Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Windows 2000 uruchamianie

piotrmiazga 29 Dec 2004 21:06 1888 12
    piotrmiazga
    Level 10  
    Panowie w jaki sposób ustawić kompa na którym jest postawiony win2000 prof. tak aby po włączeniu komp uruchomił się w dosie (możliwość pracy w dosowym NC) i po wpisaniu np. WIN2000 uruchamiał się windows.

Proszę o pomoc.
    zmludek
    Level 12  
    Wg mnie nie da sie tak zrobic go win 2000 nie ma dosa z tego co wiem.
    sigman
    Level 16  
    Nie masz dosa, kiedy masz win 2000. Masz tylko ten emulator dosa, zwany wierszem poleceń i tyle. Dosa trzeba osobno zainstalować.
    piotrmiazga
    Level 10  
    OK ale jak zainstaluje DOS-a to w jaki sposób zablokować automatyczny start windowsa?
    mbo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Najprościej najpierw zainstalowac DOS'a , a później Win 2000.
    Wtedy sam doda odpowiednią opcję do menu startowego.
    tzok
    Moderator of Cars
    Niemniej DOSa i Windowsa musisz mieć na osobnych partycjach i najprawdopodobniej z poziomu DOSu nie będzie dostępu do partycji Windowsa (jeśli ta będzie na NTFS lub DOS nie będzie obsługiwał FAT32). Na pewno nie będzie się też dało przejść z DOSa do Windowsa bez restartu.
    piotrmiazga
    Level 10  
    Załóżmy że system Win2000 i DOS jest na FAT32. Czy to się da zrobić na jednej partycji. W systemie Win98 w ukrytym pliku bodajże MSDOS w wierszu Bot.......coś tam=1 wpisując 0 blokujemy start windowsa, po zapisaniu zmian restartujemy kompa i winda nam się nie uruchamia, następnie w wierszu poleceń wpisując WIN98 startujemy windą.
    Nie wiem czy napisałem to zrozumuale ale o takie <<COŚ>> chodzi mi z windą2000.

Pozdrawiam.
    tzok
    Moderator of Cars
    Nie, nie da się tak zrobić, Windows 2000 (ani żaden na jądrze NT) nie może być uruchomiony spod DOSu (w przeciwieństwie do Win9x, które musiały być uruchamiane spod DOSu).
    piotrmiazga
    Level 10  
    Czyli zostaje mi tylko zrobienie systemów na dwóch partycjach.
    Robert B
    Level 43  
    Możesz zrobić na jednej ale najpierw zainstaluj DOSa ( wystartuj z dyskietki -> format c: -> sys c: lub format c: /s ) a potem instaluj Win2000 i przy instalacji nie konwertuj na NTFS. Plik boot.ini będzie miał wtedy np. taką postać (tak jak u mnie):

[boot loader]
    timeout=3
    default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT
    [operating systems]
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINNT="Microsoft Windows 2000 Professional" /fastdetect
    C:\="Poprzedni system operacyjny na dysku C:"

Na starcie będziesz miał możliwość wyboru systemu w czasie określonym w "timeout=..." U mnie jest to 3 sekundy. Po tym czasie domyślnie startuje Win2000.
    irek_s
    Level 14  
    Można zrobić tak jak sugeruje Robert B. w poprzednim poście.

Nie zalecam jednak instalacji DOS i Windows 2000 na jednej partycji.
    Nie zalecam również instalacji DOS-a 6.22/Windows 95 OSR1, a instalację Windows 95 OSR2 lub Windows 98.

Powody

1. DOS 6.22/Windows 95 OSR1 obsługuje tylko FAT16 i partycję do 2 GB. Wykorzystuje rozmiar klastra o wielkości 32 kB, marnotrawiąc przez to powierzchnię dyskową przy małych plikach.
    Windows 95 OSR2/Windows 98 obsługuje oczywiście FAT32, przy klastrze 4 kB.

2. Windows 2000 pracuje z systemem plików FAT16, ale nie jest to poezja.

Proponuję, aby wykonać następującą procedurę

1. Zarchiwizować dane
    2. Załadować system z CD-ROM-u instalacyjnego lub dyskietki systemowej Windows 98
    3. Utworzyć 2 partycje FAT32 - umożliwia to obsługę obu partycji przez Windows 98 (fdisk - Windows 98)
    2. Wykonać formatowanie
    3. Zainstalować na dysku d - Windows 98 lub wykonać sys d: (ewentualnie wcześniej, aby pominąc ten krok format d: /s)
    4. Zainstalować na dysku c - Windows XP
    5. Zmienić wpis w pliku msdos.sys
    BootGUI=1
    na
    BootGUI=0
    informując system, że ma nie ładować interfejsu graficznego.
    Pamiętaj, że aby dokonać zmian w tym pliku należy wcześniej zmienić jego atrybuty.
    6. Wykonać pożądane zmiany w pliku boot.ini (zob. też -> System -> Zaawansowane -> Uruchamianie i odzyskiwanie / Ustawienia)
    Robert B
    Level 43  
    Mówiłem o DOSie z Win98se :)
    Obsługuje poprawnie oba moje dyski (120 i 200GB)
    W katalogu Windows do tego DOSa wystarcza parę plików oraz cały katalog \COMMAND\

Przykładowo zawartość pliku msdos.sys jest następująca:

[Options]
    AutoScan=2
    BootDelay=4
    BootGUI=0
    BootKeys=1
    BootMenu=0
    BootMenuDefault=5
    BootMenuDelay=30
    BootMulti=1
    BootSafe=0
    BootWarn=1
    BootWin=1
    DblSpace=0
    DisableLog=0
    DoubleBuffer=1
    DrvSpace=0
    LoadTop=1
    Logo=0
    Network=0
    SystemReg=1
    WinVer=4.10.2222

[Paths]
    HostWinBootDrv=C
    WinBootDir=C:\WINDOWS
    WinDir=C:\WINDOWS

Z kolei możesz zrobić w plikach config.sys i autoexec.bat następne menu startowe dla samego DOSa.
    Podaję przykładowo początek mojego config.sys:

[COMMON]

[MENU]
    menuitem=NC
    menuitem=Czysty_DOS
    menudefault=NC, 5

[Czysty_DOS]

[NC]
    device=c:\windows\himem.sys /testmem:on /v

itd.....

Czysty DOS przydaje się np. do pracy z edytorami biosu (nowsze wersje Modbina).
    opiotr
    Level 13  
    irek_s wrote:

2. Windows 2000 pracuje z systemem plików FAT16, ale nie jest to poezja.

?? Nie rozumiem tego co napisales, kompletne bzdety. Ja mam u siebie win2000 na fat16 zeby szybciej chodzil i wszystko jest ok lepiej napewno niz na ntfsie. A tak wogole nie wiem czemu wszyscy az tak bardzo polecaja tego ntfsa, prawie nigdy niewiedzialem aby ktos wykorzystywal mozliwosci tego formatu. Zreszta zabezpieczenie danych zeby mial dostep do niego tylko uzytkownik i tak jest marne skoro mozna poprostu przekonwertowac partition magiciem na format fat i potem wszystko odczytac to troche dla mnie smieszne.