Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dell VOSTRO 1400 nie włącza się

Łukasz K 29 Lut 2012 19:43 2034 5
  • #1 29 Lut 2012 19:43
    Łukasz K
    Poziom 17  

    Witam wszystkich kolegów.
    Laptop Dell Vostro 1400 nie włącza się po naciśnięciu włącznika. Laptop nie jest mój i nie znam jego przeszłości. Komputer był po reballingu chipsetu grafiki widać to. Chciałem od razu kupić nowy chipset ale potrzebuję potwierdzenia usterki bo nie chce narażać się na koszty. Położyłem płytę na podgrzewacz i od góry delikatnie hot-airem i chipset zaczął pływać. Po ostudzeniu objawy dokładnie takie same jak przed grzaniem:

    1. Po podpięciu zasilania (bateria włożona) mruga diodka ładowania baterii
    2. Po włączeniu power zapala się na 3 sekundy dioda zasilania i gaśnie i zaczyna ponownie ładować baterię (mruganie diody ładowania baterii).
    3. Wiatrak nie rusza
    4. Matryca w ogóle nie odpala kompletnie czarna
    5. Na zewnętrznym monitorze także martwica.
    6. Zasilacz sprawny
    7. Przy próbie włączenia laptopa na samej baterii także zapala się dioda zasilania na 3-4 s i po chwili gaśnie

    Nie podłączałem HDD do testów bo go nie mam.
    Mam pytanie czy mógł paść układ graficzny to tego stopnia że przez niego nie uruchamia się płyta?
    Czy jak wylutuje całkowicie grafikę to wtedy płyta powinna ruszyć? To by potwierdziło uszkodzoną grafikę.
    Jakie inne pomiary mogę zrobić na płycie żeby wyeliminować inne usterki?
    Dzięki za pomoc

    0 5
  • #2 03 Mar 2012 21:00
    Łukasz K
    Poziom 17  

    Płyta główna DELL
    REV: A00
    PWA P/N: DT132
    PWB P/N: WR184

    Procesor Intel Pentium core 2 duo 1,4
    RAM 2 GB

    Podpowiedzcie czy to typowy objaw uszkodzonej grafiki czy mam kupować nowy chipset czy szukać usterek gdzieś indziej?

    0
  • #3 03 Mar 2012 23:23
    Endrju111
    Poziom 22  

    Czy komputer już po "rebalingu" nie działał, czy może padł jakiś czas po nim?
    Zakładam, że jeżeli widać wyraźne ślady to reballing robiony amatorskimi metodami i równie dobrze może brakować połowy padów na płycie.

    0
  • #4 04 Mar 2012 12:15
    Łukasz K
    Poziom 17  

    Z tego co wiem komputer chodził po reballingu grafiki około 2 miesięcy. Chyba jednak nie obejdzie się bez demontażu grafiki bo faktycznie trzeba sprawdzić czy są wszystkie pady. Zastanawia mnie jeszcze czy uszkodzona chipset grafiki może powodować że płyta się nie uruchamia? Bo nie chce kupować nowego chipsetu jeśli uwalona jest płyta

    0
  • #5 04 Mar 2012 12:52
    Endrju111
    Poziom 22  

    Łukasz K napisał:
    czy uszkodzona chipset grafiki może powodować że płyta się nie uruchamia?

    tak

    0
  • #6 10 Mar 2013 20:54
    Łukasz K
    Poziom 17  

    Witam ponownie
    Dałem sobie spokój z tą płytą na jakiś czas. Kupiłem sobie drugą płytę bo nie miałem na nią czasu. Natomiast zdecydowałem zamówić układ Nvidia wpaliłem go i płyta nadal nie rusza. Wylutowałem go ponownie bo chciałem sprawdzić czy płyta zachowuje się inaczej niż z układem nvidii ale płyta zachowuje się dokładnie tak samo. Wiatrak matryca nie rusza, nawet nie drgnie. Niebieska dioda od zasilania pali się bladym światłem i przygasa cyklicznie co 2-3 sekundy. Pisze bladym bo świeci słabiej niż obok dioda informująca o ładowaniu baterii. Jak przyłożę ucho słychać ruszającą przetwornicę cyklicznie do gaśnięcia diody zasilania. Płyta ładuje baterię poprawnie. Reaguje na przycisk zasilania. Mrugną wszystkie 3 diody CAPSLOCK, i te dwie pozostałe i ponownie pojawia się dioda zasilania przygasająca co 2-3 dekundy.

    0