Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ferguson AF2818 Obraz zniekształca się, dźwięk cały czas jest jest.

asek1 05 Mar 2012 22:58 2648 27
  • #1 05 Mar 2012 22:58
    asek1
    Poziom 9  

    Koledzy piszę bo już nie wiem co robić. Obraz po paru minutach zniekształca się w pasy latające się z góry na dół, Miałem drugi na części i podmieniłem zasilacz ale to nie to.
    Kondensatory CE707 i CE706(8 ?? nie widać zbytnio)czyli 100uF/16V wymieniłem bo czytałem że to to ale nie to:( choć nie były napuchnięte.
    Cinch w ogóle nie działało ale podkusiło mnie i wymontowałem te nowe kondensatory i obraz się pokazał ale długo się nie cieszyłem bo po paru minutach zaś problem z obrazem, tym razem nie pasy lecz czarny ekran.

    Może mi ktoś wytłumaczyć co to za przyczyna? Co muszę jeszcze wymienić? Z elektroniki jestem laikiem ale postaram się doszkolić jak ktoś będzie mi tłumaczył co muszę wymienić:)

    0 27
  • #2 06 Mar 2012 00:03
    agatu15
    Poziom 9  

    Kolego w jaki sposób masz tuner podłączony do tv(EURO TV/VCR,CINCH AUDIO,CINCH VIDEO) sprawdź kabel, jeśli to nie kabel możliwy problem z głowicą.
    Napisz czy występuje to na wszystkich kanałach czy tylko na wybranym paśmie transpondera a jeśli tak to jakiego satelity?
    I wreszcie czy programowałeś tuner sam przez port RS 232 z wgraniem nowego softu i listy kanałów i ustawień?

    0
  • #3 06 Mar 2012 00:17
    asek1
    Poziom 9  

    Cały czas pod EURO miałem podpięty tuner i z softem też próbowałem. Kabel też jest ok. Dźwięk jest i sygnał też, problem jest tylko z obrazem.
    Jeśli chodzi o softy, boty to jestem w temacie ale jeśli chodzi o elektronikę to już gorzej temu się pytam:)

    0
  • #4 06 Mar 2012 00:36
    agatu15
    Poziom 9  

    Problem z głowicą murowany to częsta wada fergusona podobnie jak jego przegrzewanie się.

    Podam Ci dane bezpośrednio do producenta i serwisu również przez telefon i email na pewno pomogą :

    FERGUSON CENTRALNY PUNKT SERWISOWY
    Godziny pracy 8:00 - 15:00

    ul. Bernardyńska 2, 64-000 Kościan
    tel.: +48 65 511 70 74 wew. 22
    w sprawie wysyłek paczek wew. 23

    fax.: +48 65 511 70 74 wew. 26

    e-mail: serwis(malpa)ferguson-digital.eu

    POMOC TECHNICZNA

    w sprawie odbiorników HF-8800 HD, HF-8900 HD i Ariva TT HD PVR
    e-mail: hd(malpa)ferguson-digital.eu

    w sprawie sprzętu audio oraz odtwarzaczy HD i DVD
    e-mail: dvd(malpa)ferguson.pl

    lub bezpośrednio najlepiej :

    http://www.ferguson-digital.eu/pl/pomoc-techniczna.html

    Pozdrawiam

    0
  • #5 06 Mar 2012 00:42
    asek1
    Poziom 9  

    Dzięki ale jak byłby na gwarancji to bym go od razu oddał:) a jest już parę lat po gwarancji temu go otworzyłem i wymieniłem kondensatory o których się dowiedziałem w necie że one mogą być przyczyną ale u mnie nie są i tyle + te napuchnięte. Wymieniłem te przy EURO 2x100uF/16V i nic nie pomogło, jet tak samo, też wgrałem na nowo soft i podobnie. Już nie wiem co wymienić, no nie wiem. Niech ktoś mi powie co jeszcze wymienić by obraz nie zanikał:)

    0
  • #6 06 Mar 2012 00:50
    agatu15
    Poziom 9  

    Dlatego podałam ci serwis przez telefon lub e mail sam do nich dzwonię i pisze w sprawach naszych klientów :) nie musisz wysyłać sprzętu część usterek diagnozują przez telefon po opisaniu usterki:)

    0
  • #7 06 Mar 2012 08:35
    asek1
    Poziom 9  

    Koledzy będę dzwonił do tego całego serwisu się dowiedzieć. Może wy między czasie pomożecie też:)

    Kol@Agatu15 do działu technicznego jest numer 61-822-05-11 wew.48 bo przed chwilą dzwoniłem do nich i z serwisu mnie skierowali do działu technicznego.

