Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wybór pralki - wiodące marki

wolv 09 Oct 2014 22:42 184560 283
Optex
    Anonymous
    Anonymous  
  • Optex
    qstosz
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Ostatnie pytanie jest o pralkę z górnym załadunkiem.
    Anonymous
    Anonymous  
  • Optex
    kenyatta
    Level 9  
    a miał ktoś jakieś doświadczenia z tym ich silnikiem "inverter" electroluxa?
    emer
    Level 19  
    Michal-nowy wrote:
    Z autopsji:
    Electrolux bardzo głośna
    Bosch syf
    LG solidna i cichutka
    Hotpoint Ariston cicha i na razie obie w rodzinie chodzą bez problemów. Oczywiście silniki bezpośrednie.

myślę że to "oczywiście silniki bezpośrednie" nie dotyczy Aristona ...
    Poza tym nie mozna uogólniać charakterystykę i parametry na ogólnie firmę/markę, trzeba się odnieść do konkretnego modelu.
    Anonymous
    Anonymous  
    Jericho24
    Level 20  
    Michal-nowy wrote:
    Ariston posiada silnik bezpośredni
    Bezpośredni czyli bez paska napędowego?
    emer
    Level 19  
    Tez jestem ciekawy jaki to model Aristona ma silnik direct-drive ... wiadomo LG od wielu lat takie stosuje, ale że Ariston tez?
    Bezpośredni, to rozumiem, ze jest na "osi" bębna, jak LG direct-drive (DD)
    Anonymous
    Anonymous  
    Jericho24
    Level 20  
    Michal-nowy wrote:
    owoczesny silnik bezszczotkowy...chyba powiedział, że indukcyjny
    Nie indukcyjny a trójfazowy i nie bezpośredni ;)
    emer
    Level 19  
    Albo nie trójfazowy a po prostu inwertorowy (bezszczotkowy) - ale nie bezpośredni napęd, ma pasek jak wszystkie ;)
    Anonymous
    Anonymous  
    Jericho24
    Level 20  
    emer wrote:
    Albo nie trójfazowy a po prostu inwertorowy (bezszczotkowy) -
    bezszczotkowy silnik trójfazowy ;)

"Pralki Super Silent wyposażone są w trójfazowy silnik z systemem zawieszenia, który pochłania silniejsze drgania i zapewnia idealną ciszę, nawet podczas fazy wirowania."

http://www.hotpoint.pl/product-details/-/product-detail/F078554

Silnik to może i cichy jest, ale mi bęben rytmicznie stuka o coś.
    JacekArtur1
    Level 12  
    Witam. Czy ktokolwiek z państwa ma lub widział w akcji pralkę Amica z silnikiem inwerter? Model AWG8143CDi ?
    kenyatta
    Level 9  
    ja kopiłem elektroluxa z takim silnikiem i od pierwszego użycia uwielbiam ta pralkę. Wcześniej używałem dość starej i bardzo już głośnej bosh wob 1200 i ta nowa wirując z 1000 obrotów poziom hałasu ma taki co stara tylko piorąc...
    gtikompania
    Level 2  
    JacekArtur1 wrote:
    Witam. Czy ktokolwiek z państwa ma lub widział w akcji pralkę Amica z silnikiem inwerter? Model AWG8143CDi ?

Witam czytających.

