Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Golf IV - regulacja lusterek

CameR 01 Mar 2012 21:38 25232 5
    CameR

Moderator of Vehicle Security
    W Golfie IV z 2001r, podczas regulacji lusterka w pozycji L - rusza się lewe i prawe, przy regulacji w pozycji R - tylko prawe.
    Wiem, że w innych samochodach grupy VAG, również lusterka ustawiają się wspólnie L+R i R , jednak w innym egzemplarzu Golfa IV z 2000r. regulacja działa niezależnie: pozycja R-prawe, pozycja L-lewe.
    W którym samochodzie regulacja działa prawidłowo?
    Czy jest możliwość programowania tej funkcji?
  • Helpful post
    mercedesik
    Level 26  
    W 2001 roku był przeskok jeśli na "lewym" lusterku rusza się prawe ALE tylko na boki a nie góra dół to zjawisko jest jak najbardziej prawidłowe.
    CameR

Moderator of Vehicle Security
    Jest bardzo możliwe, że w roku modelowym 2001 wprowadzono taką zmianę.
    Szukam tej informacji w instrukcji obsługi, ale znalazłem tylko to:
    Golf IV
    Passat B5
    Passat B6 - synchroniczna regulacja lusterek
    Skoda Octavia I
    wojnar
    Level 16  
    W obydwu przypadkach lusterka działają prawidłowo.
    Nie wiem jak u GIV, ale u OI to zaczęło modelami po FL (od 2001).

@mercedesik:
    Prawidłowo to działa w góre/ w dół, w prawo / w lewo.
    Tylko że na boki to działa źwierciadlannie. Lewe w prawo a zarówno prawe w lewo a na odwrót. Czyli oba do siebie a na odwrót oba od siebie.
    Antares64
    Level 11  
    Przepraszam, że odgrzewam temat, ale nie chcę zakładać nowego traktującego o tym samym.

U mnie sytuacja wygląda podobnie, ale z małą różnicą. Od początku jak mam swojego Golfika (2002r) regulowałem sobie lusterkami odddzielnie. L - lewe, R - prawe i było ok. Parę dni temu skradziono mi wkłady luster, więc kupiłem nowe. Podłączyłem maty grzewcze i sprawdziłem czy działają mechanizmy. O dziwo, nie wiedzieć czemu nagle ujrzałem sytuację jaka była opisana w pierwszym poście, tj.
    L - steruje oboma, R - tylko prawym !!!!??? Jak to jest możliwe? czy coś sie przestawiło w kompie, gdy stracił "kontakt" z lustrami?? Mat grzewczych nie podejrzewam - w końcu to zwykłe grzałki...

Ktoś zna odpowiedź??
    wojnar
    Level 16  
    L steruje oboma, R steruje prawym - tak ma być i tak u Ciebie zawsze było, tylko że tego nigdy nie zauważyłeś. Nie mogło zmienić się samo od siebie.

W praktyce:
    L - posterujesz głównie lewe, jak potrzebujesz, nie przejmujesz się prawym.
    Dalej R- dosterujesz prawe.
    No od teraz tylko w pozycji L sterujesz oba, które sterowane są zwierciadlannie. Czyli do stron zawsze od siebie czy ku sobie.
    Zmienisz pozycje siedzenia albo usiądzie ktoś z inną postawą, wtedy steruje(sz) tylko raz, ale oba lustra wspólnie.

Niestety nie ma u mnie polskiego manuala.