieważ producenci robią troche po swojemu.

U mnie jest tak,że na frycku rodziców w Polsce jest Siemens Gigaset i chodzi OK, u mnie mam Sinus A10 (takie troche badziewie Deutsche Telekom) i czasami też zrywa jedą słuchawkę.

W ostatnim firmware (Labor) z lutego tego roku
    http://www.avm.de/de/Service/Service-Portale/...or_start_vorschau_release_candidate_labor.php

(Link na dole)

dokonano poprawek. Po zainstalowaniu chodzą moje słuchawki bez zarzutu. Choć to wersja Labor (bodajże 3 z kolei) to na dniach ma być oficjalne Release. Zainstaluj więc tą wersję 'labor' a potem zrób update. Powinno pomóc.
    michalb77
    Level 15  
    Dzięki za zainteresowanie :)

W jakimś stopniu już sobie z tym poradziłem. Najpierw usunąłem wszystkie urządzenia telefoniczne, a potem zalogowałem słuchawkę.
    Rozmowy przychodzące działają, (z połączeniami wychodzącymi nie ma wogóle problemu) dopóki zrobię resetu routera, (lub będzie przerwa w zasianiu). Po ponownym zalogowaniu słuchawki przyciskiem DECT działa prawidłowo, ew. mogę podłączyć przez UPS i chyba nawet tak zrobię.

Jeszcze nigdy nie robiłem update routera, na razie się wstrzymam i poczekam na wersję finalną.
    Wolałbym wersję językową multi (o ile taka będzie) albo angielską, ale dzięki za linka.
  • Helpful post
    freetz_master
    Level 31  
    Zapewne będzie wielojezyczna, Labory głównie sprawdzaja niemieccy użytkownicy.
    BTW: najnowszy multi to xx.05.06

http://www.avm.de/en/Download/Info/index.php?...fo.txt&title=FRITZ!Box+Fon+WLAN+7270+Firmware

Update orginalnego firmware AVM jest proste jak budowa cepa.
    http://www.avm.de/en/service/FAQs/FAQ_Sammlung/11397.php3

1.online i skrzynka sama robi srestart, ustawienia są przejmowane i trwa to 5 Minut
    2. ściągnąć plik firmware i podać mu scieżke przez przeglądarke.

gotowe.
    W nowej wersji pojawiła się świetna funkcja dla userów niezaawansowanych sieciowo.
    Zainteresuj się
    https://www.myfritz.net/login.xhtml

Można przez siec zalogowac sie do skrzynki (tez z poprzez App iPhona albo Android) nie mając własnego darmowego dyndns. A w tych czasach wymiarania darmowych serwisów dns to naprawdę gratka.

Pozdrawiam.
    michalb77
    Level 15  
    freetz_master wrote:
    BTW: najnowszy multi to xx.05.06
    Właśnie teraz zauważyłem.

Zrobiłem update i efekt ten sam, może jeszcze z spróbuje tym 'labor'.
    Czy można potem zrobić downgrade do 54.05.06?
  • Helpful post
    freetz_master
    Level 31  
    Tak, downgrad można zrobić, ale zrób w koniecznie zapis konfiguracji do pliku.
    U mnie dopiero w wersji Labor nastąpiła diametralna poprawa.
    Jak w linku powyżej widać (po niemiecku) że poprawiono wiele aspektów DECT. Mogę to potwierdzić, że słuchawki działaja bez zarzutu.
    Mam 2 słuchawki w domu. Jedna na dole, druga na górze. I ta na górze milknęła po jakimś czasie i nie reagowała na rozmowy przychodzące. Teraz od kilku dni jest OK.
    michalb77
    Level 15  
    freetz_master wrote:
    zrób w koniecznie zapis konfiguracji do pliku
    Zawsze robię, nawet jak coś zmienię.

Niestety chyba ta wersja nie pasuje do mojego. Dziwne bo mam FRITZ!Box Fon WLAN 7270 v2

Wyskoczyło takie info:
    The firmware update failed:

The specified file does not contain any valid firmware for your device.

Repeat the firmware update or restart the FRITZ!Box.

Szkoda że nie pasuje :(
    freetz_master
    Level 31  
    aaaaa, to nie ten link, co ci podałem, 7270 jest v1, v2 i v3. Myślałem, że masz v3. To wtedy to musi być to
    http://www.avm.de/de/Service/Service-Portale/...ase_candidate/fritzbox-labor-7270v2-21824.zip

Czekaj, nie rób update!!!
    Zanim zaczniesz ściągnij recovery albo tą ostatnią oficjalna wersje firmware. Nie wiem, czy w tym Labor jest Annex A (na Polske) bo ta werja jest tylko po niemiecku, a tu jest Annex B. W razie draki musisz wgrac ponownie ostatnia oficjalna wersje multi i... czekac na oficjalną multi z Anexem A. Ale może w tej niemieckiej Labor jest też sterownik Anexu A. Ale tego na 100% nie jestem pewien. :?:
    Ja wgralem u siebie ten Labor ale u mnie w Niemczech działa, nie widziałem nigdzie natomiast przełącznika Anexów...
    michalb77
    Level 15  
    To samo :(

Tam są dwa pliki, może najpierw trzeba wgrać ten?
    FRITZ.Box_Fon_WLAN_7270_v2.54.05.05.image

Możliwe bo ja mam Annex A. Tyle że ja nie używam DSL.
  • Helpful post
    freetz_master
    Level 31  
    AAAA, to nie pójdzie tak... teraz mi świta.