02 lutego br. dojechała do inwestorki ta właśnie pralka: Amica AWG8143CDi, kupiona (częściowo za moją namową) za 1,6k zł. Dziś będę zgłaszał chęć odstąpienia od umowy kupna - zakup w sklepie sieciowym. Desperacja jest duża, bo koszty dostarczenia z Podkarpacia do magazynu pod Wa-wą spore, ale mankament jeszcze większy. Choć powody, u użytkowniczki bardziej już teraz emocjonalne, są konkretne. Ale do rzeczy.
    Wykonanie, jakość materiałów i ich wykończenie, spasowanie i praca ruchomych elementów na wysokim poziomie. Na pewno pod tym względem, rzeczona pralka jest warta wydanych na nią pieniędzy. Oczywiście, oceniam tutaj pralkę "z zewnątrz". Wiadomo, gwarancja - nie można rozkręcać. Ale przez otwory (dość duże) w tylnej ścianie służące do blokady zespołu piorącego można co nieco zobaczyć. Od spodu też jest szczelna (dla oka) zabudowa. Na przykład taka obserwacja: od wewnątrz, na blachach ścian zewnętrznych, znajduje się gruba na ok. 15-20 mm tekstylna mata tłumiąca w postaci nie bardzo sprasowanego filcu, podobna do tych stosowanych w motoryzacji, czy akustyce . Nie jedna „paka głośnikowa” chciałaby ją mieć (trochę interesuję się budową zespołów głośnikowych, głównie TL), a i moja Omega jest w nią suto zaopatrzona. Pralka pracuje bardzo cicho podczas prania . Podczas wirowania już trochę głośniej, ale całkiem „kulturalnie”. Szczególnie w początkowej fazie (to dla mnie nowy dźwięk w pralce), kiedy testuje wyważenie kręcącego się bębna, w pewnym zakresie mniejszych obrotów (trudno mi określić, jest to jakieś 50-80-100-150 obr/min) zaczyna wydawać dość wyraźnie słyszalny , ale jednak cichy, gwizd (ktoś na jakimś komentarzu napisał, że przypomina startujący helikopter), który na wyższych obrotach znika. Czasem na pełnym wirowaniu (czy to 1000, 1200 czy 1400 obr/min) ma dość wyczuwalne wibracje, szczególnie w górnej części, największe na blacie. Amplituda to jakieś 0,5, a nawet chwilowo ok. 1 cm. Czyli wino w kieliszku z reklamy może być zagrożone.
    Ale nie to jest powodem frustracji właścicielki. Bo, jak napisałem wcześniej, „kultura” wykonania i pracy mechanicznej jest na bardzo wysokim poziomie, ale … .
    No właśnie, ta początkowa faza wirowania, ale nie w aspekcie akustycznym, ale użytkowym, niemal kasuje tą pralkę, a w ocenie właścicielki kasuje definitywnie ( w/w desperacja). Mianowicie, czułość na niewyważenie bębna zawierającego wirowane pranie jest tak duża, że już jego niewielkie przekroczenie skutkuje niedopuszczeniem do zwiększenia obrotów i nie możnością odwirowania wsadu. Choćby po zakończeniu fazy prania czy w funkcji samego wirowania. Np. jednej sztuki ręcznie wypranej odzieży, czy dywanika łazienkowego spod muszli klozetowej lub farbujących (osobne pranie) czerwonych spodni dresowych.
    Po prostu, pralka o pojemności 8 kg nie umie wyprać lub tylko wypłukać czy odwirować jednej sztuki lub małej liczby odzieży, bo jedna sztuka, „turlana” w bębnie na początku wirowania nie rozłoży ciężaru w bębnie równomiernie na całym jego obwodzie, a tego nadczuły „końputer” Amicy nie zaakceptuje.
    I dupa !!!!!
    I choć są inne mankamenty, właściwie tylko w aspekcie programowym, to ten z niemożnością kontynuowania prania małego wsadu (pralka podejmuje próby wirowania wytrwale, kilkadziesiąt minut i więcej, ale bez skutecznie) powoduje, że użyteczność takiej pralki stoi pod dużym znakiem zapytania. Trzeba koniecznie łączyć, nie nadające się do wspólnego prania, rzeczy, albo np. zaopatrzyć się w wieloosobową rodzinę, albo np. brać do prania rzeczy sąsiadów, albo … . Absurd !!!!
    Inne jej, istotne wady programowe to: np. w programie „Krótki 12 min” (w instrukcji jest mowa o 20 min i raczej taki jest czas końcowy. I dłuższy !?) w tabeli jest podana temperatura prania 30*C (max! – jak wyjaśnił technik wezwany na zgłoszenie reklamacyjne, czyli może, ale nie musi … 8-o ), a grzałka włącza się na mniej niż pół minuty, może do minuty i wylewa zimną wodę po, nie tylko krótkim (cóż, tak ma być), ale i zimnym praniu o temperaturze kilkunastu *C ( w kranie 8-10*C). Niewielkie, świeże, normalne wydzieliny organiczne pozostałe w oczywistym miejscu na bieliźnie, po „praniu” i jednokrotnym płukaniu w zimnej wodzie pozostają nie usunięte.
    Inna cecha, wyglądająca na bubel, to BARDZO długi czas po którym pralka dostrzega, że ma zakręcony „kurek” z wodą. Do tego stopnia, że wykonać potrafi cały program „Krótki 12 min” bez wody (jak to możliwe?! Gdzie hydrostat i poziomy wody?) i na koniec wyświetli odpowiedni symbol. To program krótki. A w programie długim (1h i dłuższym) po 20-30 minutach oczekiwania ( i mieszania na sucho!?) wreszcie powiadomi otoczenie, że „daje se siana”. W tym wypadku tłumaczenie techników z infolinii i przybyłego z interwencją jest, że zwłoka jest potrzebna do zniwelowania fałszywych alarmów, bo „u ludzi są małe ciśnienia w sieci wodociągowej”.
    Tak, … .
    I to, na razie, by było na tyle w kwestii pt. „Amica AWG8143Cdi”.
    Mam nadzieję, że ten nieco obszerny opis, zostanie mi wybaczony, przydając się komuś z forumowiczów w podjęciu ewentualnej decyzji wejścia w posiadanie tej pralki. A ta, jak już ktoś kiedyś powiedział: „należy do Ciebie”.
    Pozdrawiam.
    Anonymous
    Level 1  
    gtikompania
    Level 2  
    skryn wrote:
    :arrow: gtikompania
    Znajdź mi i pokaz paluszkiem choć jeden model współczesnej pralki, która poradzi sobie z wyważeniem jednego chodniczka łazienkowego, szlafroka, kurtki puchowej, koca, etc...
    :?:
    Ja takiej nie znam, za to zjadłem zęby na pralkach przez ćwierć wieku. Jeszcze dziesięć lat temu było to możliwe, ale nie teraz.
    I nie psiocz na ten model Amica, bo za te pieniądze, to przy Miele nie ma się czego wstydzić.

