Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z połączeniem HC11F1 xprog-m Fiat Seicento

kukiz1986 28 Feb 2012 20:05 13699 20
  • #1
    kukiz1986
    Level 27  
    Witajcie, wszyscy piszą że xprog bez problemu czyta ten procek w sterowniku z fiata seicento. U mnie jednak nie czyta, czy jest jakiś sposób? Czy czytacie i podłączacie wg schematu?
  • #2
    autoel
    Level 26  
    W adapterze bez problemu,tylko trzeba się przylożyć do wyczyszczenia nóg.
  • #4
    janusz2008
    Level 33  
    W adapterze czyta bez problemu.
  • #5
    kukiz1986
    Level 27  
    cały problem w tym ze tylko tego adaptera z wszystkich nie mam, próbowałem prosić o jakieś jego schematy, jak jest podpięty i nic,

    mógłby mi ktoś zrobić zdjęcie adaptera lub rozpisać połączenia, jestem gotów nawet za to zapłacić bo za darmo raczej nikomu się nie chce, po części rozumiem
  • #6
    autoel
    Level 26  
    Przecież schemat masz w manualu Xproga więc w czym problem?
  • #7
    kukiz1986
    Level 27  
    podpinam wg schematu ale nie czyta, przed chwila wylutowałem i tez nic, adapter jest chyba inaczej podpinany. Nie jest tylko podpinany do tych goldpinow co wpinamy się czytając w układzie, jest tez chyba podpięty do tego drugiego rzędu pinów które są nie opisane
  • #8
    miwi
    Level 28  
    Musisz użyć adaptera z kwarcem. Miałem taki sam problem z niektórymi prockami i po kontakcie ze sprzedawcą programatora zapytał mnie od razu czy nie mam przypadkiem adapterów ze zwykłego xproga (są właśnie z kwarcami) a że wcześniej używałem zwykłego xproga to odkopałem adaptery i teraz jak mi jakiegoś proca nie czyta w adapterach oryginalnych to w tych starych jest ok.
    Ewentualnie między pinem 6 i 7 kwarc 8MHz no i oczywiście kondensatory ok 22pF do masy
  • #10
    miwi
    Level 28  
    Tak Masz ??
    B2 > 29
    B3 > 28
    B4 > 2
    B5 > 17
    GND > 1
    XTAL > 6 i 7
    Może spróbuj wybrać inną maskę w programatorze
  • #12
    miwi
    Level 28  
    A co z pinem 3 ?? bo na schemacie widzę że jest do masy ?? Jutro zobaczę na adapter jak fizycznie jest połączony i Ci odpiszę.
  • #14
    jaca 75
    Level 14  
    kolego spróbuj z kwarcem 4 MHz mi poszło pozdrawiam
  • #17
    15darekvw
    Level 27  
    Podepne sie pod temat bo jest podobny ja tez mam problem z odczytem HC11E20 xprog-m tez mi go nie czyta ani układzie ani w podstawce,''device ist silent'',ostanio czytałem motke z EWS 2 BMW security i czyta pieknie,czy jest jakis myk na jej odczyt HC11E20 bo juz sam nie jestem pewien czy problem lezy po stronie proga ryzowy czy po mojej stronie prosze o jakies podpowiedzi ktore pomoga mi rozwiazac ten problem.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Jak jest w układzie to cos podniesc trzeba?
  • #18
    tzok
    Moderator of Cars
    HC11F1 w IAW-16F - MODA, MODB i Vss zwarte razem, ja to flashowałem kabelkiem od Erricsona w układzie (zasilanie z 12V na sterownik przez złącze) ;) :

    Problem z połączeniem HC11F1 xprog-m Fiat Seicento Problem z połączeniem HC11F1 xprog-m Fiat Seicento
  • #19
    glutek
    Level 14  
    Odświeżam ten temat.
    A mianowicie mam sterownik od seicento 1.1 iwa16fm.e6, procek motki 68hc11f1 i próbuje odczytać, edytować i zapisać wartość przez upa. Problem w tym że nie mam adaptera. Wiele o tym czytałem i dowiedziałem się że należy w takim wypadku zrobić to w układzie. Z tego co wywnioskowałem należy połączyć kabelkami z nóżkami według instrukcji z upa (podałem w załączniku), wyjście J1 upa na 5V (czyli bez dodatkowego zasilacza) oraz podać zasilanie na jednostkę. Mam rację? Proszę o szybką odpowiedź i z góry dzięki.
  • #20
    15darekvw
    Level 27  
    Jesli podłaczysz sterownik pod zasilanie to nie podłanczasz z programatora(to jest zaznaczona ta kreska przerywana w manualu) i tyczy sie to w odwrotnej kolejnosci.