Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
CControls
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[PIC] klon PICkit3 z sureelectronics - czy ktoś używa?

r06ert 03 Mar 2012 09:22 4277 17
  • #1 03 Mar 2012 09:22
    r06ert
    Poziom 25  

    Witam wszystkich,

    Chciałem się zapytać, czy któryś z szanownych kolegów używa klona PICkita3 z stronki:
    http://www.sureelectronics.net/goods.php?id=1128
    Niby klon i jest tańszy dwukrotnie od oryginału, ale czy równie dobry?

    Będę go głównie używać do procesorów 8 bitowych z serii 12F i 16F, ale nie wykluczam że od czasu do czasu sięgnę po coś mocniejszego z oferty microchipa. Niestety mój stary pickit2 nie obsługuje już nowszych procesorów.

    Pozdrawiam

    r06ert

    0 17
  • CControls
  • CControls
  • #3 05 Mar 2012 21:26
    r06ert
    Poziom 25  

    Jado_one, dzięki za linka. Może w wolnej chwili poeksperymentuje z moim PICkitem2. Swoja drogą facet w tym temacie nie używa MPLABa, więc nie wiem jak programator to będzie się zachowywać w tym środowisku bo takim tuningu. Z drugiej strony szkoda mi go uwalić, bo wtedy będę skazany na pożyczanie programatora z pracy do póki nie skombinuje swojego. ;)

    Mimo że jestem zwolennikiem opensource to niestety niektóre rzeczy nadal trzeba robić pod windą i wtedy odpalam VirtualBoxa w razie konieczności. ;)

    0
  • #4 05 Mar 2012 21:37
    Jado_one
    Poziom 22  

    Ja tez nie uzywam MPLABA (pod LIN nie chodzi, a MPLABX koszmarnie wolno - mam dość leciwego AthlonaXP 2000) - stąd moje zainteresowanie tym wątkiem.
    Do programowania wystarcza mi pk2cmd.
    Podmiana pliku PK2DeviceFile.dat na dysku nie grozi chyba, żadnymi konsekwencjami dla programatora?

    0
  • #5 05 Mar 2012 21:49
    r06ert
    Poziom 25  

    W weekend usiądę to tematu, a do tego czasu wstrzymię się na chwilę z kupnem tego klona pickita3.

    Ja używam MPLABX pod Ubuntu na duronie 1,7GHz i 2GB ramu i śmiga całkiem ok. Czasami też jak jestem w podróży to chwilę posiedzę na netbooku z Ubuntu na C60 (AMDowski odpowiednik Intel ATOM) i też da się pracować. Chociaż może to tylko kwestia przyzwyczajenia, bo od x lat pracowałem w eclipsie i już nie dostrzegam kiedy środowisko przymula. ;)

    0
  • #6 06 Mar 2012 18:14
    Jado_one
    Poziom 22  

    Kiedyś się pracowało na NortonieCommanderze :-)
    Później przez długi czas na MC....
    Ostatnio jednak (tzn. jakis rok temu) odkryłem Geany i uznałem, że niczego więcej mi nie potrzeba do szczęscia :-)
    Ustawiłem sobie tylko niebieskie tło - jak w MC...kwestia przyzwyczajenia....;-)

    MPLABX jak i Eclipse przymula w porównaniu z nim i jakoś mnie to denerwuje....

    No ciekawe czy da się zaprogramować coś spoza oficjalnej listy Microchip'a.

    Tak czy inaczej pewnie kiedyś trzeba będzie kupic PICKIT3....

    0
  • #7 07 Mar 2012 20:03
    r06ert
    Poziom 25  

    Swego czasu próbowałem jakoś podpiąć kompilatory piców pod Eclipse, tak aby móc już wszystkie procki programować w jednym środowisku, ale marnie mi to poszło. Założyłem nawet taki wątek na forum, ale odpowiedzi było znacznie mniej niż się spodziewałem ;)

