Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

vivaro 1.9 di gasnie podczas jazdy

handymattcom 04 Mar 2012 22:13 4610 7
    handymattcom
    Level 1  
    witam
    posiadam vivaro 1.9 di z 2003, problem pojawil sie w ostatnim czasie kilkukrotnie,
    jadac autostrada przy v 120/130km, nagle silnik zgasl, pojawila sie kontrolka stop, obryska silnika po kilku minutach i kilkunastu probach silnik odpalil.
    Diagnoza mechanika nr 1 wadliwe paliwo+padniety wtrysk ( z odczytu kompa)

Przez kilka nastepnych tygodni bylo ok, potem ta sama sytuacja przy normalnej jezdzie miejskiej na dosc wysokich obrotach.
    Dodam ze niepokojace jest kopcenie, ale cos chyba jest na rzeczy.
    Zauwazylem rowniez ze przestal odpalac od kopa, lapie od tzw drugiego strzalu.
    Przebieg 230tys km, po wymianie filtrow - takze wykluczam zanieczyszczenie, tankuje na texaco, bp.

Prosze o ewentualne rady w co i w jakim kierunku uderzyc.
    Dziekuje i pozdrawiam
    matt
    konewka81
    Level 12  
    Ja bym stawiał na immobilizer. Te same kłopoty miałem.
    robi1214
    Level 31  
    Podpiąć i sprawdzić parametry ciś. paliwa przy rozruchu
    ITKIM
    Level 15  
    wstaw zworkę na przekaźnik od pompki paliwa tak aby działała cały czas po odpaleniu nie tylko przy rozruchu.
    Robak131
    Level 12  
    przerabiam ten sam przypadek tylko ciężko sprawdzić bo stało się to kilka razy kierowca mówi że auto gaśnie zapala się silnik i po chwili jest wszystko ok
    GACEKHP
    Level 2  
    Z opisu jasno wynika ze jest to problem z ciśnieniem paliwa.Proponuje sprawdzić wtryskiwacze na przelewy. Sprawdzić szczelność zaworu bezpieczeństwa w szynie CR.
    Jeżeli są problemy z rozruchem to przy pomocy CLIP-a można w funkcji zapisu parametrów sprawdzić jak szybko narasta ciśnienie w szynie CR podczas rozruchu - w tym przypadku wystarczy zrobić pierwsze dwa testy. Powodzenia
    Robak131
    Level 12  
    Witam z rozruchem nie ma problemów tylko podczas jazdy zapala sie kontorlka silnika i auto gaśnie i zaraz jest ok nie zatrzymując auta wyglada jakby cos się rozłączało
    konewka81
    Level 12  
    Jak już wspominałem to stawiałbym na immobilizer.Takie zdarzenia gaśnięcia silnika w trakcie jazdy miałem akurat w seacie. Diagnoza vag'iem nic nie wykazywała a problem był. Dopiero po wymianie przekaźnika od immobilizera problem znikł.Na każdym warsztacie chciano mi wymieniać pompę i sprawdzać wtryski bo problem przypominał utratę ciśnienia. Na innych forach znalazłem ciekawy emulator oszukujący immobilizer. Zastanawiałem się nad jego założeniem jednak nowy przekaźnik okazał się dużo tańszy. Na sprawdzenie pożyczyłem od kolegi mechanika na tydzień i ani razu mi nie zgasł. I tak znalazłem przyczynę mojej awarii.