Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

OTVC SONY - KV 1820R - Transkoder

Jabeko 29 Dec 2004 20:49 2888 14
NDN
    Jabeko
    Level 19  
    Moj problem jest banalny - brak koloru - niestety był tam transkoder i po jego wymontowaniu nie znam elementów -
    C362
    C344
    C330
    C348
    Mam schemat z elektrody lecz jest nie czytelny.Proszę o pomoc - kto ma schemat i podałby mi te elementy lub tych co kiedyś takowe transkodery montowali w tych typach odbiorników i wiedzą co zamieniali by owy transkoder mógł pracować.
    Przypomnę jest to SONY Trinition KV - 1820R
    Proszę nie mylić z KV 1820E poniewarz tam jest inaczej.Mam taki odbiornik lecz to wielka różnica.Pozdrawiam
  • NDN
    halotron
    Level 15  
    Jeżeli są to elektrlity[,] to przedział 2-10mf[;] zwykłe [-] kilka nf można sprubować[,] nie spowoduje to usterki.
  • NDN
    Tomek Włodarczyk
    Service technician RTV
    Mam schemat KV-1822R, i być może on będzie podobny? Sprawdź:
    -C330 na bazę Q306 : 10nF
    -C344 na bazę Q308 : 4,7uF/25V
    -C362 na bazę Q314 : 4,7uF/25V
    -C348 na bazę Q312 : 10nF
    Pozdrawiam Tomek.
    Jabeko
    Level 19  
    Niestety[,] ale po podstawieniu tych elementów nie mam dalej kolorów.
    Tam jeszcze przerobiony był potencjometr regulacji nasycenia.
    Nie wiem[,] czy jeszcze coś nie podlegalo zamianie podczas montarzu tego transkodera.
    Czekam dalej na porady.
    wmak
    Level 27  
    A czy jest tam jeszcze dorabiana płytka dekodera PAL ?
    (Nigdy nie było transkoderów PAL-Secam, transkodery Secam-PAL montowało się kiedyś do telewizorów z zachodu, gdy u nas był Secam)
    W tych telewizorach zwykle podłączało się wyjścia dekodera PAL równolegle do wyjść R-Y i B-Y z dyskryminatorów dekodera Secam.
    Do poprawnej pracy potrzebny był układzik (ze 2 tranzystory i potencjometr montażowy) wytwarzania impulsu sandcastle z impulsów odchylania poziomego.
    Ten impuls trzeba było ustawić pot.montażowym, by Pal chciał zaskoczyć.
    Bez oscyloskopu marnie to się naprawia.
    Jeszcze jedno - czasem potencjometr od barwy głosu (TONE) bywał przerabiany na regulator nasycenia dla dekodera PAL.
    Wmak
    Jabeko
    Level 19  
    Dzięki "wmak" jest tak jak mówisz.Potencjometr regulacji nasycenia jest odłączony a w jego miejsce wstawione dwa pr montaż.Nie ma płytki PAL.Był transkoder Pal secam.Jest to stary odbiornik i pamięta jeszcze czasy kiedy graliśmy w secam.Może powiesz mi jak dokładniej przyłożyć się do uzyskania koloru po wymontowaniu tego transkodera.. Transkoder już wywaliłem lecz nie znam tych elementów i nie wiem co dokladnie zrobić.Jak transkoder był zamontowany to z tym kolorem też byly siupy.Raz byl a raz nie - dlatego go wywalilem.Pozdrawiam
    wmak
    Level 27  
    Nie zrozumiałeś, chyba nie rozróżniasz znaczenia określeń : dekoder, transkoder to są inaczej działające urządzenia.
    Dekoder w telewizorze z sygnału zespolonego (PAL, SECAM,albo NTSC) odzyskuje składowe kolorów R-Y i B-Y które dalej są matrycowane do R, G, B.
    Transkoder przetwarza sygnał zespolony (lub tylko chrominancję) jednego standardu na sygnał zespolony (lub chrominancję) w innym standardzie.
    Transkoder włącza się szeregowo w tor.
    Płytki transkoderów Secam > Pal stosowane były w przywożonych z Zachodu telewizorach, fabrycznie wyposażonych tylko w Pal.
    Philips produkował do tego celu specjalne, dość proste i tanie scalaki więc takie przeróbki były bardzo łatwe.
    Jakość obrazu była troszkę gorsza, niż z dobrego dekodera Secamu, ale prostota przeróbki była najważniejsza.

Gdy zaczęto przystosowywać kupione w Polsce telewizory z samym Secamem, do odbioru w systemie PAL,
    zawsze dodawano, czasem równolegle a czasem przez układy przełączające ( funkcjonalnie - też równolegle) drugi dekoder - PAL.
    Nikt do tego celu nie używał transkoderów , bo nie istniało proste rozwiązanie.
    Profesjonalnych transkoderów używała Telewizja Polska.
    Cała technika studyjna - kamery, magnetowidy, miksery itd. pracowały w PALu a dopiero tuż przed nadajnikiem (radiolinią) robiono z PALu SECAM, bo taka była norma.