Zgadza się. Tak też napisałem. Wykonanie na wysokim poziomie, warte swoich pieniędzy.
    Co nie zmienia faktu, że AD10EU Dialogic, co stoi w piwnicy i czeka na wirnik silnika, trzy tygodnie temu nie miał żadnych problemów z tym samym praniem, a nawet trudniejszym. Nie jestem znawcą pralek, a jedynie ich użytkownikiem i czasem naprawiam własną tylko, to widzę różnicę. Dialogic też nie był bez czucia, ale łykał takie problemy bez gryzienia. I jak miał na programie 15*, albo 23*, albo 37*, albo 48*, albo 59* czy 84*, to je realizował. Choć miał inne przywary. Ale to nie o tym pisałem.
    Wyrazy szacunku dla czytających.
    pi1002
    Level 11  
    Re "nowoczesnych silników bezszczotkowych"

Obecnie padła nam zaledwie pięcioletnia pralka Bosch LOGIXX 8 Eco Sillent WAS 24462PL/04.
    Z silnikiem bezszczotkowym, którym steruje moduł inwertora- i on poleciał -koszt samego modułu ponad 700 zł.

Pralka była z lepszych, na 8 kg, koszt zakupu około 1600 zł.
    Bosch ma zaporowe ceny części.
    Realnie licząc naprawa jest nieopłacalna.

