Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nadawanie sygnału z komputera do TV

uzi104 01 Mar 2012 20:11 2689 14
  • #1 01 Mar 2012 20:11
    uzi104
    Poziom 10  

    Witam mam w pokoju stary telewizor Polkolor 5671 i chciałbym widzieć na nim obraz z komputera. Może być bez dźwięku.
    I teraz pytanie jak mogę ten obraz odbierać na tym TV? Myślałem o czymś takim jak działały stare gry telewizyjne typu Pegazus że były one podłączone pod gniazdo antenowe. Tylko jak można nadawać ten sygnał z komputera?

    Pozdrawiam

    0 14
  • Pomocny post
    #2 01 Mar 2012 20:18
    263573
    Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    #4 01 Mar 2012 21:27
    263573
    Użytkownik usunął konto  
  • #5 01 Mar 2012 21:57
    uzi104
    Poziom 10  

    Mam taka przejściówkę na pewno bo pamiętam. Znalazłem nawet kabel w domu który z jednej strony ma S-Video a z drugiej chinch i tylko musiał bym sobie kupić przejściówkę z chinch na EURO. Przynajmniej wtedy tak na próbę to uruchomię wtedy jak to działa.

    Dzięki za pomoc

    0
  • Pomocny post
    #6 01 Mar 2012 22:05
    263573
    Użytkownik usunął konto  
  • #7 01 Mar 2012 22:16
    uzi104
    Poziom 10  

    Nadawanie sygnału z komputera do TV
    Gniazdo karty graficznej mam takie jak na górnym rysunku a wtyczkę na kablu mam taką jak na dolnym.
    Dźwięku nie będę podpinał no bo mam głośniki

    0
  • Pomocny post
    #8 01 Mar 2012 22:25
    263573
    Użytkownik usunął konto  
  • #9 02 Mar 2012 16:50
    uzi104
    Poziom 10  

    Coś jest nie tak bo ani nie wykrywa telewizora w sterownikach od karty graficznej ani nie ma dźwięku nawet jak podepnę wtyczkę jack'a pod wyjście słuchawkowe w komputerze a do telewizora pod Euro. Przeszukałem dla pewności na prawdę bardzo duży zakres częstotliwości w TV i nic nie odbiera. Co może być nie tak?

    0
  • #10 02 Mar 2012 16:52
    263573
    Użytkownik usunął konto  
  • #11 02 Mar 2012 17:11
    uzi104
    Poziom 10  

    Dokładnie to jest tak że mam potrójny kabel, jeden najgrubszy z jednej strony ma wtyczkę S-Video a z drugiej żółty Chinch. Dwa pozostałe przewody z jednej strony połączone są z wtyczką jack a z drugiej żółty i czerwony Chinch. Kupiłem sobie dzisiaj przejściówkę z Chinch na Euro i tym sposobem łącze się z TV. Jak przełączam na AV to nie ma żadnego efektu ani dźwięku ani obrazu. Pamiętam że podłączone było do niego swojego czasu wideo i działało na kanale zero ale i na nim nie ma żadnego efektu

    0
  • #12 02 Mar 2012 17:34
    263573
    Użytkownik usunął konto  
  • #13 02 Mar 2012 18:00
    uzi104
    Poziom 10  

    Nie, S-Video<->żółty Chinch to ten moj kabel przy pomocy którego łączy się te sprzęty. Ta przejściówka co była w zestawie to ATI <-> Chinch tyle że mój kabel nie ma z obu stron Chinch.
    Niestety problem leży po innej stronie - niby mam włączone AV na TV a jednak ono nie wskakuje. Podpiąłem kabel pod jeszcze starszy TV i tam po włączeniu AV działa ok (przynajmniej dźwięk bo nie miałem jak komputera pod niego podpiąć).
    Zatem mam takie pytanie co może być przyczyną tego że pomimo włączonego AV na TV nie jest tak na prawde przełączany na AV/nie wskakuje AV?

    0
  • #14 02 Mar 2012 18:14
    263573
    Użytkownik usunął konto  
  • #15 02 Mar 2012 18:38
    uzi104
    Poziom 10  

    Tyle że problem póki co jest po stronie TV bo nie chce działać AV. Co może być przyczyną?
    Sprawdzę jeszcze jutro to z tymi pinami ale póki co musiałbym coś zrobić z tym TV

    0