Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lenovo ThinkPad x61 Tablet nie ładuje baterii - FRU P/N 93P5032 / ASM P/N 42T520

Draugs 05 Mar 2012 17:54 4782 2
    Draugs
    Level 9  
    Witam serdecznie,

korzystam od kilku już lat z laptopa ThinkPad Tablet x61 i systematycznie spadała mi ładowność baterii. Nic w tym dziwnego, gdyby nie fakt, że pewnego dnia gdy wyładowała się do cna po podłączeniu zasilania nie zaczęła się ładować. Lampka stanu krytycznego mruga przez cały czas podpięcia kabla (było to normalne to naładowania do 10%). Sam laptop na zasilaniu funkcjonuje bez zarzutu. System (Ubuntu) wykrywa baterię jednak wskazuje na "niedostępność" akumulatora.

Załączam dane, jakie wygrzebałem w systemie. Choć nie wiem sam, może to coś mechanicznego?
    Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Bateria: FRU P/N 93P5032 / ASM P/N 42T5209

Quote:
    cat /proc/acpi/battery/BAT0/info
    present: yes
    design capacity: 66240 mWh
    last full capacity: 29230 mWh
    battery technology: rechargeable
    design voltage: 14400 mV
    design capacity warning: 1461 mWh
    design capacity low: 200 mWh
    cycle count: 0
    capacity granularity 1: 1 mWh
    capacity granularity 2: 1 mWh
    model number: 93P5032
    serial number: 426
    battery type: LION
    OEM info: SANYO

Lenovo ThinkPad x61 Tablet nie ładuje baterii - FRU P/N 93P5032 / ASM P/N 42T520
    Lupo - baterie

Level 24  
    Drogi kolego - baterie litowo-jonowe mają żywotność 2-3 lata, to zupełnie normalne, że bateria z czasem odmawia posłuszeństwa. Po kilku latach używania na pewno są ogniwa do wymiany. Piszesz, że bateria się już nie ładuje, więc prawdopodobne jest również, ze trzeba zresetować sterownik. Pytanie tylko, czy chcesz tą baterie regenerować, czy też nie. Jeżeli chcesz regenerować, to zapoznaj się z podwieszonymi tematami oraz zamieść niezbędne informacje.
    Draugs
    Level 9  
    Rozumiem zatem, że nie ma w tym nic dziwnego i to koniec żywotności baterii.