1.Dla każdego Boxa v1,v2,v3 są nne firmware
    2. Dla każdej wersji są 2 a nawet 3 warianty: deutsch (Annex B), österreich/schweiz (z ANNexem A) oraz multi (oba Annex oraz B)
    Niestty można przez przegladarke robić update TYLKO z tej samej wersji i tego samego wariantu jezykowego.

A ponieważ "Labor" jest deutsch - to można zrobić update tylko skrzynek z firmware "deutsch" Nie ma labor österreich/schweiz ani multi......

Musisz czekać. Nawet jakbyś wgrał oficjalne recovery deutsch oraz zrobił update tego laboru, to skrzynka by szła - ale nie w Polsce na Anexie B......

Musisz uzbroić się w cierpliwość.

EDYCJA: Nie używasz DSL????????

To możesz zrobić recovery Deutsch
    ftp://ftp.avm.de/fritz.box/fritzbox.fon_wlan_7270_v2/x_misc/deutsch/

a potem Labor Deutsch (link jak podałem wcześniej) .A jak masz internet?
    michalb77
    Level 15  
    No to poczekam.

freetz_master wrote:
    Nie używasz DSL???????
    Internet mam przez WAN, DSL disabled
    freetz_master
    Level 31  
    Tak lepiej poczekać.

Potem byś musiał znowu odkręcać wszystko i robić recovery multi i upgrade multi.

A nowe firmware będzie lada dzień.
    drab441
    Level 10  
    Witam
    Mam Fritzbox-a 7270.Jeśli podepnę linię analogową do fritza to czy będę mógł połączyć się bezprzewodowo z fritzboxem telefonem z funkcją DECT a na zewnątrz ( w świat) poprzez linię analogową.Jakie telefony z Dekt-em polecacie do fritzboxa.Z góry dziękuję za opowiedz.
    freetz_master
    Level 31  
    Tak, będzie działało, fritzowi obojętne, czy dalej wychodzisz przez analog czy voip.

Najlepiej siemens gigaset wszelkiej maści. Reszta - próbuj ;-)
    drab441
    Level 10  
    Dzięki za info freetz_master.Mam jeszcze pytanie dotyczące podłączenia mojego fritzboxa 7270 v3 (zakupiony w niemeczech z uruchomionym adsl ) do linii telefonicznej TP S.A.Czy podłączyć do wejścia fon 1 lub 2.
    Pozdrawiam
    michalb77
    Level 15  
    Do fon 1/2 podłączasz telefony stacjonarne.
    Linię telefoniczną podłącz do gniazdka DSL/TEL.
    freetz_master
    Level 31  
    Podejrzewam, ze kolega drab441 jest zdezorientowany, bo nie pasują niemieckie kable.
    Niemiecki kabel Y nie pasuje zazwyczaj do polskich realiów, bo Niemcy robią ten kabel Y
    http://www.avm.de/de/Service/FAQs/FAQ_Sammlung/12004.php3

jako rj45 na 2xrj45 (bo tak pasuje do telekomowych spliterów,ALBO avm-owych przejściówek z TAE na rj45).
    Musisz zrobic jak kolega michalb77 pisze: orginalny Y niemiecki wkladasz do fritza DSL (szare gniazdko) a końcówki rj45 obcinasz i zarabiasz 2 x rj11 (w obu środkowe żyły). Musi być dokładnie jak na kablu opisano, gdzie dsl to dsl a gdzie telefon to musisz dać polski filtr.
    Do jednego gniazdka z telekomunikacji wkładasz adapter 1 na 2, i do tych 2 gniazdek właśnie dorobione kabelki od fritza.
    Wygląda to tak

FRITZ!Box 7270 i słuchawka DECT Thomson Telecom
    drab441
    Level 10  
    Dzięki za odpowiedzi.Przygotuję w wolnej chwili kabel tak jak opisujcie.
    Pozdrawiam
    darkziulo3
    Level 10  
    witam moze ktos pomoze mam problem z dect chce zainstalowac sluchawke sinus201
    i w tescie nie dzowni zadne pomaczenia nie dzialaja konfiguracja przebiega pomyslnie probowalem usunac juz sluchawki ktore dzialaja i dalej ta 1 nie chce mi dzialac mam 2 takie z jednego kompletu jedna dziala bezproblemowo a z 2 mam problem?
    freetz_master
    Level 31  
    spróbuj reset urządzenia do ustawień fabrycznych i wszystko od nowa.
    darkziulo3
    Level 10  
    panie mam tu pin nie znam go masz jakis pomysl? laczy sie normalnie wlasnie proboje tego