Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Projektor Optoma EX525ST miga na różne kolory

scalakmen 03 Mar 2012 15:35 6295 7
    scalakmen
    User under supervision
    Witam Kolegów.Otóż posiadam wyżej wymieniony projektor DLP.Po włączeniu projektor normalnie wyświetla obraz, lecz po paru minutach zaczyna migać obraz
    na różne kolory, im projektor dłużej wyświetla tym częstotliwość migania jest większa jakby kabel VGA nie stykał ale ten jest w porządku.
    Zjawisko to obrazuje film, który z został nagrany na starym monitorze komputerowym.

http://imageshack.us/clip/my-videos/600/shv.mp4/

Ps.Przepraszam za dziwne odgłosy :|

Proszę prawidłowo zamieścić obrazek. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html /Olek II/
  • Helpful post
    menTa
    Level 17  
    Witam

Na moje niezbyt sprawne oko :) widzę że coś z kołem kolorów bo widać jak by zwalniało i wtedy wyświetla obraz zabarwiony na jakiś kolor :).
    scalakmen
    User under supervision
    Też o tym myślałem, ale może to lampa się przepala :cry:
    Tylko dlaczego (jeżeli to koło) tak się dzieje po czasie :?: Nagrzewa się i zwalnia :|
    scalakmen
    User under supervision
    Temat nadal aktualny. :D
  • Helpful post
    Klaki13
    Level 20  
    Witam jest to na pewno koło kolorów. Albo się przyciera na łożyskach lub elektronika która steruje kołem po prostu szaleje. Rozbierz projektor wyjmij koło kolorów i zobacz czy nie ma na nim nalotu kurzu w obrębie ośki lub czy czegoś w tym stylu. Bo z opisu wynika ze koło zwalnia i przyspiesza. Obejrzyj jeszcze czujnik obrotów koła kolorów jeśli jest zakurzony lub za brudzony to też będzie szalał. A i jeszcze zobacz czy taki czarny znacznik się nie odkleił przypadkiem znajduje się on na obudowie silnika koła kolorów. Pozdrawiam :D
    scalakmen
    User under supervision
    Dzięki za pomoc.Projektor jest chyba jeszcze na gwarancji, więc oddam do naprawy,
    ale znając takich ,,speców'' z zakładu to pewnie się nie skapią co to nawaliło, więc im zasugeruję :D
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
    scalakmen
    User under supervision
    dzięki. W zasadzie problem już rozwiązany, ale fajnie to wytłumaczyłeś.
    A jak podgrzewamy metal to zwiększa się jego objętość :P