Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

koszty ogrzewania butla gazowa 33kg

norbe76 04 Mar 2012 01:33 14697 9
    norbe76
    Level 2  
    witam
    poszukuje rzetelnych informacji na temat kosztów ogrzewania mieszkania z butli gazowych 33kg, mieszkanie ledwo 50m2 :?:
    zaznaczam że opcje ogrzewania elektrycznego i węglowego już przeanalizowalem i wyliczylem
    wiec elektryczne odpada
    weglowe do przyjecia ale ten balagan gdy brak osobnego pomieszczenia na kotlownie
    a z butlowym jak zauwazylem znacznie maly naklad pracy no i czysto :D
    wiec jakies konkretne wyliczenia od osob ktore zastosowaly takie rozwiazanie

3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    mod.serwisant&3
    Dacomos
    Level 33  
    Palnik katalityczny ?
    Sporo wad wilgoć, konieczność wymiany powietrza .
    berga
    Level 18  
    Witam.
    norbe76 wrote:

zaznaczam że opcje ogrzewania elektrycznego i węglowego już przeanalizowalem i wyliczylem
    wiec elektryczne odpada
    A jak doszedłeś do tego, czy też wyliczyłeś, że gazowe z butli będzie ci się opłacać?
    norbe76
    Level 2  
    Co do ogrzewania węglowego to zużywam około 3 ton węgla + drewno 5-6 m3
    Obecna instalacja grawitacyjna działa średnio, pomimo dołożonej pompy cyrkulacyjnej, żle dobrane przekroje rur oraz spaprany komin
    Kolejna przeszkoda to współlokator z którym brak porozumiernia na dostawienie kotłowni i wykonania instalacji jak należy

Podobnie sprawa ma sie z ogrzewaniem elektrycznym licznik poza moim zasięgiem, częściowo stara instalacja elektryczna i brak zgody na wykonanie nowej

Kominek odpada bo zależy mi na CO i CWU a to wiąże się z paleniem w okresie letnim w kominku wiec pokój gdzie będzie kominek stanie sie sauną

Więc przeszukałem troszkę internet i dlatego zainteresowałem się butlą gazową.
    Przykład jaki znalazłem to dom 210m2 i zużycie 8-10 butli na miesiąc czyli myślac logicznie
    10 butli propanu tj 330kg koszt około 1800zł

A teraz z matematyki
    210m2 /330kg = 0,64kg/m2
    0,64kg/m2 x 50m2=32kg gazu czyli jedna butla

Ale to tylko moje wyliczenia wiec strąd ten temat
    Grzegorz Siemienowicz
    Level 36  
    Budynek budynkowi nie równy.
    Jeśli chcesz cokolwiek obliczać to musisz wyjść z zapotrzebowania energii.
    Musisz obliczyć ile energii zużyłeś na ogrzanie (uwzględniając sprawność z jaką to uzyskałeś) i przeliczyć ile kosztować to będzie innym paliwem i z jaką sprawnością.
    berga
    Level 18  
    norbe76 wrote:

A teraz z matematyki
    210m2 /330kg = 0,64kg/m2
    0,64kg/m2 x 50m2=32kg gazu czyli jedna butla
    Liczyć - potrafi byle kalkulator,
    myśleć- tylko istota rozumna,
    błądzi każdy z nas.
    Więc przemyśl to jeszcze raz .
    Anonymous
    Anonymous  
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    Do takich butli da się nalać propan, ale nie można ich wnosić do pomieszczeń, poza technicznym z lekkim dachem. Są za duże. Do mieszkania można wtargać tylko 11 kg butle.
    knant
    Level 12  
    Witam
    Butla z gazem może stać na zewnątrz ,tylko trzeba zamawiać u dostawcy butle z czystym propanem no i kawałek instalacji gazowej do kotła .A z czystym propanem dlatego że jego temperatura wrzenia jest (-42)°C i nie przeszkadzają mrozy