Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VOYAGeR 2.5 CRD WeBASTO THeRMO TOP Z/C-D

mk-tronic 06 Mar 2012 19:11 10911 21
    mk-tronic
    Level 17  
    Witam wszystkich,potrzebuje pomocy w zdiagnozowaniu tego webasta w Voyagerze 2004r 2.5 crd ,webasto thermo top z/c-d ,zajęte piny w kostce 6 pinowej to nr.2 nr5 i nr6. ogólnie webasto nie odpala,próbowałem sie z nim połączyć thermo testem ale bez rezultatu,być może wersja programu nie odpowiednia,jesli ktoś łączył sie w tym aucie z dogrzewaczem to proszę o info którą wersje najlepiej do tego użyć.Jeszcze pytanie czy da sie je uruchomić na stole czy w voyagerze jest sterowane cyfrowo ?
  • Helpful post
    tomekiewa
    Level 14  
    tu masz po kolei piny na kostce X1 w webasto termo top C
    1 Timer lub telestart
    2 Diagnostyka
    3 Czujnik temperatury zewnętrznej (termo-włącznik)
    4 Wentylator w kabinie
    5 Przełącznik Lato/zima
    6 Pompa paliwa
    mam nadzieję że z testerem podpinałeś się bezpośrednio pod złącze diagnostyczne przy agregacie.Cos Ci brakuje kabli w tej kostce(pin nr3)
    mk-tronic
    Level 17  
    popiołem sie bez pośrednio pod obd w aucie ale to chyba nie problem,sprawdziłem miernikiem przejście miedzy pinem 2 webasta a 7 złącza obd i przejście jest,wydaje mi sie ze powinien sie połączyć, z tego co udalo mi sie znaleźć to jest ono sterowane cyfrowo przez pin nr 2, jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi.
    tomekiewa
    Level 14  
    właśnie poprzez złącze diagnostyczne OBD ciężko o poprawną komunikację z webasto najpewniejszym rozwiązaniem jest bezpośrednie podłączenie się testerem pod pin nr 2 w agregacie (żółty kabelek) sterowania tak jak pisałem wcześniej a czy cyfrowe czy analog to ciężko stwierdzić po wyglądzie agregatu
    mk-tronic
    Level 17  
    po wyglądzie się nie da, wnioskuje po ilości zajętych pinów,gdzieś jeszcze znalazłem ze powinno się podłączyć pod pin numer 1 jeśli ma się sterowanie cyfrowe zeby się połączyć z webastem ale ile w tym prawdy
    tomekiewa
    Level 14  
    napisałem Ci że diagnostyka agregatów TT C i TTZ/C-D jest tylko i wyłącznie na pinie nr 2 żółty kabel!!!!!!!!
    mk-tronic
    Level 17  
    ok,tam akurat jest biało niebieski na pinie nr 2 ale to bez znaczenia,jakiej wersji oprogramowania najlepiej użyć .
    mk-tronic
    Level 17  
    piny są ponumerowane i w kości i w agregacie.
    mk-tronic
    Level 17  
    dokładnie tak samo jest w piecu,jutro spróbuję na innym laptopie to ruszyć.

Dodano po 8 [minuty]:

jeszcze pytanie o wyjście z pinu nr 5 na wyłącznik lato zima, gdzie go szukać w Voyagerze.
    tomekiewa
    Level 14  
    nie zawsze sie go podpina. w twojej wersji jako dogrzewacz nie jest potrzebny.
    mk-tronic
    Level 17  
    czyli do uruchomienia potrzebuje tylko sygnał na pin 2, który sterownik wysyła rozkaz uruchomienia do webasta w tym aucie ?
    tomekiewa
    Level 14  
    nie! pin 2 jest tylko do diagnostyki. do normalnej pracy są pin 1 pod zegar preselekcyjny, telestart lub GSM ale to w wersji jako pełne ogrzewanie postojowe, pin 3 czujnik temperatury zewnętrznej służy do szybkiego dogrzania silnika do normalnej temp. pracy w niskich (od ok. +5st C )temp.
    mk-tronic
    Level 17  
    to w jaki sposób wyjaśnisz to że webasto chodziło na takim obsadzeniu pinów jak podałem ?
    tomekiewa
    Level 14  
    Wszystko jasne twój agregat jest sterowany cyfrowo poprzez pin nr 2( k-bus) i poprzez tą linię można go zdiagnozować
    seba230
    Level 11  
    witam podłączę się z tematem. Nie ma informacji na temat zegara preselekcyjnego webasto 1510 ten kwadratowy. Jak przestawić zegarek z czasu 1 godzinę grzania ,,czerwony,, na 30 minut ,,zielony,, nie mogę ustawić tej funkcji.proszę o pomoc.
    tomekiewa
    Level 14  
    Niestety nie da się przestawić tego parametru. Zegary z bursztynowym podświetleniem działą około 1 godziny a z zielonym 30 min.
    fifolin
    Level 12  
    london2004 wrote:
    Jak jest sterowany dogrzewacz Thermo Top w Chrysler Voyager 2.5 crd 2002r.
    W oryginalnym zlaczu 6 pinowym w piecu sa tylko trzy przewody pin 2,5,6.

Czy udało Ci się rozgryźć ten temat?
    Zbychul
    Level 22  
    Sterowanie jest na pewno analogowe ( być może cyfrowe też) . Na zdjęciu poniżej:
    VOYAGeR 2.5 CRD WeBASTO THeRMO TOP Z/C-D
    Napis słabo widoczny - drugi przewód od prawej, jego zwarcie do masy powoduje start webasta. Oczywiście gdyby miał pracować bez silnika trzeba dodać pompkę obiegową płynu.