    0
  • #8 06 Mar 2012 08:59
    agatu15
    Poziom 9  

    podziękował ślicznie i powodzenia

    0
  • #9 06 Mar 2012 09:12
    asek1
    Poziom 9  

    I się nie da do nich dodzwonić bo próbowałem, niech ktoś mi pomoże tutaj.

    Jakie jeszcze kondensatory które wymieniłem odpowiadają za obraz? Tranzystor w niedalekiej odległości od kondensatora 470uF/35V też odpowiada za obraz?
    Pomóżcie mi:(:(:(

    0
  • #10 06 Mar 2012 10:28
    patryk-84a
    Poziom 28  

    Miałem podobny problem ale z 3818. Poszukaj w moich tematach, może coś pomoże. Ja znalazłem uszkodzony kondensator w ten sposób że wziąłem nowy kondensator o pojemności takiej jak ma większość kondensatorów na płycie i dokładałem go równolegle do każdego kondensatora na włączonym tunerze aż obraz się pojawił.

    0
  • #11 06 Mar 2012 11:03
    asek1
    Poziom 9  

    Znalazłem twój post kolego patryk-84a :) To mam rozumieć że za obraz są odpowiedzialne wszystkie kondensatory 100uF/16V ? Czy jeszcze jakieś? Tych 100uF/16V naliczyłem aż 11, 470uF/10V jest 5 a 10uF/50V jest aż 18 i do tego jeden 470uF/35V.
    Na chwilę obecną wymieniłem dwa kondensatory 100uF/16V znajdujące się przy ściance od EURO i jeden taki sam przy CINCH i bez zmian + wymieniłem napuchnięty 470uF/35V. Zdziwił mnie fakt po wymianie tych kondensatorów że przez EURO idzie sygnał a przez CINCH nie, dopiero po wy lutowaniu tych przy EURO CINCH zadziałał ale nie zlikwidowała się i tak usterka.

    0
  • #12 06 Mar 2012 12:07
    patryk-84a
    Poziom 28  

    Nie ma czegoś takiego że jakiś kondensator odpowiedzialny jest za obraz. Każdy pełni jakąś funkcję. Filtruje, separuje lub dziala w jakimś generatorze. To ze nie masz obrazu nie znaczy że siadł kondensator przy złączu euro. Może być to dowolny kondensator na płycie. Opisz dokładnie co teraz masz, jaki obraz na jakim wyjsciu? Osd też brak?

    Dodano po 4 [minuty]:

    Weź kondensator 22u 50V i dokladaj równolegle najpierw do tych 100u potem do tych 10u i obserwuj obraz, pamietaj o polaryzacji kondensatorów.

    0
  • #13 06 Mar 2012 12:41
    asek1
    Poziom 9  

    Aha no to najlepiej wymienić wszystkie? Te 100uF i 10uF oraz 470uF?

    Dodano po 4 [minuty]:

    Czy może tylko wymienić na razie same 100uF potem 10uF a na końcu 470uF? Doradź mi kolego:) które pierwsze a które ostatnie. I nie siadł tak dosłownie obraz tylko tak jak pisałem:( po paru minutach zaczyna latać z dołu do góry a przestaje jak wyłączę wtyczkę z gniazdka i np podłączę po np godzinie to zaś po kilku minutach to samo.

    Dodano po 2 [minuty]:

    To jeśli chodziło o gniazdo EURO bo przez CINCH nie lata lecz jest czarny ekran. Wszystko po za tym działa hehe działa jak radio masakra.

    0
  • #14 06 Mar 2012 13:03
    patryk-84a
    Poziom 28  

    Nie jestem wróżką, nie wiem który mógł stracić parametry. O ile dobrze pamiętam to wymieniłem któryś z tych 10u. Ale nie wymieniałem wszystkich bo nie opłacało mi się to.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Jeśli zależy Ci na tym tunerze to wymień wszystkie i po sprawie.

    0
  • #15 06 Mar 2012 23:15
    asek1
    Poziom 9  

    Jestem po wymianie kondensatorów. Moją płytę zostawiłem i wziąłem się za inna z tego samego modelu i klops bo obraz jest ale buczy audio i nie łapie sygnału. Jutro skoczę do sklepu po kolejną partię kondensatorów i zrobię tą moją.