Obecnie w nosie mam nowoczesność,cichość, ekologię, zużycie prądu i wody -skoro producenci robią pralki na pięć lat- liczy się moja ekonomia.
    Będę kupował pralkę najtańszą, z przedłużoną gwarancją na 5 lat i ją katował.
    Anonymous
    Anonymous  
    mamil_km
    Level 10  
    Witam, proszę o pomoc w wyborze pralki, potrzebuję kupić pralkę, może nawet dwie do świeżo remontowanej łazienki. W związku na to że będzie musiała stać w małej wnęce potrzebuję pralkę która będzie miała maksymalnie ok 45cm głębokości/60cm szerokości i była ładowana od frontu. Chciałbym aby była: względnie cicha, miała możliwie duży wkład, dobrze prała i teraz najważniejsze była trwała i względnie łatwa w serwisie. Zastanawiam się czy kupić najtańszą <45cm za ok 800zł np. Indesit IWSC 51052 C ECO PL , Amica AWB510L czy szukać czegoś lepszego co pochodzi więcej niż 2 lata. Początkowo byłem zdecydowany na pralkę LG F10B8ND , ze względu na to, że mam już kilka sprzętów tej firmy i jestem z nich zadowolony, jak również z powodu dobrze działającego i szybkiego serwisu tej firmy (raz korzystałem na gwarancji z TV. Teraz jestem już "głupi" bo zacząłem czytać opinie i tu forum gdzie przewijały się bosche, elektroluxy i gorenje. Podobno w wąskich gorenje łożyska nie wymienne. Czy są pralki typu slim z wymiennymi łożyskami? Jeśli ktoś spróbuje mi coś doradzić będę bardzo wdzięczny za pomoc.
    zurmanowicz
    Level 8  
    mamil_km wrote:
    Jeśli ktoś spróbuje mi coś doradzić będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Ja mam prawie identyczne pytanie (takie same parametry, płytka sześćdziesiątka ,więc podbijam wątek.
    Własnie padł mi Electrolux. Poszły łożyska i nie wiadomo co jeszcze bo majster od półtora tygodnia stara się do niej załatwić łożyska i nie może, dziś oznajmił że jutro oddaje pieniądze bo ma dość czekania na części, podobno obiecują mu codziennie że wysyłają kurierem a jak kuriera nie było tak nie ma i on nie chce swojej opinii narażać za błędy innych. Zajrzał do niej (ładowana od frontu) i okazało się że zgrzewany bęben więc załatwił od ziomków że mu rozetną i skleją ale sugeruje aby następną kupić ze skręcanym a nie zalewanym i na pewno nie Electrolux bo francuzy ładowane od frontu mają bardzo drogie i trudno dostępne części.

Doradźcie czy ściemnia czy ma racje. Która pralka przy ewentualne usterce łatwo dostępne części? Chyba zrobię tak jak ktoś już wcześniej pisał, kupię najtańszą z wymaganymi przeze mnie funkcjami, przedłużę gwarancję do 5 lat i będzie z bani. Czy takie podejście ma sens? Czy serwis może zanegować reklamację jak np znów padną łożyska?

Dzięki
    mamil_km
    Level 10  
    Czy ta pralka Bosch Serie 4 VarioPerfect WLG24261PL warta jest dołożenia pieniędzy do opcji inna najtańsza+przedłużenie gwarancji do 5 lat ? Czytałem, że prawdopodobnie ma wymienne łożyska (skręcany bęben).
    VT1100
    Level 1  
    Moja mamusia kupiła sobie pralkę,, nie wiem co to za badziew, kręci, woda się leje i niby się pierze. Ja mieszkam 15 lat w USA no i odwiedziłem mamusię i byłem z 6mcy no i sobie robię to pranie, patrzę w okienko (szkiełko) i widzę że moje majty i cała reszta kręci się... bez wody, tak się coś tam pieni niby ale wody to nie widzę, pralka mikroskopijna to se myślę że tak ma być, ale z drugiej strony jak nie widzę wody w pralce to chyba... zepsuta. Zadzwoniłem po mechanika obejżał posprawdzał i mówi mi że jest oki. Heh wziołem go na papieroska palimu gadamy i ja się go pytam czy to na pewno oki jak pralka na sucho pierze.. on się zaczyna śmiać i mówi że teraz takie pralki robią... oszczędne ale jak pan chcesz żeby pożądnie wyprała to weź pan wiadro gorącej wody i wlej pan wtedy będzie ok... hahah tak zrobiłem ale po kryjomu przed mamą....
    gtikompania
    Level 2  
    Witam ponownie,
    BC109B wrote:
    Witam,
    ...
    Może posiadacze pralki „Amica AWG8143Cdi” kupionej w drugiej połowie roku 2015 potwierdzą lub zdementują doniesienia kolegi gitkompania?

Iwestorka, jeszcze latem 2015, zamieniła się z córką opisywaną Amicą za wypasioną lodówkę i nowa użytkowniczka pralki twierdzi, że "to najlepsza pralka na świecie".

Pozdrawiam
    Anonymous
    Anonymous  
    Pixel
    Level 14  
    Potrzebuje kupić pralkę slim z ewentualna możliwością demontażu górnej pokrywy.
    Jest sens dopłacać za markę i "mniejsza awaryjność" czy kupić tańszą (coś jak HAIER)..