    0
  • #8 07 Mar 2012 20:25
    Jado_one
    Poziom 22  

    Ja po prostu przerobiłem makefile'a od ARM'a pod PIC32 (nie wiem jak dla innych procków PIC) i z niego korzystam. Tym sposobem osiągnąłem właśnie to o czym Ty piszesz - wszystkie procki w jednym edytorze. Przy zmianie projektu zmieniaja się też komendy zdefiniowane przez użytkownika (wywołujące Makefile'a, programator, itp...), tak więc jedno naciśnięcie klawisza i znajduję się w innym procku - ale pod tymi samymi klawiszami są te same działania zawsze.
    Tylko, że to oczywiście wymaga wcześniejszego wyedytowania sobie "ręcznie" wszystkiego co potrzeba - Makefile'a, skryptów, etc.... Nie ma żadnych wizzardów :-)
    Z debugowaniem jest troszke więcej zabawy, bo trzeba odpalić najpierw OpenOCD, potem GDB czy DDD, a żeby wrócić do programowania, to trzeba to ręcznie wyłączać, itd...
    BTW: czy da się sofware'owo zamknąć OOCD (oprócz kill)? Bo ja zawsze musze wejść do okienka, zrobić ctrl-C i dopiero można dalej uzywać np. programowania procka (chociaż często jeszcze musze zresetować procka bo po debugingu cos siedzi w rejestrach albo jest "zhaltowany").

    0
  • #9 07 Mar 2012 20:41
    r06ert
    Poziom 25  

    Poki co PIC32 jeszcze nie miałem okazji ruszyć.

    Ja odpalam tylko raz OpenOCD na samym początku dla danego projektu. W eclipsie korzystam z pluginu "Eclipse C/C++ GDB Hardware Debugging", który załatwia mi wszystko. Dla danego projektu mam kilka zdefiniowanych konfiguracji debugera.

    Nie wiem jak to masz u siebie wszystko ustawione, ale można wydawać polecenia OOCD po telnecie.

    0
  • #10 07 Mar 2012 21:05
    Jado_one
    Poziom 22  

    No niestety ja nie moge skorzystac z pluginu :-) Najwyżej skryptu...
    No - z tym telnetem może dało by się coś zrobić - pytanie czy da się to podpiąć pod klawisz (żebym nie musiał ręcznie wklepywać komend) i czy można raz debugowac a drugi raz programować procka przez OOCD bez wychodzenia z niego.

    0
  • #11 07 Mar 2012 21:17
    r06ert
    Poziom 25  

    Na pewno jest to możliwe, bo jak już wspomniałem wcześniej ja tylko na początku ręcznie odpalam OOCD dla odpowiedniego targetu oczywiście i tyle. Dalej mogę zrobić co chcę zgodnie z tym co sobie wcześniej zdefiniowałem, debugować we flashu, w ramie czy po porstu zaprogramować. Po każdej czynności procek jest oczywiście resetowany.

    Przyznam szczerze że ostatnio żadnymi ARMami się nie bawiłem, więc mogło mi się coś zapomnieć.

    Nie chcę niczego na zapas obiecywać, ale w wolnej chwili mógłbym spróbować podsłuchać jakoś co tam się dokładnie dzieje miedzy moim środowiskiem, a OOCD. Masz może pomysł, jak to zrobić? Jak podsłuchać co się dzieje na lokalnym porcie? Zwykłym klientem telnetu dam radę? ;)

    0
  • #12 07 Mar 2012 21:48
    Jado_one
    Poziom 22  

    Spróbuj "wireshark" - dawniej nazywał się ethereal...teraz zrobili jakies odgałezienie....

    0
  • #15 12 Mar 2012 14:41
    kaczart
    Poziom 14  

    napisał:
    kaczart napisał:
    jest jeszcze polski klon pk3, jak coś to przynajmniej gwarancja i serwis u nas http://www.telwis.pl/programatory-pickit3-c-22_83.html


    Ale po co mi klon w cenie wyższej od oryginału, który kilka miesięcy temu kupiłem za 170zł? :rofl:


    nie wiem ;D mógłbyś mi podać namiary gdzie kupie w PL taki tani? dzięki!

    0
  • #16 12 Mar 2012 15:30
    63404
    Użytkownik usunął konto  
  • #17 18 Mar 2012 20:32
    ^Rachel
    Poziom 21  

    Ja używam PICkit2 z sureelectronics od 2 tygodni i jak narazie dobrze się sprawuje :)

    0
  • #18 22 Lip 2012 00:00
    r06ert
    Poziom 25  

    Zamówiłem ten programator. Świetnie się sprawuje. Działa pod Windowsem i Ubuntu i współpracuje z MPLABX. Po podłączeniu wykrywany jest jako PICKIT3 i z poziomu MPLABA sam uaktualnia sobie oprogramowanie.

    0