Telewizor Sony KV1820R był, chyba w 1976 (może 75) roku opracowany specjalnie dla Polski.
    Wymiana: z Japonii telewizory, do Japonii polski węgiel.
    Na tytułowej stronie Serwisówki napisane: Polish model.
    Zrobiony "na tranzystorach" dekoder był (jestem przekonany) najlepszym na świecie dekoderem Secamu.
    Cały telewizor także rewelacyjnie niezawodny. Żadnych "zimnych lutów"
    Po kilku latach zaczęły padać "damper diody" odchylania poziomego (trzeba było zastosować inną, lepszą, choć spotykałem wstawiane przez "fachowców" całe łańcuchy marnych did, często z radiatorami)
    Po kilkunastu latach przyszła pora na klucz odchylania , potem trafo linii.
    Nie spotkałem zepsutego powielacza.
    Niestety, po 15-20 latach kończyły się kineskopy!!!
    A teraz??

Wmak

P.S. Przeszukałem swoje archiwum. Znalazłem oryginał serwisówki KV1820E, z serwisówki KV1828R mam tylko część opisową i schematy montażowe.
    Ideowe ktoś "pożyczył"
    W piwnicy leży cały telewizor, z martwym kineskopem.
    Wmak
    gera57
    Level 11  
    Całkowicie zgadzam się z WMAKiem- Mieszkam na Ukrainie i mam te same problemy dzisiaj na głowie, co mieliście ongiś wy. U nas są w sprzedarzy wyminione wyżej dekodery, dzałające na TDA4650, TDA4555... z powodzeniem. Ja nigdy nie używam transkodera jeżeli można mieć inne rozwiązanie. Przyjeżdżaj do nas i bierz za $4.
    artjab
    Level 20  
    Ten model TV miał fabrycznie zamontowany dekoder tylko SECAM. Prawdopodobnie ten monter który wstawiał dodatkowy dekoder PAL ( a nie żaden transkoder) odpiął sygnały różnicowe R-Y i B-Y z orginalego dekodera, bo są w tej chwili już niepotzrbne a jest to prostsze , nie trzeba dawać kluczy przełączających PAL/SECAM i dlatego wylutował niektóre elementy orginalne z TV. Zakładanie tych elementów z powrotem nic ci nie da i tak nie będzie koloru. Lepiej sprawdź na jakim scalaku jest zrobiony dodatkowy dekoder PAL (wg ciebie transkoder) może być TDA3510 lub TDA4510 takie były najczęściej stosowane. Wtedy koledzy na forum udzielą ci konkretnej pomocy. Jeszcze dodam że mam w domu taki model TV 1820R i jest na chodzie, mam też schemat i w razie czego mogę jeszcze pomóc.
    Jabeko
    Level 19  
    Co do ostatniego postu to jeśli masz schemat to bardzo proszę prześlij mi go na skrzynkę.Mój adres Jabkobodek(_at_)wp.pl
    artjab
    Level 20  
    Przesłałem na PW schemat TV. Tak jak myślałem kondensatory C362 C344 C330 C348 są niepotrzebne, pracują w dekoderze SECAMu, a w tej chwili mamy PAL, no chyba że chcesz oglądać przez satelitę programy francuskie.
    Jabeko
    Level 19  
    Niestety koloru nie ma nadal - Idę zaraz główkować lecz po woli się gubię.
    Skoro ten OTVC fabrycznie byl w PAL to co tam robila ta płytka Secam??
    Dzięki za schemat.Mam podobny OTVC i tam bez zadnej plytki byl kolor.
    Mój znajomy mowił że to właśnie jest Transkoder i by to wywalić.On już kiedyś montował takie plytki lecz ja w tym czasie jeszcze nie wiedzialem co to dioda.Proszę o dalsze porady.
    wmak
    Level 27  
    Chyba Ci się zupełnie pozajączkowało. Przeczytaj jeszcze raz posty!
    Od dwóch tygodni wyraźnie Ci piszemy, że KV1820R był fabrycznie
    wykonany TYlLKO w wersji SECAM

A teraz w Polsce nadają Wyłącznie PAL.
    Nic dziwnego, że nie ma koloru !
    Trzeba dołożyć dekoder PAL, to sie kolor znajdzie.
    Wmak

Telewizory KV1820R i KV1820E z zewnątrz są identyczne (niektóre 1820E miały drewnopodobną obudowę).
    Wewnątrz prawie identyczne, ale zupełnie inne płyty dekodera/wzmacniaczy wizyjnych.
    Nawet bez schematu nietrudno rozpoznać: wersja
    E- tylko PAL ma dekoder na scalakach i musi tam być kwarc 4,43 MHz
    a wersja
    R - tylko Secam zrobiona wyłącznie na tranzystorach i oczywiście nie ma kwarcu.
    Do polskiej wersji - R/Secam dodawano dekoder Pal.
    Do "zachodniej" - E/Pal wkładano transkoder Secam>Pal (i przestrajano fonię).

Wmak
    Jabeko
    Level 19  
    Dzięki za porady - Byl tam jednak Pal a nie transkoder.Po wstawieniu PAL - chodzi lecz radzę nie pchać się w takie telewizory na piechotę.
    wmak
    Level 27  
    Rada o jakieś 10 lat spóźniona, bo 99% tych telewizorów wymarło.
    W czasie, gdy jeszcze żyły i był to czas instalowania PAL'u, był to jeden z łatwiejszych do przeróbki telewizorów.
    Sądzę, ze brali się wtedy do takiej roboty ludzie wiedzący, jak działa telewizor.
    Wystarczyło znaleźć wejścia R-Y i B-Y na tranzystorową matrycę, (w której był już układ odtwarzania składowej stałej)
    i punkt z impulsami H do kluczowania (generator "sandcastle'a" w razie potrzeby) dekodera.
    Regulacja nasycenia na popularnym TCA660 nie była trudna do wykonania.
    Wmak