Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lodówka Indesit BAN 34 NF - nie włącza się agregat

wiki_23 20 Mar 2012 19:37 23690 46
  • #31
    wiki_23
    Poziom 10  
    Od oświetlenia są dwa pomarańczowe, ale mam stary moduł i na nim też oświetlenie nie działa. Ten moduł jest zupełnie nowy i raczej nie sądze, że w nim jest wina. W jaki sposób moduł dostaje sygnał do tego żeby puścić napięcie na te kable?

    Pozdrawiam,
  • #33
    wiki_23
    Poziom 10  
    No właśnie w tym problem, że kontaktron raczej działa, bo jak zostawie otwarte drzwi lodówki to zaczyna piszczeć, czyli lodówka de facto "wie", że są otwarte drzwi... czyli kontaktron działa
  • #34
    czolgista
    Poziom 27  
    Niekoniecznie , nie pamiętam ale czujnik temperatury może wyłapywać ciepło i dawać sygnał do układu pamięci i też może piszczeć , sprawdż magnesem czy się załącza kontrakton będzie pewniejsze , wymontuj i podłącz miernik do jego końcówek .
  • #35
    wiki_23
    Poziom 10  
    Kontaktron działa. Piszczenie po otwarciu lodówki slysze kllepnięcie klapki kanału, poza tym żaden czujnik temperatury nie wywołuje piszczenia. Kiedy lodówka zaczyna piszczeć przykładam magnes zewnętrzny do miejsca gdzie jest kontaktron i piszczenie ustaje, mimo otwartych drzwi lodówki.

    Pozdrawiam,
  • #36
    czolgista
    Poziom 27  
    wiki_23 napisał:
    slysze kllepnięcie klapki kanału,
    ,
    o jaki kanał chodzi i jego klapkę ? .Zrób zdięcie całego modułu z 2-stron w dobrej jakości oraz lodówki tył i tej dziwnej klapki ,oraz z tabliczki kod chandlowy
  • #37
    wiki_23
    Poziom 10  
    Zdjęcia modułu są wyżej. Klapka nie jest dziwna, jest to klapka kanału nawiewowego, która po otwarciu drzwi zamyka ten kanał, żeby ciepłe powietrze nie dostawało się do zamrażarki, jest ona nawet umieszczona na schemacie, który został tu załączony.

    Pozdrawiam,
  • #38
    czolgista
    Poziom 27  
    wiki_23 napisał:
    Od oświetlenia są dwa pomarańczowe, ale mam stary moduł i na nim też oświetlenie nie działa. Ten moduł jest zupełnie nowy i raczej nie sądze, że w nim jest wina.
    Czy te pomarańczowe kable kończą się na żarówkach czy są inne bo na pewno jest tam wtyczka ,kontrakton załącza układ sterowania poprzez triaka skoro podaje napięcie i jest sygnał to powinien na żarówki, aż dziwne że w 2- modułach ta sama usterka .Nie przychodzi mi więcej nic namyśl teraz ,prosiłem o zdięcia a te które podałeś są słabe i nie całe .Pisałeś że w teście zaświeciły się na chwilę żarówki .
  • #39
    wiki_23
    Poziom 10  
    czolgista napisał:
    Czy te pomarańczowe kable kończą się na żarówkach czy są inne bo na pewno jest tam wtyczka ,kontrakton załącza układ sterowania poprzez triaka skoro podaje napięcie i jest sygnał to powinien na żarówki, aż dziwne że w 2- modułach ta sama usterka .Nie przychodzi mi więcej nic namyśl teraz ,prosiłem o zdięcia a te które podałeś są słabe i nie całe .Pisałeś że w teście zaświeciły się na chwilę żarówki .


    Te pomarańczowe kończą się na żarówkach. Po otwarciu drzwi nie ma na nich napięcia, dlatego żarówki nie świecą. Na mojej lodówce są 3 diody, środkowa to power, kiedy włączyłem autotest to zaświeciły się na chwile boczne diody nie żarówki. Nie wiem jakie zdjęcia mogę jeszcze wysłać te maja po jednym mega i są moim zdaniem bardzo dobrej rozdzielczości, jutro postaram się zrobić lepsze.
  • #40
    czolgista
    Poziom 27  
    Te diody pokazały błąd E20 czyli brak oświetlenia ,opisane jest to w w/załączonym przez zemnie teście .Sprawdzić wydajność styków na łączniku j2,piny na j2 4-6,wymienić żarówki lub płytę .Weż tą płyte spisz dane z lodówki niech tam gdzie kupiłeś przeprogramują ją WAŻNE -spisać wszystko z tabliczki.Bo na to wychodzi że płytę wadliwą Ci sprzedali.
  • #41
    wiki_23
    Poziom 10  
    Wszystko z tabliczki im spisałem. To nie jest ta usterka, bo środkowa dioda była zapalona, po drugie nie wiem jak to ma wyglądać, ale w moim przypadku boczne diody zapalily sie na pół sekundy i tylko raz, a tego chyba nie można nazwać miganiem, dla mnie to wyglądało jakby moduł nie wykazywał żadnego błedu, bo taka sygnalizacja powinna chyba trwac przynajmniej kilka sekund.
  • #42
    czolgista
    Poziom 27  
    Skoro kable są w porządku tak twierdzisz , żarówki sprawne , kontrakton sprawny ,test nic nie wykazuje to zostaje moduł ,czy przy Tobie go przeprogramowali ? zrób kilka testów. Dla mnie wygląda moduł uszkodzony lub żle zaprogramowany albo pozbyli się modułu z wadą .Niech przeprogramują od razu ten stary .
  • #43
    wiki_23
    Poziom 10  
    Wyłącznik musi działać, bo lodówka piszczy po 2 minutach. Jedynie światło się nie świeci. Ktoś ma jakiś pomysł???
  • #44
    czolgista
    Poziom 27  
    Po tak długim okresie nic kolega nie zrobił ? nie wykazał własnej inwencji,sprawdzić samo gniazdo żarówki .....choć jak pisałem przeprogramować moduł też by wypadało .
  • #45
    wiki_23
    Poziom 10  
    Jak już pisałem, gniazda żarówek są sprawne. Czy to możliwe, żeby wszystko działało oprócz światła i wina leżałaby w oprogramowaniu modułu? W czasie zakupu podałem kod i numer lodówki, więc skąd ten problem?

    Pozdrawiam,
  • #46
    zibi1998
    Poziom 10  
    Cześć,

    Mam prośbę, może ktoś podać symbol elementu Q4 (chyba triak) znajdującego się na płytce sterownika obok przekaźnika przy największym złączu E1. W mojej lodówce wystrzelił tak mocno, że nie mogę odczytać danych.

    Lodówka BAN34NFPS, sterownik jak na zdjęciach umieszczonych już w tym wątku w poście:

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=10700611#10700611

    Pozdrawiam i dziękuję
    zibi
  • #47
    wwanderer
    Poziom 8  
    Model: BAN 34NF S


    The pcb seems to be ok but the compressor doesn't start.
    It starts only by this way:

    When the autotest procedure has been activated and terminated after 255 seconds, you turn the freezer knob to the middle position and then the compressor starts and the refrigerator is cooling.

    How can I reprogram the pcb eeprom with "Memwrite"?Where can I buy the "Memwrite" module?


    Can anyone help?

    Thank you