Pranie dla 2 osób max 2 razy w tygodniu. Zakup przez allegro.
    Mam rozumieć ze im mniejsza prędkość obrotowa wirowania tym łożyska będą trwalsze ?

Ktoś coś poleci doradzi ??

Dziękuję pozdrawiam
    rokko
    Level 12  
    Ja się wypowiem na temat pralki oraz serwisu Samsung, także w kontekście "lepsza droższa i znanej marki".
    Pod koniec zeszłego roku sytuacja mnie przycisnęła i musiałem w szybkim trybie zakupić pralkę slim.
    Warunek żony - łatwa obsługa, żadne tam pikania i wielokrotne wciskanie.
    Mój wybór padł na Samsung WF60F4EFW2W (min. dlatego, że to "polski produkt" a o płaskich Boschach czytałem, że są robione w Rosji, no i ładnie wygląda, trzeba przyznać) i pralka 27 grudnia znalazła się u mnie w domu.
    Podłączenie, poziomowanie, kalibracja, starter (płukanie + wirowanie) i pralka rusza do boju bo przez kilka dni nagromadziło się prania.
    Pierwsze uruchomienie - program "płukanie + wirowanie" - bez problemu, siedziałem i patrzyłem jak działa, więc wiem na 100%.
    Kilka pierwszych prań bez problemu.
    Po kilku dniach (przy kończeniu prania byłem w łazience i usłyszałem przy wirowaniu takie "pacnięcia" jakby coś zawadzało, trochę jak przy jeździe samochodem z kamykiem w oponie, lub klepanie paska klinowego ale pomyślałem, że może to z powodu nierównomierności rozłożenia prania.
    Po skończeniu prania i opróżnieniu pralki zapuściłem więc samo wirowanie, bez żadnego wkładu. I niestety "klepanie" słychać nadal, nie przy zwykłych "praniowych" obrotach bębna ale jak rozpędza się do wirowania. Mam też wrażenie, że bęben nie chodzi równo - jak obserwuję przez drzwiczki jego kant podczas wolnych obrotów to chyba powinno się mieć wrażenie, że stoi on w miejscu a tu widać jego niewielkie "pulsacje"… Przy ręcznym obracaniu bębna - na tyle co umiem go ręcznie rozpędzić - nic niepokojącego nie słychać.
    Zadzwoniłem na infolinię Samsunga.
    Po dogłębnym sprawdzeniu, czy zrobiłem wszystko wg instrukcji (poziomowanie, kalibracja, odległości od rzeczy w pobliżu itp) konsultant stwierdził, żebym czekał na awarię lub kod błędu na wyświetlaczu. Bo pralka przecież działa…
    Wezwałem jednak serwis, mimo, że grozili mi koniecznością pokrycia kosztów w przypadku "nieuzasadnionego wezwania".
    Serwis przybył i tak jak przypuszczałem "Nic nienormalnego nie słyszę, ten typ tak ma. To samo słychać w innych tego typu pralkach. Jak pan chce, proszę zgłosić pisemne zgłoszenie do Samsunga. Do widzenia."
    Przynajmniej nic nie skasował za wizytę.

Odkręciłem więc blachę z tyłu - widziałem jak serwisant odkręca i nie widziałem, żeby czymkolwiek zabezpieczał przed "niepowołanym dostępem".
    Na 99% dźwięk dochodzi z bębna i to raczej z środkowej części czyli chyba z łożyska
    zaobserwowałem też, ze śruba mocująca kolo pasowe jest ciepła po nawet jedynie takim "wirowaniu", zresztą wnętrze bębna też… od czego niby ?
    nie wiem też jak stabilnie powinno to wszystko wyglądać w nowej pralce ale układ "koło pasowe-śruba mocująca" idealnie centrycznie się nie obraca (widać "mimośrodowość")… - przypominam, że obserwacja była bez żadnego wkładu w pralce.
    Napisałem zgłoszenie pisemne do Samsunga w formularzu na www, dosłałem plik z nagraniem dźwięku pralki - odpowiedź" "wszystko OK".

Stan na chwilę obecną - pralka "klepie" nadal - i to klepanie wg mnie się nasila. Dwa lata gwarancji. Wytrzyma ?
    Anonymous
    Anonymous