    0
  • #16 07 Mar 2012 09:50
    asek1
    Poziom 9  

    Nie chcę nowego tematu zakładać a chodzi o ten tuner który miał być na części a obecnie prawie działa:) bo tam ten dziś będzie miał wymienione kondensatory.

    A mianowicie nie ma sygnału od konwertera, tylko na niektórych częstotliwościach skacze sygnał czasami do 15% i nic więcej. Co jeszcze wymienić? Jakiś tranzystor czy może rezystor? Proszę o pomoc:)

    0
  • #18 08 Mar 2012 09:29
    asek1
    Poziom 9  

    Wymieniłem w nim kondensatory, siedziałem do późna w nocy. Efekt taki że są 8888 i komputer pod RS232 go nie widzi:( A JTAGa nie mam więc sobie już daruję to i tyle. Czeka mnie teraz zakup nowego tunera przez ten fakt.

    Temat do ZAMKNIĘCIA

    0
  • #19 08 Mar 2012 10:35
    patryk-84a
    Poziom 28  

    8888 to możliwy problem z zasilaczem. Sprawdź napięcia czy są prawidłowe. Być może zrobiłeś gdzieś zwarcie wlutowując kondensatory, lub pomyliłeś polaryzacje. Trzeba być ostrożnym.

    Dodano po 9 [minuty]:

    Nie ma co się poddawać. Jtag też nie jest skomplikowany i drogi do zbudoawania. Ale myślę że to wina sprzętu. Satysfakcja z samodzielnie naprawionego tunera gwarantowana. Miernik w dłoń i do dzieła. Sprawdź czy masz 3.3V.

    0
  • #20 08 Mar 2012 10:37
    asek1
    Poziom 9  

    Zasilacza nie ruszałem wcale, no to pewnie masz rację z tymi kondensatorami na płycie głównej. Teraz nawet tuner podpoiłem pod laptopa, dalej 8888 i zerowe połączenie poprzez RS232. A jak odnajdę jakieś zwarcie czy coś podobnego i usunę je to będę miał połączenie poprzez RS232 czy tylko JTAGiem?

    Dodano po 1 [minuty]:

    Gdzie te 3,3V mam sprawdzić, tam jak tasiemka z płyty zasilającej wychodzi? Ja zasilacza nie ruszałem w ogóle.

    0
  • #21 08 Mar 2012 10:41
    patryk-84a
    Poziom 28  

    Jeśli wszystkie napięcia bedą ok to tuner normalnie będzie działał. Bez miernika się nie obędzie. To podstawa. Sprawdź czy napięcia w normie.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Nie ważne czy ruszałeś zasilacz. Może to i błąd że nie ruszałeś bo to on może robić problem. Na tasiemce sprawdź jakie masz napięcia względem masy. Bez tego dalej ani rusz i kropka!

    0
  • #22 08 Mar 2012 10:57
    asek1
    Poziom 9  

    Jak wlutowywałem kondensatory i jak połowę wsadziłem nowych wczoraj to jeszcze działał a jak dolutowałem resztę to wyskoczyły mi 8888.

    Aha oki to poszukam miernika i sprawdzę:)

    0
  • #24 11 Mar 2012 13:22
    asek1
    Poziom 9  

    Przepraszam że się nie odzywałem ale nie mogłem. Tunery zawiozłem do kolegi by je dokładnie sprawdził. Zasilacze są sprawne, mierzone było miernikiem. Tuner z 8888 ma uszkodzone ścieżki i tyle. Ten co ma problem z buczeniem po sprawdzeniu ma ścieżki OK i kondensatory dobrze zostały przylutowane. Nadal buczy i ma brak sygnału:( Co to może być za przyczyna?

    0
  • #26 11 Mar 2012 14:00
    asek1
    Poziom 9  

    Oki to kolega sprawdzi bo tunery u niego są a ja zaraz do niego jadę. A od czego może być to buczenie? Od tych 13V/18V?

    0
  • #28 11 Mar 2012 16:53
    asek1
    Poziom 9  

    Jestem już u kumpla. Zauważalne jest na kilku częstotliwościach max 10% sygnału, obraz jest zniekształcony i buczy dźwięk.

    Dodano po 48 [minuty]:

    Temat do zamknięcia bo już dosyć mam tego Ferdka 2818.

    Jedną prośbę mam ino do ciebie kolego. Możesz mi zapodać linka z pewnym JTAGiem do tego AF1018SE. Z góry dzięki:)

    0
  Szukaj w 5mln produktów