Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nokia n900, wyrwanie gniazdo zasilania + spartaczone lutowanie.

thayfun 28 Lut 2012 22:44 3910 8
  • #1 28 Lut 2012 22:44
    thayfun
    Poziom 1  

    Witam, to mój pierwszy post na tym forum, potrzebuje pomocy w sprawie mojego telefonu. Kupiłem i nie zostałem poinformowany o wcześniejszej naprawie (bądź nie naprawie). Telefon ma wyrwane gniazdo mUSB a płyta jest w dość opłakanym stanie, poniżej zamieszczam zdjęcie:
    Nokia n900, wyrwanie gniazdo zasilania + spartaczone lutowanie.

    Jest możliwość naprawy? Jakie to koszty?
    BARDZO PROSZĘ O POMOC.

    0 8
  • MagBoss
  • #2 28 Lut 2012 22:48
    sm233
    Poziom 37  

    Ładowanie zrobisz bez większego problemu, plus do bezpiecznika, a minus do masy ale z komunikacją będzie więcej zabawy.
    Nokia n900, wyrwanie gniazdo zasilania + spartaczone lutowanie.

    2
  • #3 28 Lut 2012 23:25
    Glemark1
    Spec od GSM

    Można zrobić tak jak pokazał kolega wyżej ale bardziej estetycznie i pewniej będzie oczyścić miejsce po złączu, wlutować nowe złącze a brakujące pady podłączyć pod przelotki i wszystko zabezpieczyć specjalnym klejem.

    1
  • #4 28 Lut 2012 23:51
    tele_sim
    Poziom 33  

    Glemark1 napisał:
    wszystko zabezpieczyć specjalnym klejem

    Jaki to klej?

    0
  • #5 29 Lut 2012 13:39
    rekordgsm
    Poziom 31  

    tele_sim napisał:
    Glemark1 napisał:
    wszystko zabezpieczyć specjalnym klejem

    Jaki to klej?


    Chociażby klej termotopliwy, używa się do jego podgrzania tzw. glue guna

    0
  • #6 01 Mar 2012 17:11
    Pocieszny
    Poziom 38  

    Nie polecam klejenia bo jak potem będzie potrzeba, żeby to polutować kolejny raz, to ktoś pięknie się nawdycha oparów. Gniazdo można przylutować normalnie, bo jest jeszcze do czego. Ewentualnie można wzmocnić miedzianą plecionką nasączoną cyną. Dobrze się to sprawdza.

    Jeżeli czujesz, że nie poradzisz sobie sam, to mogę Ci pomóc (też jestem z Krakowa). Odezwij się na priv.

    0
  • #7 01 Mar 2012 18:51
    rekordgsm
    Poziom 31  

    zenobeusz napisał:
    Nie polecam klejenia bo jak potem będzie potrzeba, żeby to polutować kolejny raz, to ktoś pięknie się nawdycha oparów. Gniazdo można przylutować normalnie, bo jest jeszcze do czego. Ewentualnie można wzmocnić miedzianą plecionką nasączoną cyną. Dobrze się to sprawdza.

    Jeżeli czujesz, że nie poradzisz sobie sam, to mogę Ci pomóc (też jestem z Krakowa). Odezwij się na priv.


    Oj kolego, nie za bardzo wiesz co to klej termotopliwy, który dozuje się przy pomocy glueguna, zapewne pomylił Ci się z klejem typu "kropelka" , której używanie w elektronice powinno być zabronione lub karalne, szczególnie jak ktoś miał przyjemność naprawiać telefon po takim zabiegu. Wracając do kleju o którym pisałem nie odparowuje on bo jest to jedynie masa plastyczna, która zmienia kształt przy udziale temperatury jak sama nazwa wskazuje a w razie potrzeby usunięcia go wystarczy podgrzać i bezproblemowo usunąć.

    0
  • #8 01 Mar 2012 19:30
    Pocieszny
    Poziom 38  

    Sorki, pisząc to pomyślałem o kropelce (zgroza). Klej termotopliwy rzeczywiście lepiej schodzi. Ale w tym przypadku wydaje mi się, że nie potrzeba niczego zalewać klejem, bo pola, na których trzyma się złącze, nie odpadły.

    0
  • #9 22 Paź 2012 15:11
    spokoszeroko
    Poziom 19  

    Witam, mam ten sam problem czyli wyrwane złącze USB, bez problemu zrobiłem obejścia lecz telefon udaje, że ładuje, tj. pokazuje, że ładuje ale godzina, dwie, doba, to samo czyli nie podnosi się stan baterii. Brakuje glassa N5300 ale patrząc pod mikroskopem jest on na linii plusa z bezpiecznika i dwie jego kulki to poprostu przejście dalej i przejście jest, drugie dwie kulki czy pola:) to masa. Czy musi być w końcu ten układ? Podstawiałem z innej Nokii ale rezultat nijaki czyli to samo, oszukuje, że ładuje. Istnieje rozwiązanie problemu? Dodam, że połączenie komputer-USB jest ok i tel. jest wykrywany prze komp. Tez pokazuje ładowanie ale nie ładuje.

    0