Nie zrozumiałeś, chyba nie rozróżniasz znaczenia określeń : dekoder, transkoder to są inaczej działające urządzenia.
Dekoder w telewizorze z sygnału zespolonego (PAL, SECAM,albo NTSC) odzyskuje składowe kolorów R-Y i B-Y które dalej są matrycowane do R, G, B.
Transkoder przetwarza sygnał zespolony (lub tylko chrominancję) jednego standardu na sygnał zespolony (lub chrominancję) w innym standardzie.
Transkoder włącza się szeregowo w tor.
Płytki transkoderów Secam > Pal stosowane były w przywożonych z Zachodu telewizorach, fabrycznie wyposażonych tylko w Pal.
Philips produkował do tego celu specjalne, dość proste i tanie scalaki więc takie przeróbki były bardzo łatwe.
Jakość obrazu była troszkę gorsza, niż z dobrego dekodera Secamu, ale prostota przeróbki była najważniejsza.
Gdy zaczęto przystosowywać kupione w Polsce telewizory z samym Secamem, do odbioru w systemie PAL,
zawsze dodawano, czasem równolegle a czasem przez układy przełączające ( funkcjonalnie - też równolegle) drugi dekoder - PAL.
Nikt do tego celu nie używał transkoderów , bo nie istniało proste rozwiązanie.
Profesjonalnych transkoderów używała Telewizja Polska.
Cała technika studyjna - kamery, magnetowidy, miksery itd. pracowały w PALu a dopiero tuż przed nadajnikiem (radiolinią) robiono z PALu SECAM, bo taka była norma.
Telewizor Sony KV1820R był, chyba w 1976 (może 75) roku opracowany specjalnie dla Polski.
Wymiana: z Japonii telewizory, do Japonii polski węgiel.
Na tytułowej stronie Serwisówki napisane: Polish model.
Zrobiony "na tranzystorach" dekoder był (jestem przekonany) najlepszym na świecie dekoderem Secamu.
Cały telewizor także rewelacyjnie niezawodny. Żadnych "zimnych lutów"
Po kilku latach zaczęły padać "damper diody" odchylania poziomego (trzeba było zastosować inną, lepszą, choć spotykałem wstawiane przez "fachowców" całe łańcuchy marnych did, często z radiatorami)
Po kilkunastu latach przyszła pora na klucz odchylania , potem trafo linii.
Nie spotkałem zepsutego powielacza.
Niestety, po 15-20 latach kończyły się kineskopy!!!
A teraz??
Wmak
P.S. Przeszukałem swoje archiwum. Znalazłem oryginał serwisówki KV1820E, z serwisówki KV1828R mam tylko część opisową i schematy montażowe.
Ideowe ktoś "pożyczył"
W piwnicy leży cały telewizor, z martwym kineskopem.
Wmak