Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Adobe Audition 3.0 - mastering wokalu

damix23npw 06 Mar 2012 17:32 7362 9
    damix23npw
    Level 9  
    Masteruje swoje nagrania w programie Adobe Audition 3.0 (bardzo podobny do Cool Edit Pro) i jak dowiedziałem się można odszumiać wokale za pomocą wtyczek. Nie mowa tu o wbudowanym "odszumiaczu" zwanym Noise Reduction, przez który tracimy na jakości, a o osobnych wtyczkach. Moje pytania:

1. Czy jest coś takiego i czy faktycznie można odszumić wokal bez większej utraty jakości? Jak się nazywają takie wtyczki? Może jest do tego osobny program.
    2. Czy ktoś jest w stanie polecić dobry poradnik masteringu wokalu w programie Audition?
    wolek14
    Level 31  
    Wytłumacz mi, w jaki sposób robi się mastering wokalu?
    adambyw
    Moderator of Acoustics
    Każde odszumianie wiąże się z utratą jakości materiału. Zwłaszcza w paśmie najwyższych częstotliwości. Taki materiał zawsze będzie ciemny. A rozjaśniając go np exciterem wprowadzisz ponownie troszkę szumów i zniekształcenia.

Pluginy znajdziesz tutaj http://www.kvraudio.com/ szukaj po haśle: denoise

W nagraniach chodzi o to żeby nagrać dobry materiał, o jak największej dynamice i najmniejszych szumach. Bo to później wszystko wychodzi na wierzch. To tak jak z powypadkowym samochodem. Nawet jak go wyklepiesz nie będzie jak nowy. Tu krzywo, tam inny odcień lakieru, trzeszczy, stuka...
    damix23npw
    Level 9  
    wolek14 wrote:
    Wytłumacz mi, w jaki sposób robi się mastering wokalu?

Link
    wolek14
    Level 31  
    Polecam korzystanie z wiarygodnych źródeł informacji. Mastering nie ma racji bytu w przypadku jednego śladu...
    damix23npw
    Level 9  
    wolek14 wrote:
    Polecam korzystanie z wiarygodnych źródeł informacji. Mastering nie ma racji bytu w przypadku jednego śladu...

np. jakich?
    wolek14
    Level 31  
    Jeśli czytasz fora, to polecam forum EiS, i dźwięk.org (choć już teoretycznie jest zamknięte, to nadal piszą tam ludzie, a i cała baza jest zachowana).
    damix23npw
    Level 9  
    wolek14 wrote:
    Jeśli czytasz fora, to polecam forum EiS, i dźwięk.org (choć już teoretycznie jest zamknięte, to nadal piszą tam ludzie, a i cała baza jest zachowana).

mogę liczyć na konkretny link? :)
    Joachim Krukowski
    Level 17  
    wolek14 wrote:

...jeśli w ogóle w archiwum dzwiek.org coś jeszcze w ogóle będzie o "masteringu wokalu", bo takie i podobne pytania były swego czasu kasowane.

Proponuję zaznajomienie się z terminami "mastering" i "miks". Miałem przypadki, kiedy klient telefonicznie rezerwował studio na mastering, a na miejscu okazywało się, że on chce zmiksować ślady. Ot, "mała" różnica w czasie i cenie - kilka godzin za mastering płyty a kilka czy kilkanaście dni za miks płyty...