Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ferguson ARIVA 120 COMBO - nie wyszukuje telewizji TRWAM

01 Mar 2012 23:43 5584 15
  • Poziom 15  
    Witam.
    Kupiłem dzisiaj Arive Combo 120. Niby wszystko działa ale nawet przy ręcznym przeszukaniu transpondera 12604, 22000, H znajduje tylko jakieś parę WDR i jeden SKY. Wersja oprogramowania V2.17B3. Czy ktoś spodkał się już z takim problemem? Na innych forach wyczytałem żeby zmienić oprogramowanie na nowsze ale wersja którą posiada mój odbiornik taką jest. Instalacja antenowa oparta jest na monoblock twin. Mam też ARIVE 220 i na tym tunerze jest wszystko działa. Próbowałem na obu wyjściach konwerter. Nie zauważyłem braku innych programów. Parę razy przywracałem ustawienia fabryczne. Co jeszcze mogę sprawdzić?
  • Poziom 15  
    Jak widać w instrukcji załączonego linku na ostatnim zdjęciu wyraźnie widać znalezione programy: Trwam i parę WDRów. U mnie wyszuka SKY i parę WDRów a Trwam ani śladu. Jestem pewien że coś jest nie tak z tunerem ponieważ na mojej instalacji było podłączane już wiele tunerów i nie było problemów z TV Trwam. Ale w tym przypadku brak mi pomysłu jak to rozwiązać.
  • Poziom 43  
    Zobacz dzisiaj czy znajdziesz. Wczoraj Trwam miała " przerwy w odbiorze" - awaria? Zobacz na innej antenie.
  • Poziom 38  
    andsab napisał:
    Mam też ARIVE 220 i na tym tunerze jest wszystko działa.
    Czyli wina leży po stronie Ariva Combo 120. Może głowica walnięta od nowości.
    Proponuję wymienić tam gdzie kupiłeś.
  • Poziom 24  
    Jakby był problem z sygnałem to i pozostałych kanałów z tego tp. by nie wyszukało.

    Usuń transponder z listy, zatwierdź zmiany, dodaj go ponownie i przeskanuj.
  • Poziom 38  
    Może tuner nie znajduje programów z polaryzacji H, a znajduje tylko z V także to też trzeba sprawdzić.

    Jak kolega wyżej napisał, najpierw trzeba sprawdzić ustawienia czaszy, konwertera i kąt skręcenia konwertera.
  • Poziom 43  
    axelakis napisał:
    Może tuner nie znajduje programów z polaryzacji H, a znajduje tylko z V także to też trzeba sprawdzić.
    Napisał , że znajduje WDR'y . Co ma do tego polaryzacja?
  • Poziom 38  
    LeDy napisał:
    Napisał , że znajduje WDR'y . Co ma do tego polaryzacja?
    Nie sprawdzałem na jakiej polaryzacji są WDR'y. A co do tego ma polaryzacja ?
    Widocznie ma skoro z takiego powodu ostatnio musiałem u klienta wymienić konwerter.
  • Poziom 43  
    axelakis napisał:
    LeDy napisał:
    Napisał , że znajduje WDR'y . Co ma do tego polaryzacja?
    Nie sprawdzałem na jakiej polaryzacji są WDR'y. A co do tego ma polaryzacja ?
    Widocznie ma skoro z takiego powodu ostatnio musiałem u klienta wymienić konwerter.
    Nie odwracaj kota ogonem. Odpowiadasz to czytaj, sprawdzaj co napisał. WDR'y to ta sama polaryzacja, transponder.
  • Poziom 38  
    Oj tam, oj tam :)
    Fakt, sprawdziłem dopiero teraz. Na 12604 z tp 111 wszystkie programy są z polaryzacji H, więc kot został pogrzebany :D

    Więc jaka jest albo była przyczyna braku telewizji ojca dyrektora :?: :D
  • Poziom 43  
    axelakis napisał:
    Oj tam, oj tam :)
    Fakt, sprawdziłem dopiero teraz. Na 12604 z tp 111 wszystkie programy są z polaryzacji H, więc kot został pogrzebany :D

    Więc jaka jest albo była przyczyna braku telewizji ojca dyrektora :?: :D

    Nie wiem . Trzeba na miejscu sprawdzić. Pisałem , że wczoraj mieli problemy z odbiorem. Może to?
  • Poziom 15  
    Cieszy mnie ożywiona dyskusja i wiele pomysłów. Podłączyłem dzisiaj dekoder do innej instalacji i o dziwo wyszukało poprawnie Trwam. Więc podłączyłem dekoder ponownie do mojej anteny i jak już jest na liście kanałów to działa siła sygnału 88%, jakość 79%. Ale przy ponownym wyszukiwaniu nie znajduje TV Trwam. Właściwie Program już mam ale ne kończę tematu ponieważ uważam że problem nie jest rozwiązany tylko tymczasowo ominięty.
  • Poziom 21  
    Proponuję pomierzyć instalację profesjonalnym miernikiem, może trzeba skorzystać z usług instalatora.
    Być może jest "ciutkę" źle ustawiona antena ?
    Każdy dekoder ma inną czułość, może ten zbyt "małą" do tego sygnału ?

    Powodzenia ...
  • Poziom 43  
    andsab napisał:
    Cieszy mnie ożywiona dyskusja i wiele pomysłów. Podłączyłem dzisiaj dekoder do innej instalacji i o dziwo wyszukało poprawnie Trwam. Więc podłączyłem dekoder ponownie do mojej anteny i jak już jest na liście kanałów to działa siła sygnału 88%, jakość 79%. Ale przy ponownym wyszukiwaniu nie znajduje TV Trwam. Właściwie Program już mam ale ne kończę tematu ponieważ uważam że problem nie jest rozwiązany tylko tymczasowo ominięty.

    O sprawdzeniu na innej instalacji pisałem.
    Podmień konwerter, skróć kabel antenowy, wymień go to może ci coś to wyjaśni.
  • Poziom 15  
    Wymieniłem dekoder na OPTICUMA COMBO, nie znalazłem przyczyny, wymieniłem konwerter kabel i nic. A Ferguson na innej instalacji działał tylko u mnie nie. Opticum załatwił sprawę.