Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Router zakłoca odbieranie kanałow

mateof1 02 Mar 2012 18:22 2765 8
  • #1 02 Mar 2012 18:22
    mateof1
    Poziom 6  

    Więc zainwestowalem w router z wi fi Tp link 740 i od tego czasu telewizor za sciana zaczał snieżyc nie lapie zadnych kanałow co wczesniej chdzily lux.
    kabel lan przechodzi kolo telewizora a antena jest pietro wyzej i 10m dalej.
    Po odlaczeniu routera po kilku minut wszystko dziala, internet mam na dwoch komputerach przewodowo
    Co mogl bym zrobic zeby miec dobra telewizje? cos z antena,telewizorem?

    0 8
  • Pomocny post
    #2 02 Mar 2012 18:27
    orzelpiotr
    Poziom 34  

    Kabel lan nie powinien leżeć koło kabla antenowego, choć nigdy nie słyszałem by blokował kanały. Sprawdź jeszcze co się stanie jak wyłączysz w routerze samą funkcje wifi, można by także spróbować zmienić kanał transmisji w routerze.

    0
  • Pomocny post
    #3 04 Mar 2012 01:08
    bobi1326
    Poziom 19  

    Można zmienić kanał o czym pisał poprzednik lub zmniejszyć moc nadawania w routerze.

    0
  • #4 04 Mar 2012 10:30
    mateof1
    Poziom 6  

    Kiedys na 3h wylączyłem router i telewizor zaczał chodzic i od tamtej pory okolo 3 dni chodzi wszystko normalnie, zobaczymy czy to sie zmieni,
    Dzieki za zainteresowanie

    0
  • Pomocny post
    #5 04 Mar 2012 14:58
    bobi1326
    Poziom 19  

    Możliwe, że to był problem z sygnałem tv, a sieć nie miała nic z tym wspólnego. Ogólnie ja nie spotkałem się jeszcze z czymś takim.

    0
  • #6 15 Mar 2012 19:08
    mateof1
    Poziom 6  

    Więc panowie problem nie rozwiązany.
    Teraz powrocil i w dodatku jak odłącze router to tv zaczyna dzialac po 20 min a jak podlacze router to zaczyna śnieżyc od razu.
    Kable sie nie stykają ani przecinaja a urzadzenia sa oddzielone scianą w odleglosci 4m

    :?: :?: :?:

    0
  • Pomocny post
    #7 15 Mar 2012 21:26
    _cheetah_
    Poziom 37  

     
    Sprawdź systematycznie, podczas pracy rutera i pojawieniu się zakłóceń:

    • odłączaj po kolei kable LAN z rutera i patrz, czy się coś zmieniło na TV

    • na końcu, jeśli to możliwe, odkręć lub zmień położenie anteny przy ruterze ewentualnie wyłącz emisją wifi. W ostateczności nakryj ruter dużym garnkiem, tak, aby dno garnka celowało w kierunek na antenę TV.

    • po odłączaj również wszystkie urządzenia sieciowe współpracujące po wi-fi i LAN

    Obserwuj, kiedy i w jakim stopniu zmienia się obraz na TV.

    Gdzie masz zamontowaną antenę TV, czy jest w niej wzmacniacz, a jeśli tak, to gdzie jest podłączony zasilacz antenowy. Jakieś rozdzielacze sygnału TV?

    Jak wynika z opisu odbierasz TV analogową. Czy na wszystkich kanałach efekty zakłóceń są takie same?

    A co z DVB-T?

    0
  • #8 19 Mar 2012 19:30
    mateof1
    Poziom 6  

    Sorry za zwołoke z odpowiedzia

    Nie mam DVB-T, brak MPEG-4
    Nie wspomniałem że mam Rozgalęziacz Sumator Indukcyjny RSI 01 (przynajmniej tak pisze)

    Router zakłoca odbieranie kanałow

    Oraz zauwazyłem ze jak odłacze router to telewizor nie dziala od razu chyba ze włącze drugi telewizor i wtedy wszystko dziala i moge jeden wyłączyc.

    Reszty sposobow nie sprawdzałem ale z wolną chwilą sie tym zajmę.

    Co wy na to?

    0
  • #9 20 Mar 2012 17:52
    mateof1
    Poziom 6  

    Znalazłem przyczyne zakłuceń, odpiąłem rozgałęznik i podpiąłem jedną antene i jeden telewizor i działą wszystko kiedy chce.
    Nie wiem czemu rozgałęziacz powodował zakłucenia w połączeniu z siecia Wi FI
    Temat uważam za zamkniety.
    Dzięki wszystkim za fatyge.





    :D

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo