Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lenovo IdeaPad Y530 - nie odpala, nie ładuje

szuwix 29 Lut 2012 11:43 2008 3
  • #1 29 Lut 2012 11:43
    szuwix
    Poziom 12  

    Witam,
    Mam laptopa z usterką zbliżoną do tego :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.ph...ght=y530&sid=c7aea7d80e239e6cb6fd6dd866129f69

    Właściciel w przypływie emocji trzasnął pokrywą co spowodowało jeszcze nie zdiagnozowaną jakąś usterkę w okolicy matrycy/inwertera. Matryca mrugała i po kilku dniach laptop padł. Nie włącza się, nie ładuje.
    Idąc tropem poprzednika i podpowiedzi sprawdziłem:
    napięcie na włączniku - 0V
    na przetwornicy - obecne tylko napięcie 19V na VIN
    I tu moje pytania
    1) czy u mnie również poszły zabezpieczenia przeciwzwarciowe skoro napięcie na VIN jest obecne?
    2) jak sprawdzić te układy? :(
    3) jakie to są układy? nie bardzo mogę z nich odczytać
    1 - "PJXBH" , "FDS", "..6679"
    2 - tutaj napis jest bardzo ciemny ale prawdopodobnie to ten sam układ

    Pozdrawiam,
    Piotr Ostrowski

    0 3
  • #3 29 Lut 2012 22:16
    szuwix
    Poziom 12  

    zatronik1 napisał:


    Przeczytałem, ale oznaczenia SHDN#, LDO3, LDO5, 2VREF mają się nijak do oznaczeń padów przetwornicy ISL6227 (http://www.intersil.com/data/fn/fn9094.pdf).
    Z treści szkolenia wynika, że jeśli nie ma VIN to mogły paść zabezpieczenia, moje pytanie jest czy jeśli mam VIN to na pewno zabezpieczenia są ok? Jeśli nie to jak mogę je sprawdzić?

    0
  • #4 29 Lut 2012 22:34
    zatronik1
    Poziom 24  

    Tak obecność Vin na kontrolerze przetwornicy oznacza że układy protect są sprawne i nie aktywne. Problemu należy poszukiwać gdzie indziej.

    0