Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Gramofon UNITRA G 8010 - nie można wyregulować obrotów

luciu_sarna 28 Feb 2012 16:37 8075 3
Altium Designer Computer Controls
    luciu_sarna
    Level 12  
    Witam!
    Mam taki problem z gramofonem UNITRY.
    Otóż nie mogę wyregulować obrotów talerza. Wymieniłem potencjometr, bo podobno siadają często w tych modelach. Nie wiele to dało. Potem znalazłem instrukcję serwisową, która twierdzi, że za pomocą 2 potencjometrów na płytce drukowanej można ustawić prędkość dla 33 i 45 obr./min. Okazało się, że nic to nie daje. Więc dalej czytając instrukcję dowiedziałem się, że mam wymienić rezystor odpowiednio do problemu. T.j. dla potencjometru (P1) na płytce ustawionego maksymalnie w prawo (najwolniejsze obroty), wymienić rezystor R13 22K na R13 27K. Tak też zrobiłem.
    Od razu po przelutowaniu i zabawie potencjometrem udało mi się ustawić prędkość.
    Potem walczyłem z ustawieniami ramienia, bo nie grało tak jak powinno. Ale podczas tychże zabaw prędkość znów się rozstroiła.

Już jestem głupi. Nie wiem co robić. Dodatkowo w.g. instrukcji na talerzu "lusterka" górne służą do regulacji 45 obr/min, a dolne do 33 obr/min. Ale to właśnie górne mi się pokazują przy ustawianiu 33. Do tego jak przyspieszałem obroty żeby zobaczyć te lusterka niżej, to piosenki były wyraźnie przyspieszone.

Także, albo ta instrukcja to jakiś szajs i UNITRA robi sobie z klientów jaja, albo jest coś jeszcze walnięte w tym gramofonie.

Bardzo proszę o wskazówki i pomoc. Chciałem uruchomić sobie gramofon, a tu kicha.

Pozdrawiam bardzo serdecznie i proszę o wypowiedzi!
  • Altium Designer Computer Controls
    hajy
    Level 21  
    Witam

Gdzieś wyczytałem że problemem w polskich gramofonach jest sam zasilacz który jest jednopołówkowy, dość szybko wysiada w nim kondensator filtrujący. Rozwiązaniem jest przerobienie zasilacza, czyli wstawienie mostka Graetza i wymiana kondensatora na nowy, sama wymiana kondensatora powinna pomóc.
    Mam nadzieje że to odnosi się również do tego gramofonu.

Pozdrawiam Romek
  • Altium Designer Computer Controls
    PKLab
    Level 16  
    A czy sprawdziłeś żarówkę pod talerzem gramofonu nad tarczą tachometryczną osi silnika? Powinna świecić i być na 24V. Często z rozpędu ludzie wstawiają tam 12V co powoduje - o dziwo - nie spalenie żarówki tylko przysiad napięcia zasilacza głównego( napięcie siada z około 17v do ledwo 12V). Przy zaniżonym napięciu cała elektronika gramofonu głupieje (obroty, autostop).

pozdrawiam
    luciu_sarna
    Level 12  
    Wszystkie żaróweczki są sprawne. Poza tym przede mną nikt w nim nie grzebał.

A sprawdzić można. Napięcie, tak?